ג'ורדן פיטרסון
ג'ורדן פיטרסוןצילום: Nathan Chan / thevarsity.ca

הפסיכולוג התראיין באחרונה אצל בן שפירו וטען כי הספרות המחקרית בנוגע להבדלים בין גברים לנשים מוצקה. הוא גם התריע כי במקומות בהם מתנגדים לכך, כמו סקנדנביה, עלולים להתדרדר להתערבות המדינה בחינוך הילדים. "בישראל זה לא עבד"


"ככל שחברה נעשית שוויונית יותר, ההבדלים בין גברים לנשים מתעצמים", כך טוען הפסיכולוג והפילוסוף ג'ורדן פיטרסון.

בראיון שערך לתוכנית היומית של המגיש האמריקאי בן שפירו, מזהיר מחבר 'להיות אדם: 12 כללים נוספים לחיים' כי הניסיון לכפות על המינים להיות דומים עלול להסתיים בכך שהמדינה תוכל לחברת את הילדים. "הניסוי הזה כשל בקיבוצים בישראל, נכון? זה לא עבד".

פיטרסון הסביר כי הספרות המדעית בנוגע להבדלים בין גברים ונשים מהימנה מאוד. "הספרות על הבדלי המגדר מאוד מוצקה. יש היסטוריה רבה, 30 שנות מחקרים בדוקים ואמפיריים. אמפיריים עד הקצה. האם יש הבדלים בין המינים? מתברר שכן", הוא קובע. "אם ניקח את כל התכונות האנושיות, נוכל לקבוע את ההבדלים בדיוק של 75%. זה לא טריוויאלי, אבל עדיין צריך לסכום את התכונות כולם".

הפסיכולוג המשיך והשיב לשאלה היסודית יותר – מה גורם להבדלים הללו. האם מדובר בגורם ביולוגי או בהשפעות חיצוניות, מהתרבות ומהסביבה. לדבריו, גם את זה אפשר למדוד. "אפשר ללכת ברחבי העולם, לבדוק את השוויון המגדרי במדיניות החברתית שלהם, תוך קבלת הסכמה רחבה מכל הצדדים. אם ההבדלים מצטמצמים בחברות שוויניות יותר", מציע פיטרסון, "אז אפשר לקבוע שההבדלים נובעים מהשפעות חיצוניות. אבל זה הפוך לחלוטין מהממצאים. ולזה קוראים פסאבדו מדע. לא, מדובר בזרם המרכזי בחקר הפסיכולוגיה. אלו מאמרים עם אלפי ציטוטים".

"הנחת המוצא שלהם הייתה שאם אתה הופך את החברה לשוויונית יותר, גברים ונשים ייעשו דומים זה לזו. אבל לא, הם נעשים שונים עוד יותר זה מזו. אז יש התאמה".

על אף דבריו הנחרצים, פיטרסון הסביר כי לא כולם מודים בתוצאות הנחרצות של המחקרים. לדבריו, בסקנדינביה, אומרים כי ההבדלים נראים ביולוגיים, אך ניתן למזער את ההבדלים הביולוגיים באמצעות הפעלת לחץ דרך מבנים תרבותיים וחברתיים, כדי למזער את ההבדלים הללו.

"נניח שאכן אפשר, הבעיה היא שאם אתה רואה כל כך הרבה כוח למדינה, אתה בעצם מעניק למדינה את האפשרות לחברת את הילדים שלך. באמת? באמת? האנשים בישראל לא יכלו לעשות את זה עם הקיבוצים. זה לא עבד. אנשים לא מתכוונים לוותר על הילדים שלהם, תודה לאל על כך".