מי היא אורמש?
השם "אורמש" זה בעצם חיבור שמות המקימים של החברה, אורי, רן ומשה.
מה השתנה בענף הסולארי מאז הקמתה של אורמש ועד היום?
כשאורמש הוקמה לא היה ענף סולארי בישראל, מאז ועד היום התפתח ענף שלם אבל הדבר הכי חשוב שהשתנה הוא עלות הקמת המערכות הסולאריות. פאנל סולארי עלה בשנת 2008 סדר גודל של כ- 10 דולר לוואט והיום הוא עולה בסביבות 20 וקצת סנט.
ב- 2008 המדינה הייתה צריכה להשקיע המון כסף דרך סובסידיות גבוהות בכדי לשכנע יזמים ובעלי גגות להתקין מערכת סולארית. היום הבעיה הפוכה והרגולטור צריך להתמודד עם דרישה עצומה למערכות סולאריות אשר עולה על יכולתה של הרשת לקלוט ולתת מענה.
בשנים הראשונות המדינה גם הקצתה מכסות מאוד קטנות והגבילה משמעותי את גודלן של המערכות הסולאריות. אנחנו נאלצנו להילחם בשיניים כדי לזכות בכמה שיותר פרויקטים שייכנסו למכסה. היו גם שנים שלא היו מכסות בכלל והרבה חברות נאלצו לעזוב את הענף.
לעומת זאת, היום תעריף הרכישה של קוט"ש סולארי שמקבל הלקוח הוא יותר נמוך יותר ממה שעולה לו לקנות את החשמל מחברת חשמל. בפרויקטים הסולאריים הגדולים התעריף אפילו נמוך יותר ממה שחברת החשמל משלמת לבעלי תחנות הכוח הגדולות בגז, כלומר כל קילווואט סולארי שמותקן חוסך כסף למדינה.
ספר לנו קצת עלייך, מה הרקע המקצועי שלך?
אני דוקטור להנדסת חשמל. את כל התארים שלי קיבלתי מאוניברסיטת תל אביב אבל את רוב המחקר ביצעתי בעיקר בחו"ל, בארצות הברית ב-NIST שהיא מעבדת המחקר האזרחית הגדולה בעולם. בהמשך עבדתי במשך שנתיים כפוסט דוקטורנט בצרפת במכון למיקרואלקטרוניקה של פרובנס.
התעסקתי בכל התחום הזה של אלקטרוניקת הספק וכמובן גם בתאי שמש. היום אני כבר רואה את הדברים שעבדתי עליהם במחקר נמצאים במוצרים המסחריים שקיימים בשוק וזה מאד משמח אותי.
לדוגמה בממירים החדשים משתמשים ברכיבי הספק עשויים מסיליקון קרביד, תחום שעבדתי עליו בארצות הברית. אפילו קמו כבר חברות שייצרו תאי שמש אורגניים (מפלסטיק), שזה נושא שעבדתי עליו בצרפת.
אני מקווה שבעתיד הלא רחוק, כל אחד מאיתנו יוכל לקחת דלי צבע פלסטי בכדי לצבוע את הקירות של הבית שלו ואז לחבר את הקיר לממיר ולייצר לעצמו את החשמל לבית.
איך אתה רואה את העתיד של אנרגיה סולארית בארץ?
העתיד של אנרגיה סולארית מובטח אצלנו בארץ. למזלנו, אנחנו ממוקמים בעולם, מבחינת קו הרוחב שלנו, ברצועה שהיא אידיאלית מבחינת כמות האנרגיה הסולרית המגיעה אל הקרקע. ישראל היא אחת מהמקומות הכי טובים בעולם לאנרגיה סולארית. לצורך הדוגמא, פאנל סולארי בארץ מפיק בשנה כמעט פי שניים אנרגיה מאשר בגרמניה.
גם מקום לא חסר לנו כי יש לנו בארץ מספיק גגות כדי לייצר את כל החשמל של כל מדינת ישראל ואפילו מספיק כדי למכור גם לשכנים שלנו.
לגבי רוח - אני לא חושב שיהיו בארץ עוד הרבה פרויקטים. בטח לא ביחס לסולארי. האמת היא שאין לנו כל כך הרבה רוח ובארץ וגם במקומות שכבר יש רוח, זה מאוד קשה ליזום פרויקטים בגלל הרגולציה והאישורים הנדרשים לבנייה של טורבינות רוח.
הדבר היחיד שעוצר אותנו מלהגיע ל-100% אנרגיה סולארית בישראל זה שאנרגיה סולרית לא עובדת בלילה ושהיא תלויה במצב מזג האויר. אורמש עובדת היום קשה מאד כדי לפתור את הבעיה הזו ואנחנו כבר מקדמים מספר פתרונות של אגירת אנרגיה יחד עם מספר לקוחות ושותפים שלנו.
אגירה מתאימה בעיקר באיזורים בארץ שמקבלים סירוב מחברת חשמל להתקדם לאנרגיה סולארית ועבור לקוחות שצריכת החשמל שלהם מתקיימת בשעות בהם השמש לא זורחת.
אם נוכל לספק פתרון אמין וזול של אגירה יחד עם אנרגיה סולארית אנחנו בעצם לא צריכים במדינה שלנו שום גז, פחם או נפט. אפשר לייצר פה מספיק חשמל לכל המדינה אז אגירה פותרת לנו גם את בעיית יצור החשמל כשאין שמש וגם פותרת לנו את הבעיה של תשתיות החשמל במדינה.
עם אגירה אנחנו יכולים בעצם לווסת העברה של אנרגיה. ככל שהמחיר של אגירה יורד והוא אכן יורד בחדות בשנים האחרונות, בעיקר בזכות המכוניות החשמליות, ניתן יהיה להציע גם צרכנים בינוניים שרוצים לחסוך את תעריפי תעו"ז (תעריף עומס וזמן) במקום לשלם ולקנות חשמל בתעריף הגבוה פי שלוש, יכולים לצרוך בזמן הזה מהמערכת, לצבור באגירה ובעצם לטעון את החשמל בשעות הזולות לצריכה.
חזון האגירה
אני חושב שזה מה שבעצם יקדם בשנים הקרובות את רוב הפרויקטים שעתידים לצאת לדרך.
אגירה מאוד נפוצה מחוץ למדינת ישראל, מערכות הביתיות רבות בעולם בנויות עם מערכת אגירה.
בחו''ל לא תמיד משלמים כסף על חשמל שמוזרם לרשת כמו בישראל וצריך לשמור שהחשמל יישאר בתוך הבית, משתמשים במצבר ויחד עם מערכת סולארית מכניסים מינימום חשמל מבחוץ ומקסימום ייצור מבפנים.
עם האגירה אנחנו יכולים להיפטר מכל סוגי אנרגיות המזהמות והמתכלות אז אם בזכות האנרגיה הסולארית אנחנו יכולים גם באמת לקבל עצמאות אנרגטית, גם מבחינה ביטחונית ברור שעדיף שיהיה לנו מיליונים של תחנות כוח קטנות על כל בית וכל גג ולא כמה תחנות גדולות אשר בשעת צרה יכולות להינזק על ידי השכנים שלנו. התבססות על על אנרגיה סולארית מבוזרת תיצור רשת חשמל בטוחה ויציבה הרבה יותר
מה מייחד את אורמש?
אורמש, בניגוד לשאר החברות בתחום, היא חברה שהכל אצלה in-house.
משלב המכירה ללקוח, תהליך הרישוי, תהליך התכנון, תהליך הרכש, הייצור של הקונסטרוקציה והציוד החשמלי, תהליך ההתקנה, תהליך הפיקוח של החיבור לרשת החשמל וגם שירותי תפעול ותחזוקה שאנחנו נותנים למערכת לאורך 25 שנה.
אנחנו בין הדינוזאורים האחרונים שנשארו ככה בענף, חברה שעושה הכל ואני מאוד מאמין בגישה הזאת.
הלקוח מקבל מוצר הרבה יותר איכותי, הרבה יותר טוב עם בית אמיתי ל-25 שנה.
מה שיעיד עלינו זה שאנחנו כמעט לא מפרסמים, רוב הלקוחות שלנו מגיעים מפה לאוזן.
לקוח התקין איתנו מערכת ב-2008 - היום כבר יש לו כבר לפחות עוד שלוש-ארבע מערכות נוספות.
חברת נדל"ן שהקמנו עבורה מערכת לגג אחד - היום אנחנו כבר עושים עבורה מתקנים בכל הארץ.
לאורמש אין לקוחות שעזבו. אני מאמין שזה בגלל שתמיד יש להם למי לפנות גם אם זה שנים רבות אחרי שהפרויקט הסתיים
הקשר הוא מאוד אישי, אנשים באים אליי, מתקשרים אליי ויודעים שאני כאן עבורם בכל עת. זה היתרון הגדול שלנו ואני רוצה שככה זה יישאר.
רוצים לקבל פרטים נוספים על פאנלים סולאריים? היכנסו לאתר של חברת אורמש - https://ormash.com/