נדודי שינה. אילוסטרציה
נדודי שינה. אילוסטרציהצילום: iStock
לראשונה אי פעם בתולדות סל התרופות בישראל, הוגשה לדיוני הטכנולוגיות תרופה שמיועדת למטופלים על הרצף האוטיסטי בלבד. כך דווח בעיתון ישראל היום.

התרופה נועדה לטיפול בבעיות השינה שמהן סובלים כ־80% מהילדים ומבני הנוער על הרצף האוטיסטי. על פי הערכות רופאים בכירים, התרופה מיועדת לכ־5,000 ילדים ובני נוער בשנה בעלות שנתית של כ־10 מיליון שקלים.

ועדת סל הטכנולוגיות, שתדון בתרופות שיתווספו בתקצוב הממשלתי ב־2022, צפויה להתחיל בדיוניה בספטמבר הקרוב. הוועדה עצמה טרם מונתה על ידי שר הבריאות ניצן הורוביץ, וגם התקציב לעדכון של הסל טרם נקבע. בשנים האחרונות התקציב השנתי היה 500-450 מיליון שקלים, והשנה, לפי הבטחות קווי היסוד של הממשלה, התקציב לעדכון הסל עשוי לגדול לכ־900 מיליון שקלים.

על פי הערכות מומחים, בישראל חיים 1720 אלף קטינים על הרצף האוטיסטי, והפרעות שינה הן אחת הבעיות הקשות והשכיחות שעימן מתמודדים רבים מילדים אלה. 80%-50% מהם מתמודדים עם הפרעות שינה, לעומת רק כאחוז בודד מהילדים שאינם על הרצף האוטיסטי שסובלים מבעיות שינה.

לדברי רופאים, אחת הבעיות השכיחות ביותר אצל ילדים אוטיסטים היא קושי בהירדמות או קושי בשמירה על רציפות השינה - כלומר, הילדים מתעוררים ולא חוזרים לישון.

להפרעות השינה, ובייחוד לחוסר בשינה רציפה מספקת, יש השלכות שליליות על הילדים: הן כוללות, בין השאר, החמרה או התפתחות של הפרעות קשב, היפראקטיביות, וכן השפעות בריאותיות כגון חרדה, דיכאון ועלייה בתחלואת לב.

הרופאים מוסיפים כי המחסור בשינה מספקת משפיע גם על ההורים ועל שאר בני המשפחה, וכי סקרים שנערכו בקרב הורים לילדים על הרצף האוטיסטי הסובלים מבעיות שינה הראו שיעור גבוה של מחלות נלוות בקרבם, דוגמת סוכרת, וכן שיעור גירושים גבוה יותר.

לדבריהם, יש סיבות רבות לבעיות שינה אצל ילדים על הרצף האוטיסטי, ובהן שינויים והפרעות בהפרשת מלטונין - הורמון המופרש לאורך הלילה ושתפקידו לסדר את השעון הביולוגי של הגוף. נוסף על כך, יש לו תכונות נוגדות חמצון ודלקות והשפעה מחזקת על מערכת החיסון.

על פי הבקשה שהוגשה לסל התרופות, התרופה סלנייטו (Slenyto) היא הראשונה בעולם המותווית לטיפול בהפרעות שינה אצל ילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי. מדובר במיני־טבליות של מלטונין בשחרור ממושך, המדמות את הפרופיל הפיזיולוגי של הפרשת מלטונין באדם עם התפתחות תקינה ומספקות טיפול לבעיית השינה של ילדים אלה. החומר הפעיל בתרופה הוא חומר הזהה למלטונין הנמצא בגוף.