משכורת נשים. אילוסטרציה
משכורת נשים. אילוסטרציהצילום: pixabay

בשנת 2020 עלתה כתבה על ידי הילה חיימוביץ' באתר גיקטיים שציינה שישנם הבדלי שכר בין גבר ונשים בתעשיית ההייטק.

אמנם, הרבה דברים השתנו מאז והמגמות ממשיכות לזוז, וכל דבר שנביא בכתבה זו יכול להיות פחות עדכני עבור היום ומחר, ועם זאת, באם נרצה לציין הפרשי שכר עבור נשים בהייטק, להלן המידע שמקורו בשנים קודמות.

על הבדלי תפקידים ורמות שכר בתעשיית ההייטק

בתעשיית הייטק ישנם כמה וכמה תפקידים, ולכל אחד דרגת שכר שונה. באופן עקרוני, ככל שהתפקיד מכיל יותר אחריות, ומאפשר יותר ערך מבוקש כך רמת השכר עבורו תהיינה גבוהה יותר. רמת השכר יכולה לעלות עם הוותק והניסיון. אחד מתפקידי המפתח בתעשיית ההייטק הינו מפתח Full Stack. שכר ממוצע בתעשייה זו יכול לעמוד על כמה עשרות אלפי שקלים בחודש, תלוי בוותק, בתפקיד ובחברה. אם מסתכלים על טבלאות שכר בהייטק אפשר לקבל יותר פרטים, ואפשר שהמספרים ישתנו מדי תקופה.

רוב זכרי בתפקידי פיתוח פול סטאק?

בתעשיית ההייטק, לפי הנתונים שסיפקה הילה חיימוביץ', נכון לשנים בהן סקרה את הנושא – היה איזון מגדרי הנוטה לצד הזכרי באיוש תפקידי פול סטאק. הדבר יכול לרמז על הפרשי שכר בין נשים לגברים בתעשייה. שכן אם יש תפקיד שמגיע עם יותר אחריות, שהתפוקה שלו יותר מוערכת או חשובה לתעשייה ו/או לחברה ספציפית בתעשייה, ושהשכר בו יותר גבוה – הרי מי שימלא אותו יכול ליהנות מאותן איכויות. או זו לפחות המחשבה שלנו בנושא.

מה טבלאות שכר (משנים עברו) מספרות?

מנגד, הילה הביאה נתון נוסף. נדמה שבשנים אותן היא סקרה שכר מפתחי Full Stack נגע ב-23,262 ₪, באם הם היו זכרים, בעוד הוא נגע ב-21,587 ₪ באם היו נשים. על כן, הילה הביאה מתוך סקירה של טבלאות שכר בהייטק שאכן היו פערי שכר בתקופה בה בדקה – אפילו כאשר היה מדובר על אותו תפקיד. האם זה אומר שישנה אפליה? האם זה אומר שמשלמים לנשים פחות? ובכן, הדבר יכול להיות מושפע מהרבה גורמים.

הבדלים ברכיבי שכר:

ראשית כל, אפשר שבחברה מסוימת אדם יקבל 25,000 ₪ לביצוע התפקיד, ואדם אחר יקבל 20,000 ₪ לביצוע אותו תפקיד בדיוק. גם אם הם באותה מחלקה. ואם הם לא באותה מחלקה? ואף לא באותה חברה? ייתכן שהווריאציות על השכר יכולות להיות רבות ומשונות.

השכר יכול להיות מושפע מהמון רכיבים. תנאי העסקה אישיים, משא ומתן בין אדם לארגון בו עובד, הרצון הרב של מחלקת משאבי אנוש לגייס אדם מסוים לשורותיהם, וכיוצא בזה. כך שגם אנשים שממלאים את אותו תפקיד בחברה אחת, גם אם מאותו מגדר – יכולים למעשה לקבל משכורות שונות.

כך שאין בהכרח קשר למגדר. ועם זאת, באם היינו רוצים לייחס קשר למגדר, נוכל לקרוא מחקרים בנושא פערי שכר בין המגדרים, שגם הם עדכניים לשנים מוקדמות יותר ולא בהכרח ערים או לוקחים בחשבון את המגמות החדשות.