טקסס
טקססצילום: איסטוק

דרמה פוליטית התחוללה בימים האחרונים בטקסס לאחר שיותר מ־50 מחוקקים דמוקרטים בבית הנבחרים של מדינת טקסס, 'נמלטו' לבירה וושינגטון במטוסים פרטיים.

הסיבה: ניסיון לסכל נסיון להעביר שינויים בחוק, שיקשיחו את האכיפה על המצביעים בבחירות ברחבי המדינה.

הרקע: המפלגה הרפובליקנית בטקסס, שנהנית מרוב גורף בבית הנבחרים של המדינה, החליטה לשנות את חוקי ההצבעה, כך שיהיה יותר פיקוח על זהות המצביעים והם יידרשו להירשם מבעוד מועד ולהציג מסמכים מזהים.

הדמוקרטים לעומת זאת חוששים מפני אכיפה נוקשה של חוקי ההצבעה, משום שהם נהנים מתמיכתן של האוכלוסיות החלשות, מהגרים בעיקר, ואלו אינם מצויידים במסמכי זיהוי, חלקם משום שאינם אזרחים וחלקם משום שמעולם לא עלו על מטוס ולא היו זקוקים לדרכון, וכן אין ברשותם רשיון נהיגה.

בארה"ב לא נהוג להנפיק תעודת זהות לכל אזרח, ולכן המסמכים האמורים הם מסמכי הזיהוי העיקריים.

מאחר ולרפובליקנים יש רוב גורף, הבינו הדמוקרטים שאין להם אפשרות לסכל את התכנית הרפובליקנית, ולכן עלו לפני ההצבעה על מטוסים פרטיים ונמלטו לבירה וושינגטון.

בכך הם גרמו שלא יהיו בבית הנבחרים חברים במספר מספיק כדי לקיים הצבעות, וממילא אי אפשר להעביר חקיקה.

על פי החוק המקומי, יו"ר בית הנבחרים ומושל המדינה יכולים להוציא צו מעצר ולהורות למשטרה לתפוס את המחוקקים בכח לגרור אותם למליאה ולאלץ אותם לשהות בה במהלך ההצבעה, כדי להעניק לה תוקף חוקי.

עם זאת, הסמכות האמורה מוגבלת רק לשטחי מדינת טקסס לבדה, ואין לרשויות האכיפה המקומיות שום סמכות במדינות אחרות, כך שהם אינם יכולים לאלץ את המחוקקים הדמוקרטים לשוב לטקסס.

מושל טקסס כבר הודיע שברגע שישובו המחוקקים הדמוקרטים לארצם, הם ייעצרו מיידית ויוחזקו בבית הנבחרים תחת שמירה משטרתית "עד שהעבודה תתבצע".

עם זאת, המחוקקים הדמוקרטים כינסו מסיבת עיתונאים בוושינגטון והבהירו כי אין להם שום כוונה לחזור לטקסס, עד שהסכנה להעברת החוק לא תחלוף.

לטענת הדמוקרטים, החקיקה נועדה להקשות על הציבור המוחלש להצביע, ובכך להיטיב את הסיכויים של המתמודדים הרפובליקנים במחוזות השונים.

הסיבה שבגללה הם ברחו דווקא לוושינגטון, כך לדבריהם, היא כדי שהממשל הפדראלי ישים לבו למצב, ויחוקק חוקים כלליים לכל מדינות ארצות הברית בנושא הזכות להצביע בבחירות, על מנת לסכל נסיונות של מפלגות מקומיות לשנות את החקיקה באופן שיתאים לצרכיהן.

למרות דרישתם של המחוקקים הטקסנים ספק רב אם וושינגטון יכולה להעביר חקיקה בנושא, ובמידה ותעשה זאת, סביר להניח שבית המשפט העליון יפסול את החוק, משום שהוא מהווה חדירה לא מורשית של הממשל הפדראלי, לענייניהן הפרטיים של המדינות החברות בארצות הברית, דבר המהווה פגיעה בחוקה האמריקאית, אלא אם הוא מעוגן בשינויים שזקוקים לרוב של שני שלישים מחברי הקונגרס.