
את מקומם של מנועים ענקיים וצמאים לדלק ממלאים כיום כאלו קטנים ויעילים, חזקים לא פחות וחסכוניים הרבה יותר, וזאת עוד לפני שדיברנו על מהפכות הרכב החשמלי והאוטונומי שמתרחשות ממש בימים אלו בארצינו וצפויה להפוך גם את המשאבות בתחנות הדלק לפריט נוסטלגי.
המהירות הופכת לחשובה פחות ואת מקומם של רכבי שרירים יורקי אש, תופסים אביזרי בטיחות אקטיביים שעד לפני כמה שנים עדיין נראו כלקוחים מסרטי מדע בדיוני.
גם כשמדובר בתהליך של קניית רכב חדש למשל – בין אם מהניילונים או בין אם מליסינג, הופך העניין בימינו לכזה שאפשר לסגור באחר צהריים אחד אך בעבר לא היו הדברים כך. יצרני פאר אירופאים שנהגו לייצר מכוניות פאר ייחודיות לפי דרישה פשוט לא הצליחו להישאר רווחיות למול מפעלים שפעלו בשיטת סרט נע. יצרנים אחרים נאלצו להיטמע בקונצרנים גדולים וחלק, פשוט, היו נטולות אטרקטיביות ונאלצו להיפרד מהעולם.
אם כך, אילו מותגי רכב נעלמו מהעולם בטרם עת, ואילו פשוט הפסיקו להגיע ארצה בגלל סיבות שונות? לפניכם כמה מהבולטים שבהם.
פונטיאק
מותג הרכב האמריקאי הוקם בשנת 1926 והיווה חלק ממערך המותגים של ג'נרל מוטורס. בישראל זכורה האמריקאית בעיקר בזכות היצע דגמיה בשנות ה-90 שכלל את הסנבירד – המשפחתית ששווקה גם בגרסת קבריולט, טמפסט, גרנד פרי האגדית ובונוביל, וכולן נהנו מהילת יצרן אמריקאי וממוניטין של פינוק ואבזור. בשנות ה-60 מותגה פונטיאק כחטיבת ביצועים והביאה לעולם דגמים אייקוניים כמו GTO, פיירבירד וטרנס-אם. פונטיאק נסגרה סופית בשנת 2010 יחד עם מותגים נוספים שלא צלחו את המשבר הכלכלי שהגיע כמה שנים קודם לכן.
מרקורי
הרעיון של אחזקת מספר מותגים תחת "יצרן מטרייה" אחד אינו חדש. המותג מרקורי נולד בשנת 1938 על-ידי פורד כדי למשוך קונים חדשים במחירי כניסה מפתים. דגמיה הבולטים במשך השנים היו הקוגר והקאפרי הספורטיביות והחטיבה נסגרה באופן סופי בשנת 2010 עקב חוסר רווחיות.
סאאב
היצרנית השוודית הגיעה לישראל באמצע שנות ה- 90 ושיווקה בה בעיקר את דגמי ה- 900 העממית וה- 9000 היוקרתית, ובסוף שנות ה- 90 נחתו פה דגמי 9-3 ו- 9-5. לסאאב היה מוניטין של רכב ייחודי, אריסטוקרטי ובעיקר כזה שאינו מתאים לכל אחד. ביחס לפלח השוק שלה היא הופיעה והוזכרה בטלוויזיה לא מעט כמו למשל בכמה פרקים של "סיינפלד", שם נהג סיינפלד ב- 900 קבריולט, ומספר פעמים כרכבו של גרג בסדרה משנות ה-90 "דארמה וגרג". ככלל, דגמיה המיושנים והקלאסיים של הסאאב מופיעים באופן תדיר בסרטים.
בתחילת שנות ה- 90 התחילה סאאב לעבור לידי GM שלבסוף מכרה אותה לתאגיד הולנדי בשנת 2010. בשנת 2012 הוכרז המותג כפושט רגל.
דייהו
יצרנית הרכב הקוריאנית הגיעה ארצה בתחילת שנות ה- 90 ושיווקה בה מגוון דגמים כמו הרייסר, שהתבסס על מכלולי האופל קאדט, נקסיה ולאנוס העממיות ואספרו וסופר סאלון היוקרתיות בהיצע. בשנת 2002 נרכש המפעל על-ידי ג'נרל מוטורס האמריקאית אשר הצמידה למוצריה את סמל המותג שברולט. בהמשך קיבל המותג את השם GM KOREA או שברולט קוריאה, מה שהביא ארצה את דגמי אופטרה, אבאו, קרוז וספארק.
דוזנברג
דוזנברג היא יצרנית מכוניות יוקרה אמריקאית אשר התחילה את דרכה כששני האחים לבית דוזנברג, אוגוסט ופרדריק בנו מנועים למכוניות מרוץ בשנת 1913. האחים התפרסמו בזכות יכולת בניית המנועים שלהם אשר ביניהם מנוע ה- 16U המפורסם, מנועי 8 צילינדרים ועוד.
מכוניותיהם נמכרו עד שנת 1927 במחירי עתק, משהו המקביל לרכבי רולס רויס היוקרתיים כיום רק יקר הרבה יותר, שכן כל רכב היה מותאם ללקוח בדיוק לפי רצונו. לצערם של האחים, הם אינם היו אנשי עסקים ממולחים והחברה נסגרה בסוף שנות העשרים. כיום, מכוניות דוזנברג נמכרות לאספנים במחירי עתק של מיליוני דולרים.
אם כן, שוק הרכב העכשווי עמוס לעייפה במותגים שחלקם עוד מחפשים את דרכם בעולם התחבורתי החדש שנוצר וכאלו אשר אינם ישכילו להעמיד מוצרים ברוח התקופה הנוכחית, כנראה שיהפכו להיסטוריה. אלו שדווקא כן יעשו זאת, יופיעו ברשימות הנכונות וכשנחפש מידע לצורך קניית רכב חדש, מדריך מפורט מהרשת יוכל לתת לנו את המענה כדי למצוא מביניהם את זה הטוב ביותר עבורינו, או לפחות את זה הטוב יותר בסביבה.