יותם דהאן עם המטבעות
יותם דהאן עם המטבעותצילום: אופיר חייט

גוש מטבעות עתיקים בני 1700 שנה, במשקל 6 ק"ג, שנראה כי היה צרור בבד בעת העתיקה, נמצא בחוף הבונים ונמסר לידי אוצרות המדינה ברשות העתיקות.

אתמול (שלישי) פרסם יותם דהאן, מורה דרך במקצועו, פוסט בפייסבוק ובו סיפר כי מצא גוש של מטבעות עתיקים בחוף נווה ים שבאזור עתלית. בעקבות פרסום הפוסט, יצר עמו קשר כארם סעיד, מנהל מחוז חיפה של רשות העתיקות והשניים קבעו להפגש במקום הבוקר.

יותם סיפר, כי גוש המטבעות אותר במרחק 70 מטרים מהמים, לא רחוק מהאוהל שבו שהו הוא ובני משפחתו. "הבחנתי בניצוץ שבהק מתחת לאור הפנס שמאחורי האוהל שלנו, וכשניגשתי לבדוק, נדהמתי לראות שמדובר בגוש של מטבעות עתיקים", הוא מספר.

המטבעות, אשר שהו במשך מאות שנים בתוך המים, הפכו לדבוקה אחת. מזיהוי ראשוני של ד"ר דונלד צבי-אריאל, מומחה מטבעות ברשות העתיקות, נראה כי מדובר במטבעות מתחילת המאה ה-4 לספירה.

לדברי יעקב שרביט, מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות, "לאורך רצועת החוף של חוף הבונים, אתר המוכר בארכיאולוגיה כתל נאמי, מצויים אתרים ארכיאולוגיים מוכרזים רבים - בים ובחוף, אשר מעידים על פעילות אדם באזור החל מהתקופה הניאוליתית – לפני כ-9,000 שנה. החל מתקופת הברונזה התיכונה (לפני כ-4,000 שנה), מוכרות עדויות לפעילות ימית עניפה במקום. קו החוף המשתנה בעונות הקיץ והחורף, ושינויים במפלס הים, יצרו מעין מרינה - מעגנה טבעית במקום, וזו שימשה מחסה לכלי שייט שעצרו לעגינת לילה, או תפסו מסתור מפני סערה".

"העדויות הארכיאולוגיות שנותרו בשטח מעידות שלא פעם, נקלעו אנשים למצבי מצוקה, וספינתם נטרפה אל החוף יחד עם המטען שהיה בסיפון. המצבור הגדול של המטבעות שנמצאו יחד בגוש, ושאריות הבד שנותרו עליו, מעיד על כך שהם היו יחד בתיק, וכתוצאה מהתחמצנות המתכת בסביבה הימית המטבעות נדבקו זה לזה לגוש גדול, שלרוב קיבל את צורת התיק. מכמות המטבעות הגדולה, ניתן להניח כי הם היו שייכים לספינה ונועדו לפעילות מסחר" מוסיף שרביט.

לדבריו, סמוך למקום גילוי אוצר המטבעות, מצאה רשות העתיקות בסקרים ארכיאולוגים חלקי מטען של ספינה מסוף התקופה הרומית, הכוללים עוגנים וכלי חרס. "ייתכן שמדובר במכלול של ספינה שנטרפה אל החוף והותירה אחריה שובל של חפצים ומטען", אמר.

כארם סעיד, מנהל מחוז חיפה ברשות העתיקות, סיכם ואמר: "מסירת ממצאים לאוצרות המדינה ע"י מסייעת לנו, הארכיאולוגים, להשלים חלקים בפאזל של חקר ארץ ישראל".