פרמטרים חשובים לשקילה לבחירת רמקולים
אם אנשים יודעים שהם רוצים משהו רועש דיו כדי לארגן מסיבה, סביר שהם יכולים ללמוד בקלות אילו פרמטרים קשורים לרמת הרעש ואיכותו, ולפי כך לדייק את הקנייה והחיפוש ולענות על השאלה" איך בוחרים רמקולים מוגברים?".
בין הפרמטרים שאפשר לשקלל בתהליך הקנייה הינם עוצמת הרמקולים, הספקם, משקלם, היענות תדרים, וכן הלאה. כל דגם יכול להציע מדד אחר בכל פרמטר. לא כל הדגמים צריכים להציע את מיטב המדדים בכל הפרמטרים, אלא רק מידה מספקת של מה שאנחנו רוצים, בפרמטרים שבאמת משנים לנו. כלומר, זה בסדר אם יהיה רמקול קטן או גדול יותר מהרצוי, באם מה שאכפת לנו זה למעשה איכות הקול מאשר גודל המכשיר.
כדאי לדעת – חומר הרמקול
ובכן, נוכל להסתכל על פרמטר בסיסי, חומר המכשיר. שכן, כל רמקול יכול להיות עשוי מחומר אחר. לדוגמה, יש רמקולים שמורכבים מפלסטיק קשיח, שהוא למעשה לוח מחומרי סיבית המכוסים בבד, ויש רמקולים עשויים עץ. כשיש רמקול עשוי עץ, ייתכן שישנו כיוון שמי שבחר בו שם דגש על ביצועים אקוסטיים יותר מאשר על משקל, שכן הוא יכול להיות כבד יותר באופן יחסי מחומרים אחרים ועם זאת לאפשר רמה גבוהה יותר של סאונד ועל פי כן להתאים להופעות חיות ומה לא.
רמקול מוגבר יכול להיות די דומה לרמקול רגיל, לפחות בהיבט הרכיבים. לרוב הרמקולים יש 2 דרייברים, שביכולתם לייצר סאונד. הדרייבר הוא למעשה רכיב, שאחראי על הפעולה המייצרת רטט בין מגנטים. אם לא למדנו את הנושא אולי המילים הללו נשמעות כמו סינית. בכל מקרה, הרכיב המדובר, שאחראי על הפעולה שיוצרת את הרטט בין המגנטים, מכיל סליל נחושת במרכזו ותפקידו לייצר שדה אלקטרו מגנטי. השדה המדובר, הוא זה המעביר אינפורמציה (מידע) לדרייבר. הדרייבר, בתורו, מייצר רטט, שגורם לממברנה לזוז ובכך לייצר סאונד – כמתוך הזזת האוויר. אנחנו מכירים את האפקט הזה אם פעם שמענו מטוס זז בקרבת מקום, והאוויר שהזיז ייצר סאונד. זה כנראה לא עונה לנו על השאלה, "איך בוחרים רמקולים מוגברים?", אבל זו מעין הקדמה.
קצת על דרייברים
על כן, לדרייב יש חשיבות בהשפעה על יצירת הסאונד. יש כמה וכמה סוגי דרייב, ביניהם יש שניים נפוצים במיוחד, דרייב הוופר ודרייב הטוויטר. דרייב הוופר מפיק צלילים בטווח נמוך, טווח של באסים ומיד, בעוד שדרייב הטוויטר אחראי על הפקת צלילים גבוהים. על פי כן, באם רוצים לבחור ברמקולים מוגברים אפשר לבחון את הדרייברים המורכבים בהם כדי לקבל מושג לטווח הצלילים האפשרי מתוכם.
דרייבר של וופר יהיה גדול מאשר דרייבר של טוויטר, שכן יש הבדל בסוג הצלילים שמפיקים. התדרים הנמוכים (של הוופר) נישאים למרחקים קצרים יותר, ונחשבים כפחות כיווניים, ולכן מציידים את הממברנה של הוופר בגדול רב יותר. רמקול יחיד יכול להכיל את שני סוג הדרייברים. את הוופר ניתן למקם בחלקו התחתון, בעוד את הטוויטר בחלקו העליון – או זו לפחות חלוקה מסורתית אחת. מי ששואל, " איך בוחרים רמקולים מוגברים למכירה?", יכול להתעניין ברובד של הדרייברים ולבדוק מה מהם יכול להתאים לו ועל פי כן לדייק עוד יותר את מסע הבחירה.
מה חשוב לדעת תיבות תהודה
לרמקולים מוגברים (כמו לרוב לסוגי הרמקולים) יש תיבת תהודה. תיבת התהודה, היא פשוט המבנה שמכיל את הדרייברים. התיבה יכולה להיות אטומה ולהכיל חומרי בידוד, ספוגים, סיליקון ושלל חומרים מבודדים שמטרתם היא לרכך את עוצמת הרעד שבתיבת התהודה, ובכך גם לווסת אי אילו אלמנטים קוליים. לתיבה אלמנט משמעותי בהשפעה על גודל הרמקול.
עד כה ציינו דברים, שהופכים את הרמקול לרמקול. לא ציינו דבר מה שמייחד את הרמקול המוגבר מרמקולים אחרים. (ולכן, אולי לא היה ברור איך בוחרים רמקולים מוגברים, רק מתוך התיאורים שהבאנו). עד כאן. כעת נדבר על המגבר הפנימי. שכן, הרמקולים המוגברים, מחזיקים מגבר פנימי וזה מה שמבדיל אותם מרמקולים פאסיביים. ובכך ניתן למעשה לחסוך את חיבורם למגבר חיצוני (כפי שניתן לראות ולעשות בהגברות של מופעים, ומערכות הגברה גדולות).
לסיכום: שקלול הנתונים
עד כה דיברנו על מה מרכיב רמקול, ועל שלל חלקים שאפשר למצוא בו. אלא שלא טרחנו לציין, איך בוחרים רמקולים מוגברים למכירה? ובכן, ראשית כל – אפשר להתחשב במדד העוצמה. שכן, אם רוצים עוצמה מספקת להופעות חיות, מדובר באלמנט שחשוב לוודא. אם רוצים עוצמה מספקת להשמעה שקטה של סרטוני מדיטציה – אפשר להסתפק כנראה בהרבה פחות עוצמה.
על כן, בענייני עוצמה אפשר לבדוק מראש מה יהיה השימוש של הרמקולים, מול כמה אנשים הם "הולכים להופיע", וכמה רחוק הם צריכים להישמע וכמובן – כמה טוב. דגשים נוספים, הם חללי האוורור. שכן, יש לוודא שיש אותם ויש מספיק מהם. זאת לאור שהמכשיר יכול לייצר חום, ויש לוודא שיש לו אפשרות מתאימה להתאוורר בהתאם. פתחי האוורור יכולים לעזור בשחרור האנרגיה שהצטברה בחלל הרמקול, ויכולים להשפיע על הסאונד.
נמליץ גם על רכישת מוצר באחריות. אחריות שמאפשרת החלפה ותיקון של המוצר, לטווח זמן מספק. מעבר לכך, אחריות כמו מראה שבית העסק מעריך מאוד את הסחורה שהוא נותן. ועל כן, אם קיימת אחריות יש מעין אינדיקציה שבית העסק סומך ובטוח שמדובר במוצר איכותי.
דגש נוסף, לבדוק את החיבוריות. האם רוצים לחבר את הרמקול בחיבור AUX? מה לגבי קישוריות אלחוטית? האם יש דרכים אחרות ונוספות שרוצים לייצר את החיבור? ניתן לבדוק זאת מראש, כדי לדעת אם יש דרך נכונה ורצויה לעבוד עם הפריט.