מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm והסביר את המדיניות הנוכחית למאבק בהתפרצות הקורונה.
"אני עוקב בדאגה אחרי המספרים, גם בסוף השבוע היו הרבה מאומתים ומספר החולים קשה עלה. מספר המאומתים צפוי לעלות, אנו מקווים לראות את השפעת החיסון השלישי. אנו פותחים עוד ועוד מחלקות, וזה מורכב כשיש גל כזה. כבר יש פגיעה באיכות הטיפול של בתי החולים, העומס על הצוותים גורם לכך שהטיפול פחות טוב".
בהמשך דבריו, הוסיף: "צריך להמתין ולראות את אפקט החיסון השלישי, ואני מקווה מאוד שיהיה אפשר להימנע מסגר. הימים הקרובים יעידו. אנחנו מקווים שנראה בשבוע הקרוב סימנים של ירידה בתחלואה הקשה. צריך להישאר אופטימיים ולקוות שמה שאנחנו עושים יוריד את התחלואה הקשה. אם נראה שהתחלואה הקשה תמשיך לעלות, נגיע למצב שנצטרך סגר".
על סערת החיסונים בתחומי בתי הספר שעלתה השבוע לכותרות, אמר פרופ' אש: "אני לא רואה מניעה לחסן תלמידים בשעות בית הספר, יש לזה ערך ואנו עושים את זה עם חיסונים אחרים. הדיונים בנושא לגיטימיים, אך נכון לחסן בבתי הספר".
שורה של מנהלים ובכירים במערכת הבריאות, ובראשם מנכ״ל משרד הבריאות פרופ׳ נחמן אש, קוראים להתחיל בחיסון שלישי גם לבני 40 ויותר בהקדם, אפילו כבר השבוע - לאחר קבלת האישורים המתאימים.
פרופ׳ אש אמר לעיתון 'ישראל היום' כי הוא בעד אישור מיידי של חיסון שלישי לבני 40 ומעלה, והוסיף כי "נעקוב אחר נתוני היעילות והבטיחות בשבוע הקרוב, ונראה אם אפשר לקבל החלטה כזו".
פרופ׳ חגי ציון, יו״ר ההסתדרות הרפואית, שגם הוא בין התומכים במהלך, הוסיף כי "דחייה של חיסון בני 40 עד 50 עלולה לעלות בחיי אדם. חיסון של גם בני 40 ומעלה יגדיל את המוגנות בפני וריאנט הדלתא בקרב האוכלוסייה, ויפחית את התחלואה הקשה. אין דרך אחרת להוריד תחלואה אלא על ידי התחסנות, ויש כבר מידע על מספר גדול של אנשים שקיבלו חיסון שלישי בלי תופעות חריגות ואף פחותות מאלה שהיו בחיסון השני".
פרופ׳ יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה פנימית ולמינהל רפואי ויועץ קורונה לרשויות מוניציפליות ציין כי "במצב הנוכחי, כשהמגיפה משתוללת בישראל בשל חדלות ההנהגה, אין ברירה אלא לתת עכשיו את החיסון גם לבני 40 ויותר. אני גם לא מבין איך עוד לא חיסנו בחיסון שלישי את אנשי ההוראה, כשבקרוב נפתחת שנת הלימודים. זה נשמע מאוד לא הגיוני".
על רקע ההחלטה לאפשר לבני 50 ומעלה להתחסן במנה שלישית היו מרכזי החיסונים עמוסים בסוף השבוע, כשעשרות אלפים נענו לקריאה. בקופות החולים דיווחו על היענות מרובה בקביעת תורים, כאשר בקופת חולים כללית נרשמו 20 אלף מתחסנים, במכבי - 15 אלף, במאוחדת - 4,500 ובלאומית - 1,500.
לצד האופטימיות נוכח קצב המתחסנים הגבוה, מעריכים במשרד הבריאות כי בשבוע הבא יגיע מספר המאומתים היומי לכעשרת אלפים, וכי בהיעדר היפוך המגמה בזינוק בתחלואה הרי שעד סוף החודש המספרים רק יאמירו.
השבוע יתבצע מבצע בדיקות סרולוגיות בבתי הספר לקראת פתיחת שנת הלימודים. פיקוד העורף ומד"א מתכוונים למפות את האוכלוסייה בגילאי 3־12, ולסיים זאת עד 1 בספטמבר (כשני מיליון ילדים בסך הכל). המטרה היא לדגום את כל ילדי בית הספר בניסיון לחסוך כמה שיותר בידודים במהלך שנת הלימודים, זאת על ידי דגימת דם באצבע כאשר מי שימצא כמחלים - יקבל תו ירוק. ילד שהיה חולה לא יצטרך להיכנס לבידוד, אלא אם כן בדיקת קורונה תראה שיש צורך בכך.
ראש הממשלה נפתלי בנט הודיע ביום שישי כי הנחה את קופות החולים להכפיל את קצב ההתחסנות בשבוע הבא, כלומר חיסון במתכונת של 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. יתר על כן, בתיאום עם שר הביטחון בני גנץ, סוכם כי מערך החיסונים יתוגבר על ידי חובשי צה"ל.
בפוסט שפרסם במוצאי שבת פנה בנט אל הציבור וכתב: "מתי זה יסתיים? אינני יודע. עוד צפויים ימים קשים, אך אני בטוח שאם נפעל בהתאם לתוכנית (הלאומית למניעת התפשטות המגיפה), ואם אזרחי ישראל יעטו מסיכות, יתחסנו ברגע שזה אפשרי עבורם, ובכלל - אם נפעל בסולידריות ובעזרה הדדית - נתגבר על הדלתא.
"אני מקבל את הביקורת בהבנה. התפקיד שלי הוא לעשות מה שנכון לביצוע ולא את מה שקל לביצוע. לסגור את המדינה – זה מאד קל, אבל מה שנכון הוא להפוך כל אבן - כדי שאזרחי ישראל יהיו בריאים, שמדינת ישראל תישאר פתוחה, לשמור על אזרחי ישראל ברמה פיזית, נפשית וכלכלית, שלא יישבר מטה לחמם ולא תאבד פרנסתם - ולקבל את ההחלטות הנכונות לשם כך".