עורך הדין גלעד קורינאלדי, מחבר הספר 'משפט נעילה' על המאבק סביב הריסת ונטישת בתי הכנסת בגוש קטיף, שעובד להצגה והוצג במסגרת הכנס האחרון של מרכז מורשת גוש קטיף וצפון השומרון, התארח באולפן ערוץ 7 לשיחה על הימים ההם לפני 16 שנים.
"ישבתי במשרד בימי הקיץ החמים ופתאום התקבל פקס במשרדי עם פנייה לעזרה בהצלת בתי הכנסת בגוש. לקחתי את הפקס ליד ותהיתי מה עושים עם מסמך כזה", מספר קורינאלדי.
"אנחנו מדברים על שבוע בלבד לפני כניסת צו האלוף בתשעה באב והממשלה החליטה להרוס את בתי הכנסת. לא היה בהיסטוריה היהודית מצב שבו יהודים יהרסו בתי כנסת. לקחתי את הפקס הזה ותהיתי לעצמי: 'מה עדיף, שהמעשה הנורא הזה ייעשה על יהודים כדי למנוע חילול וביזוי? או שמא עדיף להתיר לשונאי ישראל לעשות זאת", הוא מוסיף.
"הבנתי שמדובר בשאלה הלכתית מובהקת ונגשתי לשניים מגדולי הדור בעת ההיא - הרב עובדיה יוסף והרב מרדכי אליהו זצ"ל - ושאלתי מה עושים. האם יש מקום לצאת לקרב כנגד כל הסיכויים כשאנחנו יודעים שבג"ץ עמד לצידה של הממשלה ודחה את כל העתירות".
קורינאלדי מספר כי הרבנים הכריעו בעד המאבק. "כעבור כמה שעות קיבלתי מהרב אליהו זצ"ל את ברכת הדרך בפקס שנכתב בו 'אף על פי כן יעשה ויצליח'. בתקופה ההיא המשרד שלי הפך לחמ"ל ותוך שעות ספורות העלינו עתירה שלמה שעוסקת בהגנה על נכסי תרבות, בראשה עמד אמן ומנהל גלריה שלפיה על פי המשפט הבינלאומי אסור לפגוע בבתי הכנסת כי הם נכסים תרבותיים על פי האו"ם".
"בג"ץ בהרכב של שבעה שופטים פנה פה אחד באופן חסר תקדים ודורש מראש הממשלה אריאל שרון לחשב מסלול מחדש. הותיקן היה בתמונה, לשכת הנשיא בוש היתה בתמונה והיה לחץ של רבנים מכל העולם, אך שרון אטם את אוזניו ולא רצה להאזין", מוסיף קורינאלדי ומגיע לתפנית בעלילה.
"בסופו של דבר נופל האסימון לכמה שרי ממשלה וברגע האחרון היא מחליטה שלא לתת את ידה להרס בתי הכנסת על פי דרישת השר שאול מופז. הרגשתי כאב אך לצידו ניצחון עצוב. כי בסופו של דבר בתי כנסת שלנו נחרבים, אך העובדה שהדבר לא נעשה על ידי אויבנו, זו נחמה קלה. אני אומר לדור הצעיר: תתעקשו במאבקים צודקים, כי רק מי שמתעקש מצליח", הוא מסכם.