פיקוד העורף החליט לבטל היום (רביעי) את הבדיקות הסרולוגיות שהיו אמורות להיערך בכל רחבי הארץ לתלמידי בתי הספר.
זאת בהמשך להוראת משרד החינוך כי הבדיקות הסרולוגיות יצומצמו ליישובים שבהם היו יותר מ־10% תחלואה.
בעיתון 'ישראל היום' דווח כי אחד משני בתי הספר שמשתתפים בפיילוט "הכיתה הירוקה" הושבת כמעט לחלוטין, לאחר שנתגלתה בו תחלואה גבוהה של תלמידים. במקביל, אף שבחיל הלוגיסטיקה עובדים מסביב לשעון להרכיב את ערכות הבדיקות המהירות, כל עיכוב יכול לגרום לכך שהן לא יגיעו בזמן לבתי הספר.
נזכיר כי משרד החינוך הציג לפני כשבועיים מתווה בדיקות מקיף למערכת החינוך, אך שבוע לפתיחת שנת הלימודים נראה שהמתווה נמצא על סף קריסה.
המתווה של משרד החינוך כולל את פיילוט "הכיתה הירוקה" שאמור לקצר את ימי הבידוד של התלמידים, בדיקות סרולוגיות שנועדו לאתר תלמידים שחלו בקורונה והחלימו כדי לפטור אותם מבידוד, בדיקות אנטיגן מהירות לאיתור קורונה טרם פתיחת שנת הלימודים, ותוכנית "מגן חינוך", שבמסגרתה יתבצעו בדיקות יזומות בבתי הספר פעם בשבוע לאיתור מוקדם של תחלואה ביישובים כתומים ואדומים.
כ־2.4 מיליון תלמידים אמורים להתחיל את שנת הלימודים, אך בינתיים מספר החולים במערכת החינוך ממשיך לעלות. שלשום אובחנו 4,492 תלמידים חולי קורונה חדשים. החשש הוא שבחודש ספטמבר מספר התלמידים החולים ילך ויגדל ויש מי שאף מדבר על 7,000 תלמידים מאומתים לקורונה מדי יום.
כבר עכשיו ידוע שיהיו הרבה מאוד תלמידים שיישארו בבית - התלמידים החולים בקורונה והתלמידים שנמצאים בבידוד. אתמול עמד מספר שתי הקבוצות הללו על 113,966 תלמידים, מתוכם 28,225 תלמידים מאומתים לקורונה ועוד 85,741 תלמידים שנמצאים בבידוד - שלא יגיעו ללימודים. נוסף על כך, כ־210,000 עובדי הוראה צפויים לפתוח את השנה, אך 7,354 אנשי צוות נעדרים בגלל מחלה או בידוד.
מערכת החינוך נמצאת במרוץ לספק לבתי הספר ומשם להורי התלמידים 1.9 מיליון ערכות לבדיקות קורונה מהירות (אנטיגן). המטרה היא שהבדיקה תתבצע כ-48 שעות לפני פתיחת שנת הלימודים על ידי ההורים, ותיצור בבית הספר "אי ירוק" שאליו ייכנסו רק תלמידים שיימצאו שליליים לקורונה בבדיקה המהירה. נוסף על כך, יחולקו מאות אלפי בדיקות למורים וצוותי חינוך.
מדובר במבצע לוגיסטי אדיר, שמי שמוביל אותו הוא חיל הלוגיסטיקה בצה"ל. בשל לוחות הזמנים הקצרים, צה"ל יהיה גם זה שיחלק את הערכות לבתי הספר בכל אזור הדרום. גורם במשרד החינוך כבר הביע חשש מכך שהמורכבות של הפרויקט תעכב את הגעת חלק מהבדיקות לבתי הספר.
בניגוד לערכות הבדיקה הקנויות, כאן הרכיבים הגיעו מכמה חברות, לכן הארגזים הענקיים שהכילו את רכיבי הבדיקה פורקו. מאז עוסקים כ-2,300 חיילים בהרכבת ערכות אישיות. החיילים עובדים במשך 24 שעות ביממה, בשלוש משמרות של 8 שעות, על מנת לעמוד ביעד של אריזת כ־2 מיליון בדיקות.
לצורך המבצע הוסבו שני אולמות ענק לביתני אריזה, שעל כל אחד מהם מופקד מפקד בדרגת סגן אלוף. נגדים מבצעים ביקורת על עבודת האורזים. לאחר שהחיילים אורזים את הבדיקות לערכות אישיות, חלקן מועברות למחסן הלוגיסטי של משרד החינוך במודיעין, וחלקן יחולקו על ידי צה"ל ישירות לבתי הספר. מפקדי המבצע גילו לאחרונה כי יש מחסור בקרטונים לאריזת הבדיקות לפני שליחתן לבתי הספר, ולכן הוחלט לעשות שימוש בקרטונים של מנות קרב לחיילים שמותגו מחדש ובתוכם נארזו הבדיקות.
מדובר בבדיקה רגישה מאוד שחייבת להיות בטמפרטורה של עד 30 מעלות - מה שהופך את כל התהליך למורכב, בטח בחום של דרום הארץ. אתמול (שלישי) כבר היו במחסנים של משרד הבריאות כ־600 אלף ערכות בדיקה מוכנות. בזמן שנותר מתכוונים לארוז עוד כ־650 אלף בדיקות בכל יום ולסיים את המבצע עד ליום שישי בבוקר. לוח הזמנים הזה ישאיר יומיים לחלק את הבדיקות להורים, שאמורים לבוא ולאסוף אותן בבתי הספר עוד לפני תחילת הלימודים ביום רביעי, ולבצע את הבדיקה לכל המאוחר יום לפני פתיחת שנת הלימודים.