
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור נחמן אש, מעריך שלא יהיו סגרים לאורך השנה הקרובה.
בראיון לעיתון 'ישראל היום' אמר אש, "אני מעריך שתלמידי ישראל ילמדו השנה הרבה יותר ימים. יהיו בידודים ואנחנו בוחנים איך לצמצם זאת. כשנספור את ימי הלימוד בסוף השנה לכל תלמיד, נגיע ליותר ימי לימוד מאשר בשנה שעברה".
לדבריו, "אני לא רואה סיבה ששנת הלימודים לא תיפתח. בערים האדומות מרבית הלימודים ייפתחו. למעט מכיתות ח' ומעלה אם יש פחות מ־70 אחוז מחוסנים. אני מעריך שבסופו של דבר גם הלימודים בערים האדומות יהיו משמעותיים. בוודאי עד כיתה ח"'.
באשר למגמת התחלואה הבהיר פרופ' אש, "אני לא חושב שפתיחת השנה תביא להתפרצות מחודשת של תחלואה. יש לנו את הבדיקות המהירות לפני תחילת השנה וגם הגנות בערים האדומות. עשינו צעד משמעותי של העברת אחריות למנהלי בתי הספר ואני מעריך שהם ימצאו את הפתרונות".
אך גם להורים תפקיד משמעותי במשימה לפתוח את השנה ללא בידודים: "האחריות מתחילה בזה שההורים צריכים לעשות בדיקה מהירה לפני תחילת שנת הלימודים. אני פונה להורים ואומר: תעשו את הבדיקה ותעשו כמו שצריך, ובוודאי אם יוצאת תוצאה חיובית לא לשלוח את הילד לבית הספר, ולעשות בדיקת PCR. גם לאורך השנה יש אחריות שאם לילד יש סימפטומים ללכת להיבדק ולא לשלוח לבית הספר".
הוא ציין כי לא צפויות הגבלות לקראת החגים אבל האזרחים יצטרכו להיות אחראיים. "אני יודע שאנשים רוצים להיות יחד בערב החג, אבל ככל שאפשר צריך לעשות את הדברים בחוץ ולא להגיע להתקהלויות גדולות. בכל מפגש שבו יש אנשים מבוגרים אפשר לקנות בדיקה בבתי המרקחת ולהיבדק לפני. גם אני עושה בדיקה ורואה שאני שלילי וזה מקנה הגנה טובה לאוכלוסייה המבוגרת".
בתוך כך, להערכת מומחי האוניברסיטה העברית, שמייעצים לממשלה, שנת הלימודים צפויה להשתבש עקב עלייה בהדבקה, אך בקצב התחלואה הנוכחי סביר שלא תתחדש התפרצות הנגיף. המומחים אומרים כי מבצע הבוסטר הוביל לעצירת העלייה בתחלואה הקשה, ומעריכים שבימים הקרובים נראה ירידה במספר המאומתים. עוד הם העריכו כי המשך ההגבלות, לצד מבצע החיסונים, יביאו לירידה של מקדם ההדבקה ל־0.85 בשבוע של ראש השנה.
מניתוח הנתונים עולה כי יש בלימה בקצב העלייה של המאושפזים החדשים מעל גיל 59 ויש ירידה גם בקצב ההדבקה. בשל הירידה בתחלואה קשה חדשה לא צפוי שתהיה עלייה נוספת ומשמעותית במספר החולים קשה המאושפזים. "גל התחלואה הנוכחי נבלם בזכות השילוב בין מבצע הבוסטר ויישום הגבלות רכות", מציינים החוקרים, ובהם פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' דורון גזית, פרופ' רונית קלדרון מרגלית ועוד.
החיסון במנה שלישית מוביל לכך שהסיכון לתחלואה קשה אצל לא מחוסנים גבוה פי חמישה מאשר אצל מחוסנים. ההערכה היא שרוב המאושפזים במצב קשה בני 60 ומעלה יהיו ללא חיסון או מנת דחף, וקבוצה זו תהיה רובם המכריע של החולים קשה המאושפזים.