ילדים
ילדיםצילום: ISTOCK

סקר שבוצע על ידי משרד הבריאות בחן את הימצאות תסמינים ארוכי טווח בקרב ילדים שהחלימו מקורונה בישראל, במטרה לאפיין את שכיחותם ואת משכם לאחר ההחלמה מהמחלה.

לשם כך, בוצע סקר טלפוני בקרב 13,834 הורים לילדים בגיל 3-18 שנים שהחלימו מווירוס הקורונה. בסקר נאספו נתוני רקע, מידע בנוגע לתקופה בה חלו ב–COVID19 ומידע בנוגע לתקופה לאחר ההחלמה מהמחלה (תסמינים).

הממצאים העיקריים בסקר:

התסמינים המתמשכים (Long COVID) קיימים בקרב הילדים החולים במדינת ישראל. 11.2% מהילדים חוו תסמינים כלשהם לאחר ההחלמה, ו-1.8%-4.6% מהם בתלות בגילם נותרו עם תסמינים בחלוף 6 חודשים מהמחלה האקוטית נכון לעת ביצוע הסקר.

נמצא קשר בין גיל הילד והסיכוי לחוות תסמינים ארוכי טווח. ככל שגיל הילד עולה גם הסיכוי לתסמונת עולה. בקרב ילדים בגילאים 3-6 שנים נמצאו תסמינים ארוכי טווח ב- 1.8% מהם, לעומת 4.6% בקרב בני 12 עד 18 שנים.

נמצא מתאם בין מחלה תסמינית לבין הסיכוי לחוות תסמינים ארוכי טווח לאחר מכן. בקרב בני נוער בגילאי 12-18 שנים שחלו עם תסמינים, ל– 5.6% היה Long COVID ולעומת 3.5% בקרב אלו שלא חוו תסמינים כשאומתו כחיוביים לנגיף. תמונה דומה ניתן לראות גם בקרב קבוצות הגיל האחרות.

לסיכום, בהתאם לממצאים המצטברים בעולם, ניכר שיש לנגיף הקורונה השפעות ארוכות טווח לא רק על אוכלוסיית המבוגרים אלא גם בקרב ילדים. השיעור של התחלואה ארוכת הטווח המדווח, משמעותו, שישנם בישראל אלפי ילדים עם תסמינים ארוכי טווח.

שיעור ההיענות להשתתפות בסקר עמד של 94%, ומכל תתי קבוצות האוכלוסייה (גיל, מגדר, שיוך אתני ומשך הזמן שעבר מאז ההחלמה), נעשתה דגימה אקראית. לא נכללה קבוצת ביקרת ולכן לא ניתן לבטל השפעות נוספות.