שלושת הנערים
שלושת הנעריםצילום: Hadas Parush/Flash90

שנה לאחר תביעת הענק של ארגון שורת הדין בשם משפחות שלושת הנערים, נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח ז"ל על סך 520 מיליון ₪ כנגד ארגון הטרור חמאס, בגין חטיפת הנערים ורציחתם, פסק בית המשפט המחוזי בירושלים סך של 38 מיליון ₪ פיצוי לקורבנות החטיפה והפיגוע.

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אילן סלע, נתן פסק דין במעמד צד אחד בהיעדר הגנה מצד הנתבעים, וציין כי גובה פיצויי העונשין מסתמך על פסק דין של בית המשפט העליון שהפחית משמעותית את סכומי הפיצויים בתביעות טרור. לפי פסיקה זו, לכל עזבון יינתן סכום של 3 מיליון ש"ח פיצויים, ולכל תובע 1 מיליון ש"ח.

מאחר ופסק דינו של בית המשפט המחוזי כפוף לפסיקת בית המשפט העליון, משפחות הקורבנות הודיעו כי יערערו על פסק הדין כדי להביא את העניין שוב בפני בית המשפט העליון. בארגון שורת הדין מסבירים כי הביקורת נובעת ממטרת התביעה - לעצור את הזרמת הכספים שמעבירה הרשות הפלסטינית מתקציבה לחמאס, אשר על פי ההערכות מדובר בסכום בין 50 מיליון דולר ל-100 מיליון דולר מדי חודש. מאחר וכספים אלו מועברים לזרועותיו השונים של ארגון החמאס ובין היתר, הזרוע הצבאית, ניתן לעקל אותם במסגרת פסק הדין הנ"ל כנגד החמאס.

עוד טוענים בארגון המייצג את משפחות שלושת הנערים, כי פסיקה זו מזלזלת בחיי הקורבנות, ושמה ללעג את המלחמה במימון טרור: "ארגון שמבוסס על תקציב של מיליארד דולר, שום פסיקה של 10 מיליון דולר לא תרתיע אותו. מטרת התביעות היא למוטט את הטרור, ולא ניתן לעשות זאת בסכומים שאינם משמעותיים עבורם". כמו כן, הסבירו בארגון כי בתי משפט בארה״ב פוסקים מאות מיליוני דולרים פיצויים לקורבנות טרור, כך שאין שום סיבה שבתי המשפט הישראלים לא יעשו זאת גם כן.

נשיאת ארגון שורת הדין, עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר: "לא ייתכן כי בית המשפט הישראלי יחוס על ארגון הטרור אשר מימן, תכנן וביצע את הפיגוע הנורא שנחקק בלב האומה כולה. פסיקת מתן עשירית מסכום תביעת הפיצויים, תפגע אנושות בהרתעה הישראלית ובאמצעים למיגור הטרור בדרכים כלכליות. אני סבורה כי יש לעגן בחקיקה את גובה מתן פיצויי עונשין לקורבנות הטרור אשר יקבלו את הסכום המגיע להם ובכך ייאלצו את ארגוני הטרור לחשוב פעמיים לפני ולשלם על מעשיהם".

עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר
צילום: שורת הדין