כיפת ברזל
כיפת ברזלצילום: רפאל

הקונגרס האמריקני אישר הערב (חמישי) ברוב משמעותי את החוק שהגישו חלקים מהמפלגה הדמוקרטית ויאפשר לממשל ביידן לתת סיוע בסך מיליארד דולרים לישראל כדי שתצטייד במיירטים של מערכת ההגנה 'כיפת ברזל'.

ראש הממשלה, נפתלי בנט, הגיב בסיפוק לאישור הסיוע ואמר, "תודה לחברי בית הנבחרים של ארה"ב, דמוקרטים ורפובליקנים כאחד, על התמיכה הסוחפת בישראל והמחויבות לביטחונה".

"מי שמנסים לאתגר את התמיכה הזאת, קיבלו היום תשובה ניצחת. העם בישראל מודה לעם האמריקני ולנציגיו על הידידות האיתנה", הוסיף בנט.

שר החוץ יאיר לפיד הגיב להחלטה ואמר, "בית הנבחרים האמריקאי אישר את ההחלטה להעביר מיליארד דולר לכיפת ברזל. עוד הוכחה שבעבודה מדינית מדויקת אפשר להביא תוצאות, אפילו מהר".

"אני רוצה לנצל את ההזדמנות להודות למנהיגים משתי המפלגות על תמיכתם בביטחון ישראל. לישראל אין חברה טובה יותר מארה"ב", דברי לפיד.

שר הביטחון, בני גנץ, הגיב גם הוא ואמר, "בשם מערכת הביטחון, אני מבקש להודות לממשל האמריקאי ולחברי הקונגרס, על האישור לסיוע ההצטיידות של ישראל במיירטי כיפת ברזל, כפי שסיכמתי בביקורי בארצות הברית לאחר מבצע שומר החומות. התמיכה הדו מפלגתית הרחבה בסיוע לישראל בארה"ב, מוכיחה שוב את עומק הברית האסטרטגית והערכית בין המדינות".

"הסיוע הוא חיוני להגנה על אזרחי ישראל מול ארגוני טרור שיורים על אזרחים ללא הבחנה, וגם מול איומים אזוריים נוספים. אישור ההחלטה הערב והמשך קידומה בסנאט יחזקו את ביטחון ישראל ויציבות האזור", ציין גנץ.

השרה איילת שקד הוסיפה, "תודה לנשיא ביידן ולבית הנבחרים כולו על התמיכה בישראל והסיוע בהצטיידות מיירטי כיפת ברזל".

לדבריה, "האגף הפרוגרסיבי קיצוני במפלגה הדמוקרטית ניסה לפרום את הקונצנזוס סביב ישראל על בסיס שקרים ואנטישמיות טהורה. זו נורת אזהרה עבור ישראל ועבור הקהילה היהודית. הברית האיתנה בין ישראל וארה"ב ניצחה גם אותם״.

שגריר ישראל בארה״ב ובאו״ם גלעד ארדן הגיב להחלטת הקונגרס ואמר, "תודה לכם - מנהיג הרוב הוייר, יו״ר ועדת ההקצבות דה לאורו וחברי הקונגרס האחרים שהצביעו בעד בטחון ישראל ובעד הברית החזקה שלנו. התמיכה הדו-מפלגתית האדירה בחקיקה הזו שולחת מסר ברור כי אמריקה עומדת לצד ישראל במאבק נגד הטרור".

"תודה לך, יו״ר בית הנבחרים פלוסי, על המנהיגות שלך ועל שעזרת לקיים את ההליך המהיר הזה. את חברה אמיתית של ישראל", כתב ארדן בטוויטר.

הדיון סביב ההצעה עלה לטונים גבוהים ועורר אמוציות רבות במיוחד לאחר שנאמו חברי הקונגרס המזוהים עם העמדה הפרו-פלסטינית, אלו שסיכלו מלכתחילה את העברת הסיוע במסגרת הצעת התקציב של ממשל ביידן.

אחת ממובילות הקו הזה, המחוקקת רשידה טליב תקפה את המהלך ואמרה, "אני לא מתכוונת לתמוך בפשעי מלחמה. אי אפשר לדבר רק על הגנה של ישראלים בעוד שישראל מביאה לכך שהפלסטינים יחיו תחת משטר אפרטהייד".

"אנחנו צריכים להגן על הפלסטינים מפני התקפות ישראליות. ארה"ב צריכה להתנגד למכירת נשק לכל מדינה שמפרה זכויות אדם - וישראל היא מדינה כזו", הוסיפה ועוררה עליה זעם של מחוקקים רבים אחרים.

סטנלי הוייר, מנהיג הרוב בבית הנבחרים שהעלה את ההצעה, אמר בדיון: "אסור לשחק עם ביטחונה של ידידה כמו ישראל. אנחנו צריכים להבטיח שיש לה אספקה של מיירטים שתספיק לה לעמוד בפני מתקפות קשות - מעזה ומלבנון. זה אמנם אינטרס ישראלי כביכול, אבל ללא ספק מדובר גם באינטרס אמריקני מובהק".

בתחילת השבוע כמה מהחברים הקיצוניים יותר במפלגה הדמוקרטית הפעילולחץ כדי להפחית בסיוע הביטחוני לישראל. המפלגה הדמוקרטית הסירה בשל הלחץ סעיף מהצעת התקציב האמריקני לקונגרס הנוגע לסיוע בהיקף של כמיליארד דולרים שנועד לרכישת מיירטי כיפת ברזל.

בין מובילי המאבק לצמצום הסיוע לישראל נמצאות שלוש מחוקקות הידועות בעמדתן האנטי-ישראלית והפרו-פלסטינית - אילהאן עומאר, ראשידה טאליב ואלכסנדריה אוקסיו-קורטז. השלוש איימו להצבעה נגד הצעת התקציב שמוביל ממשל ביידן, אם ייכלל בה התקציב למיירטים.

הן התנגדו גם להצעה הנוכחית, אבל כאמור, היא זכתה לרוב גורף ולאישור על ידי בית המחוקקים.