
יתרונות וחסרונות בלימודי הוראה וחינוך
צעירים רבים חושבים ללמודתואר ראשון בחינוך, ולזכות בקריירה מספקת ומאתגרת ובחינוך דור העתיד. מדובר, בדרך כלל, על צעירים עם אידיאלים, שרוצים לתרום את עצמם לאחד המקצועות החשובים והמיוחדים שאפשר למצוא. אותם צעירים ששוקלים תואר בחינוך נרתעים פעמים רבות גם מהחסרונות של הקריירה הזו, בעיקר על היותה תובענית ולא בהכרח מתגמלת.
לכן, כששוקלים ללמוד תואר ראשון בחינוך - או כל תואר, לצורך העניין - חשוב להסתכל על היתרונות מול החסרונות, לשקול את שני הצדדים ולהבין האם זהו אכן המקצוע שאתם רוצים לבחור לעצמכם.
כדי לעזור לכם בתהליך הבחירה, ארגנו רשימה של כמה מהיתרונות והחסרונות הבולטים של לימודי תעודת הוראה וקריירת הוראה, שאולי תעזור לכם בהחלטה הגורלית על עתידכם!
יתרונות לתואר ראשון בחינוך
יש כמה יתרונות עיקריים למקצוע ההוראה וללימודי תואר ראשון בחינוך. אלו כמה מהיתרונות האלו, שכדאי לכם לקחת בחשבון אם אתם שוקלים לימודי הוראה:
- חינוך דור העתיד - סביר להניח שכל מי שפונה ללימודי הוראה הוא בעל תשוקה ורצון להשפיע ולחנך את דור העתיד, ולהוות השפעה מכרעת על הילדים שיחנך. כמעט לכולנו יש את המורה הזה בראש שאנחנו זוכרים עוד מהלימודים בבית הספר, שהשפיע על חיינו ועל הדרך שלקחנו, וסביר כי כל מי שפונה לתואר בחינוך רוצה להיות המורה הזה בחייהם של תלמידיו - בין אם בגילאים הקטנים יותר ובין אם בגילאי תיכון. אם אתם מלאי תשוקה לגבי חינוך, הוראה והשפעה על הדור הצעיר, אין ספק שזהו יתרון גדול שיוביל אתכם לקריירה מספקת שלא תמצאו בהרבה מקומות אחרים.
- ביקוש למורים - בניגוד לקריירות אחרות, שבהן לפעמים שולטת אי הודאות והפחד מפני פיטורין ואבטלה, עם חינוך זה כמעט ולא יקרה - הביקוש למורים טובים ואיכותיים הוא תמיד גבוה, ואפשר למצוא עבודה בכל מקום בארץ, כך שישנה גמישות רבה כשבוחרים בתואר ראשון בחינוך ובקריירה של הוראה. חשוב לציין שעם תואר ראשון בחינוך אפשר לפנות גם לנתיבים שאינם בהכרח הוראה קלאסית בבית הספר - למשל, עבודה במתנסים ובמרכזים חינוכיים, עבודה כמורים פרטיים או המשך לימודים בחינוך מיוחד ובהוראה מותאמת.
- ארגון מורים - למורים בישראל יש יתרון גדול - הסתדרות המורים, הדואגת לכל זכויותיהם. להסתדרות גדולה, ותיקה וחזקה כזו יש הרבה מאוד יתרונות משמעותיים, בעיקר בידיעה שיש גב מאחוריכם ומישהו שניתן לפנות אליו בכל קושי, שאלה או בעיה, וכמובן גם דואג להטבות רבות.
- חופשות ושעות עבודה - יתרון משמעותי של לימודי תואר ראשון בחינוך שימשיכו לקריירה בהוראה הוא שעות העבודה הנוחות והגמישות, יום החופש השבועי, החופשות השנתיות הרבות וכן שנת השבתון, במהלכה אפשר להתקדם וללמוד (למשל, להמשיך לתואר שני בחינוך). לגמישות ולנוחות האלו יש הרבה מאוד יתרונות, בעיקר עבור אנשי משפחה.
- אופציות לקידום - גם בתחום ההוראה ניתן להתקדם וישנן אופציות רבות שיכולות להיפתח בהמשך הקריירה - למשל, רכזי שכבה, ייעוץ חינוכי, ניהול בית ספר ותפקידי ניהול נוספים, שאפשריים עם וותק ועם תואר שני בחינוך, תפקידים שמגיעים כמובן גם עם משכורת גבוהה יותר.
חסרונות בלימודי תואר ראשון בחינוך
עם כל היתרונות הרבים של מקצוע ההוראה, יש גם חסרונות, וגם עליהם חשוב לדבר. כמובן, החיסרון הראשון שעולה בראש הוא המשכורת הממוצעת למורה. כפי שכולם יודעים, משכורתו של מורה בישראל אינה גבוהה, אך חשוב לזכור שהשכר עולה עם השנים ועם הוותק שנצבר, לצד רפורמת "אופק חדש" שפועלת לשיפור בתנאי המורים. כמו כן, השכר עולה גם כאשר לומדים תואר שני בחינוך, וכן בהשלמת קורסים ("גמול השתלמות").
חיסרון נוסף שאפשר לשייך לתחום ההוראה הוא תובענות העבודה. הרבה פעמים יום העבודה לא מסתיים עם הצלצול בבית הספר, ויש למורים הרבה אחריות מעבר ליום הלימודים - שיחות עם הורים, מתן ציונים, תכנון מערכי שיעור, אחריות מנהלתיות ועוד.
לסיום, כדאי לדבר גם על האינטנסיביות שיכולה להגיע לפעמים עם העבודה. בכל זאת, מדובר על עבודה עם ילדים שיכולה להיות מאתגרת, וניהול של כיתה הוא לא פשוט לכולם, בעיקר כשישנן כיתות קשות מאוד. צריך להתמודד עם מגוון גדול של תלמידים שלכל אחד יש את הקשיים שלו, להתמודד עם רעש ופטפוטים, ולעתים גם לתפקד כיועצים ומגשרים. כמובן, יש כאלו שרואים בדיוק באתגרים אלו את יתרונות העבודה - אך כדאי לקחת גם אותם בחשבון כשחושבים על לימודי תואר ראשון בחינוך.