הוועדה למנוי שופטים בהרכבה החדשה התכנסה בפעם הראשונה ביום ששי שעבר. ח"כ אורי אריאל, חבר חדש בוועדה, ציין במכתב שהופיע השבוע ב"בשבע" שהוא מקווה שהוועדה תצליח להחזיר את האימון של הצבור בבית המשפט. הירידה באימון נבע בחלקה מהחלטות ביהמ"ש שנראו בחירה בערכים הומניסטיים כשאלה התנגשו עם ערכי הציונות וההתיישבות הייחודיים המתאימים למצב בו העם היהודי חזר לארצו.
נראה שבג"ץ גם אינו רואה ערך עליון בכך שמדינת ישראל תשמש מקום בטוח לעם היהודי והחליט לא פעם שזכויות אנוש של ערבים יותר חשובים מסכנה לחיי יהודים
בג"ץ הפועל כך איפשר לאלימות בעמונה להתרחש מאחר וסרב לקבל פשרה שהוצעה לו אותו בוקר, דחה עתירה נגד ההתנתקות בלי ששופטיו ביקרו כלל בגוש קטיף. הוא פסק לבטל את הזכות לבנות יישובים ליהודים בלבד על אדמות הקרן הקיימת.
נראה שבג"ץ גם אינו רואה ערך עליון בכך שמדינת ישראל תשמש מקום בטוח לעם היהודי והחליט לא פעם שזכויות אנוש של ערבים יותר חשובים מסכנה לחיי יהודים. זה בלט בהתערבות בפעילות הצבא במלחמה נגד טרור, כגון איסור "נוהל שכן" וסירוב לטפל בתנאים שאפשרו למחבלים לפעול כשזה היה כרוך בפגיעה ברכוש של ערבים. חמש שנים לאחר רצח משפחת חטואל הי"ד, בשבוע של התחלת עבודת ועדה חדשה למנוי שופטים, מצמרר לקרוא מכתב שנשלח לשופטי בית המשפט העליון ביום השנה הרביעי לרצח על ידי נשים פעילות במטה ערים.
המכתב לא זכה למענה מהנמענים. תוכנו מהדהד בתודעה של כל מי שקרא אותו. כדאי שאנשי הוועדה ושר המשפטים דהיום יקראו אותו.
לכבוד
נשיאת הבג"צ גב. דורית בייניש
שר המשפטים פרידמן
לפני 5 שנים אשה בהריון מתקדם, טלי חטואל (34), נרצחה מטווח אפס יחד עם ארבע בנותיה: הילה (11), הדר (9), רוני (7) ומרב (2) בפיגוע ירי בציר כיסופים. מחבלים ירו מטווח אפס צרורות בטלי חטואל וב-4 הילדות, עד שכולן מתו.
עד עצם היום הזה, בג"צ לא הביע חרטה על המדיניות השיפוטית שלו אשר הקשתה על כוחות הבטחון להגן על אזרחי המדינה כדוגמת טלי חטואל ובנותיה. רצוננו לבקש מנשיאת בג"צ, שתכנס ישיבת שופטי בג"צ לרגל 4 שנים לרצח הנורא, כדי לדון בשינוי דחוף במדיניות ההתערבות בלחימה בטרור, מדיניות שאין לה אח ורע בכל העולם.
רקע: הרצח בוצע על ציר כיסופים, בחסות בנייני מגורים סמוכים לכביש. זהו כביש קצר מאוד שבו נרצחו בפיגועים 15 נפשות: 10 אזרחים ו-5 קצינים וחיילים. על אף הכתובת שהיתה על הקיר, בג"צ העדיף זכויות קניין פלשתיניות על פני הזכות להגנה של אזרחי המדינה. ווי-נט ציין בעקבות הרצח, תוך ציטוט רמטכ"ל צבא ההגנה לישראל, כי: "המבנים שנותרו בשטח מכונים... 'שיכוני בג"ץ', בעקבות איסור בית המשפט להרוס אותם. לאורך פרוזדור כיסופים יש בתים שקרובים לציר. מטעמי ביטחון שקלנו להזיז אותם, כולל מתן פיצוי לתושבים. זה לא אושר", אמר (הרמטכ"ל דאז בוגי) יעלון. כמו-כן, דווח כי גורם רשמי בגוש-קטיף, שסירב להזדהות בשמו, אמר בזעם כי "המחבלים התחבאו בתוך בתים, ש...נשארו על הציר בזכות בג"ץ. עקבות המרצחים מובילים לבית-המשפט העליון, שממשיך לרחם על אכזרים".
הבהרות:
א. ב- 19/02/2002 דיווח אנ-אפ-סי על פי מקורות פלשתינים כי "צה"ל החל להרוס בתים סמוך לכיסופים. לדבריהם הורה צה"ל לעשרות משפחות המתגוררות בסמוך, לפנות את בתיהן עד לשעה 14:00, מתוך כוונה להרוס את הבתים....זמן קצר לאחר ההתראה מצד צה"ל, פנה ח"כ מוחמד ברכה לבית המשפט העליון, וקיבל צו ביניים האוסר על צה"ל להרוס את הבתים ברצועה.
ב. רק אחרי רצח טלי חטואל ובנותיה והירי בעת האזכרה, הסיר בג"ץ את האיסור (בג"ץ 4372/04 צאבר מחמד אבו דאייר ואח' נגד מפקד כוחות צה"ל ברצועת עזה) והכשיר את הריסת המבנים בידי צה"ל בדיעבד.
מדיניות ההתערבות של הבג"צ גרמה לסכנת מוות לא רק לאזרחים כדוגמת טלי חטואל ובנותיה, אלא גם לחיילים. למשל, באחד הדיונים בבג"צ, נציג המדינה, עו"ד ענר הלמן, אמר כי כאשר הצבא מודיע על כוונה להרוס בתים, הפלשתינים דואגים למלכד את אותם הבתים כדי לפגוע בחיילים.
אתר משרד החוץ חושף את המספר הפנטסטי של עתירות לבג"צ נגד כוחות הביטחון: מאות עתירות לשנה. כמו כן, עולה מאתר משרד החוץ, כי החשש מאימת הבג"צ גרם למותם המיותר של 13 חיילים במאי 2004:
(תרגום) " כוחות הבטחון של ישראל ...עומדים תחת פיקוח מתמיד של בית המשפט העליון של מדינת ישראל במאות עתירות לבג"ץ כל שנה המופנות מארגונים פלשתינאים וארגונים לזכויות אדם.
למרות שמותר לעשות זאת לפי החוק כשמדובר בעימות עם נשק, ישראל נמנעת עד כמה שאפשר מירי מהאוויר וארטילריה על מטרות מחבלים וזאת כדי למזער נזק לאחרים, מדיניות המסכנת חיי חייליה. מותם של 13 חיילים בפעולות קרקע ברצועת עזה בחודש מאי 2004 היא דוגמא למחיר הכבד המשלמת מדינת ישראל בגלל העקרון של מזעור פגיעה באזרחים פלשתינאים".
האמירה, שאין להתנהגות הזו של הבג"צ אח ורע בשום מקום בעולם, אינה אמירה של הח"מ. עיתון הארץ דיווח בשנת 2002 ששופטת בית המשפט העליון דליה דורנר בכבודה ובעצמה הבהירה, באחד מדיוני ההתערבות במדיניות הביטחון של צה"ל, כי "אין בעולם עוד בית משפט עליון הדן במקרים כאלה", הדברים מדברים בעד עצמם.
אנו דורשות שבית המשפט העליון ייקח לתשומת ליבו את הבעיה החמורה שנוצרה ויודיע כי הוא מקבל על עצמו, מיוזמתו, צמצום גדול מאוד של התערבותו במלחמה המבורכת בטרור של כוחות הביטחון וזאת במטרה לחסוך בחייהם של קרבנות ישראלים.
אם למצער בית המשפט העליון יסרב לעשות כן או יתמהמה, רצוננו לבקש ששר המשפטים בתוקף תפקידו כיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, ייזום חקיקה מרסנת במטרה ללחוץ על הבג"צ להפסיק לסכן ישראלים.
נא תשובתכם תוך שבועיים כמקובל בתקשי"ר.
בכבוד רב,
נשות מטה ערים
כפי שנכתב לעיל, המכתב לא זכה לתגובה כלשהי. היום, ב"ה, אפשר לצפות לשינוי.