הרב שלמה גורן – הרב שחיבר בין התורה למדינה
הרב שלמה גורן – הרב שחיבר בין התורה למדינה

אחד מהמיוחדים בגדולי התורה והמנהיגים בדור האחרון, דור שיבת ציון ותקומת ישראל הוא ללא ספק הגאון הרב שלמה גורן זצ"ל שזכה משמים להיות שותף ברגעים ההיסטוריים של ראשית ימי המדינה, בייסוד הרבנות הצבאית, וברגעי שחרור הר הבית והכותל במלחמת ששת הימים. היום בכ"ד מרחשוון מלאו 25 שנים לפטירתו.

הרב שלמה גורן נולד בפולין בשנת תרע"ח ועלה כילד יחד עם משפחתו לארץ, כבר בגיל 12 התקבל לישיבת חברון בירושלים והיה מהעילויים בישיבה. הוסמך לרבנות בגיל 17. בגיל צעיר סיים את הבבלי והירושלמי ונודע באופן מיוחד כבקי בירושלמי. בצעירותו חיבר ספר 'שערי טהרה' שהיה מעין תלמוד על מסכת מקוואות מלוקט מהבבלי וירושלמי. בשנת תש"ה נשא לאשה את בתו של הנזיר הירושלמי הרב דוד כהן זצ"ל.

בשנת תש"ח נקרא הרב גורן על ידי הרב הראשי לישראל הרב יצחק הרצוג, לשמש כרב של הצבא העברי המתחדש בארץ ישראל. הרב גורן שימש בתפקיד משנת תש"ח ועד שנת תשל"א. לאחר מיכן כיהן בתקופה קצרה כרבה של תל אביב. ובשנים תשל"ג – תשמ"ג כיהן כרב הראשי לישראל. הרב גורן שימש גם כנשיא כולל 'האידרא' הסמוך לכותל המערבי.

הרב גורן חיבר ספרים רבים, מהם ספרים העוסקים בנושאי צבא ומלחמה, הנושאים שהתחדשו בדורנו בשיבת עם ישראל לארצו. בין ספריו: 'משיב מלחמה' שו"ת בנושאי צבא ומלחמה, 'תורת המדינה', תורת המועדים ועוד.

צבא אחד לעם אחד

כרב ראשי לצה"ל, תיקן וביסס את מערכת הדת והכשרות בצבא. בגישתו הממלכתית הנהיג חוקי דת וכשרות שווים בכל מחלקות צה"ל ומנע פיצול הצבא בין דתיים לחילוניים, שבמחלקות הדתיות ישמרו על שבת וכשרות ובמחלקות החילוניות יהיו פטורים מכך. הרב גורן האמין שאם צבא ישראל ישמור על השבת והכשרות תהיה גם סיעתא דשמיא להצליח במלחמות. בגישתו זו של צבא אחד עם מערכת אחת תמך רה"מ דאז דוד בן גוריון ואף סייע לו בכך.  

מתוקף תפקידו כרב הצבאי נדרש הרב גורן להכרעות הלכתיות קשות ובמלחמת השחרור כשהתקבל מידע שהירדנים מתכננים לעלות עם טנקים לירושלים, בשליחות הרב הרצוג עבר בין הרבנים וראשי הישיבות בירושלים לשכנעם להורות לחפור תעלות בשבת משום פיקוח נפש, ואכן תלמידי ישיבות רבים היו שותפים במשימה זו. לאחר מלחמת השחרור עסק הרב גורן בהחזרת חללי המלחמה ובהם חללי כפר עציון, וכן במתן היתר לעגונות. בעיה הלכתית נוספת שהכריע בה הוא ההיתר לחיילים לאכול מצות בערב פסח, באין אפשרות לספק מזון אחר הואיל ומטבחי צה"ל כבר הוכשרו לפסח.   

הרב גורן היה מלווה את חיילי הצבא ביציאתם לקרב, עם ספר תורה ופסוקים מעודדים הנאמרים על ידי הכהן המשוח לפני המלחמה. ובמלחמת ששת הימים זכה להיות עם הצנחנים משחררי הר הבית והכותל המערבי. במאורע היסטורי זה הטביע חותם מיוחד כשתקע בשופר ובירך שהחיינו וערך במקום תפילת הודיה של הלל עם ברכה. לקבר רחל הגיע בחצות הלילה, וקרא מהזוהר על זמן הגאולה. למחרת נסע עם נהגו למערת המכפלה והיה היהודי הראשון שנכנס למקום לאחר הרבה שנים.

הרב שלמה גורן היה הרב הראשי האשכנזי לצד הראשון לציון הרב עובדיה יוסף, שניהם פוסקים גדולים ואנשי אמת שלא נשאו פנים לאיש, ואף שהיו ביניהם מחלוקות בנושאים שונים, עם כל זה הייתה ביניהם הערכה הדדית, הרב עובדיה פעם התבטא:  'אנשים רעים סכסכו בינינו אבל אחר כך חזרנו להיות באהבה ואחווה שלום ורעות". וכשנפטר הרב גורן ספד לו הרב עובדיה ברגש ובהערכה גדולה.

בשנים האחרונות המשיך הרב גורן להעביר שיעורים קבועים בכולל האידרא הסמוך לכותל המערבי וכן בישיבת הר ברכה ששימש מספר שנים כנשיאה.

בשנה האחרונה לחייו התפרסם הרב גורן בפסק שהוציא נגד הסכמי אוסלו ועל האיסור למסור את חברון לערבים. וכן הורה לסרב לפקודה של עקירת יישובים יהודיים. הוא ראה בפקודה זו פקודה בלתי חוקית. במלחמת המפרץ, מחה הרב גורן על כך שלא חילקו מסכות לבעלי זקנים, וציין את העובדה שבכל הדורות יהודים מסרו נפשם על הזקן.  

דמותו של הרב שלמה גורן זצ"ל, תמשיך להאיר לנו כגדול בתורה, איש אמת, אוהב העם והארץ. ומנתיבות חייו וספריו נלמד מורשת חיה לחיבור בין התורה למדינה. הרב גורן נפטר בליל שבת פרשת חיי שרה, הפרשה העוסקת בקניין מערת המכפלה, הנותנת לעם ישראל את הזכות הנצחית על הארץ.