בשנים האחרונות בוקע ועולה בספרות הרפואית תחום חדש ישן, אחד המרתקים ביותר מבין תחומי הרפואה השונים, והוא הרפואה המגדרית.
מתברר אט אט שקיים צורך להתבונן על תהליכים פיסיולוגיים שמתרחשים בגברים ובנשים במבט שונה לגמרי.
לדוגמא, ממחקרים תצפיתיים בתחום הפסיכולוגיה עולה שנשים מאופיינות בכישורים ורבליים ותקשורתיים מפותחים, בהשוואה לגברים; יש להן יתרון מובהק ב'חוכמת הפנים', בהבנת רגשות ו'קריאת מחשבות', ביצירת קשר עין ובזיכרון חברתי. אך היות והן ניחנות בנפש רגישה, נשים גם נוטות לפתח, בשכיחות גבוהה יותר, הפרעות פסיכיאטריות שונות - כגון דיכאון, מחלה בי-פולרית, חרדה, הפרעות אכילה, ותסמונת פוסט-טראומטית.
בנשים, הביטוי הראשוני של ההפרעה יופיע בעיקר במעגלי הזוגיות והמשפחה, ואילו אצל הגברים הוא יופיע יותר במעגלי העבודה. ועוד, הפיסיולוגיה הנפשית הנשית הקשובה יודעת עליות ומורדות סביב עונות השנה, מה שלא קיים כמעט אצל גברים. ובנוסף, גורמים פסיכוסוציאליים ומעגלי תמיכה שקיימים או חסרים הם בעלי השפעה משמעותית יותר על נפש האשה מאשר על הנפש הזכרית.
אולם היריעה רחבה הרבה יותר: נשים מגיבות בצורה שונה מאשר גברים לטיפול תרופתי, הן ברמת ספיגת התרופה, הן בפירוקה ובהפרשתה מהגוף, והן בהשפעתה על איברי המטרה. למשל, תכשירים מסוימים הניתנים לייצוב של הפרעות קצב לבביות, או לטיפול באי-ספיקת לב, יעילותם פחותה בנשים. כנ"ל לגבי התגובה הירודה של נשים בהשוואה לגברים למתן אספירין למניעת אוטם חריף בעורקי הלב.
ובכלל, מבנהו האנטומי, הרגשי, והרוחני של לב האשה שונה כרחוק מזרח ממערב מלבו של הגבר, ואי אפשר להפריד בין הפיסיולוגיה השונה לבין מבנה הנפש האחר. כך שנו רבותינו 'יהא אדם זהיר באונאת אשתו, שמתוך שדמעתה מצויה הונאתה קרובה'; יש לאשה אינטליגנציה רגשית גבוהה, והיא קולטת תרחישים בין-אישיים שהגבר המצוי הוא אוטיסט גמור לגביהם כאשר לאשה הם גלויים לעין, מה שלעיתים חוסך לו חיבוטי נפש - אך מאידך מונע ממנו את טעמם המשובח של החיים מעבר לקונקרטי ולמוחשי.
הפסיכולוג האמריקאי ג'והן גריי בספרו המפורסם 'גברים ממאדים נשים מנוגה' הגיע לתובנות חשובות בענין ההבדלים הבולטים בין שני המינים, שכאילו מגיעים לעולמנו מכוכבי לכת שונים. התבוננותם על סביבתם שונה, הם דוברים שפה אחרת, וסיגלו לעצמם סגנון חיים אחר.
החידוש ברפואה המגדרית העכשווית הוא שלא מדובר רק על אישיות שונה – אלא גם על התנהלות פיסיולוגית שונה בתחומים רבים, שהולכים ונחשפים זה אחרי זה.
בעיניי, הולכת ומתגבשת אנטיתזה מובהקת למאבק הפמיניסטי – ההתייחסות המודגשת לנשים בשנים האחרונות גרמה לריבוי מחקרים מגדריים, שהעלו שאכן קיימים הבדלים מהותיים בבסיס הקיום בין דיירי שני כוכבי הלכת, הקרואים גברים ונשים... כעת המטוטלת נעה חזרה, והפנסים מופנים לכיוון הגברים שנזנחו בשנים האחרונות. אכן הגיע העת להקים מרכזים לבריאות הגבר...
וכך, לנשים יש מחזוריות שדורשת האטה בפעילות והתכנסות מידי חודש למשך מספר ימים. המחזוריות הנשית מושפעת רבות ממעגל השינה. חוסר השינה עלול לשבש לגמרי את השעון הביולוגי. השלד של האישה הוא עדין ופגיע ולא בנוי לנשיאת משקל רב. וכך גם רצפת האגן.
את כל זה מבין המדע. רק צה"ל מסרב להאמין.