
איך נתחיל ברגל ימין?
"תבואו בגישה חיובית. הילדים חוזרים ללמוד, לפגוש חברים, ליהנות, וזה טוב להם. לא צריך להיבהל מהסערה מסביב. יחד עם זה, תלמדו אותם לשמור על עצמם, לשמור על היגיינה ועל ריחוק ככל הניתן, אבל בלי להיכנס ללחץ, לחץ רק מזיק. וכמובן כמו תמיד, להיזהר בדרכים, להיזהר כשהילדים איתכם ברכב, שמרו עליהם מכל משמר''.
אצל רוב הילדים סדר היום השתבש לגמרי, איך עוזרים להם לקום מוקדם בלי קושי ולתפקד לאורך היום?
"חוזרים ליסודות. ילד עד גיל 5 צריך לישון 10 שעות בלילה, ילד מכיתה א' ומעלה צריך 9 שעות.
תנו להם מזון טבעי ככל הניתן, שיהיה מגוון ועשיר. יותר פירות וירקות, פחות חטיפים ובצקים. יותר מזון מבושל, פחות מטוגן."
כל שנה, הילד/ה נכנס/ת למעון והוא/היא חולה בלי סוף. אפשר למנוע את זה?
“האמת היא שלמרבה הצער, זה כמעט בלתי נמנע, גם אם תכניסו אותו מאוחר יותר, הוא כנראה יצטרך לעבור את זה בדרך כזו או אחרת. לא יודעים למה יש ילדים רגישים יותר וילדים רגישים פחות. הדרך הכי טובה, בדיוק כמו עם הקורונה, היא להיות ערבים אחד לשני: הילד קם בבוקר ונראה לא משהו? תשאירו אותו בבית. אם ילד שרק מתחיל להיות חולה - מעלה חום, נראה לא טוב, מתנהג אחרת - לא מגיע למעון, הוא גם לא ידביק אף אחד, וכך הסיכויים להעביר חודשיים ראשונים בבית יצטמצמו. ערבות הדדית, וגם הצפיפות במעון..."
חוץ מבדיקת קורונה, יש דרכים להבדיל בין וירוס "רגיל" לקורונה?
"בילדים קטנים, כמעט ואי אפשר. אצל ילדים הקורונה יכולה להיות גם אסימפטומטית עם נזלת קטנה, רוב הילדים יהיו ללא סימפטומים בכלל. זה רק מחזק את התשובה לשאלה הקודמת. שימו לב לסימנים!"
טיפים לחיזוק מערכת החיסון?
"שאלת השאלות. אורח חיים לא בריא מאוד מחליש. במבוגרים יותר, גם מתח נפשי מחליש את מערכת החיסון. לכן חשוב לשמור על שגרה בריאה: שינה, ספורט, כלכלה בריאה הכוללת מגוון תזונתי. לא צריך פרוביוטיקה וויטמינים, האוכל הביתי המבושל הוא הטוב ביותר! ותבינו, זה לא אומר שהם לא יחלו בכלל, אלא שאם יחלו - הגוף יידע להתמודד".
הם חוזרים לשגרה אבל מדברים רק על קורונה, איך נמנע מהם לחץ וחרדות?
"באופן פרדוקסלי, אני לא חושב שצריך להעלים את המצב מהילדים, אלא להעביר אליהם את המידע בצורה לא מאיימת ולא מפחידה, בהתאמה לגיל ולרמת ההבנה. ילדים מבינים הכל, אל תנסו להסתיר מהם מידע. תהיו חיוביים, תשדרו אופטימיות :)"
יש שמועות שמקבלים לאחרונה הרבה ילדים עם מחלות נשימתיות בבתי חולים, האם זה נכון?
"אכן כן. בגלל הבידודים המרובים, הריחוק והמסכות, הילדים כמעט ולא היו חולים בחורף. מאז ההקלות והירידה בקורונה שחווינו, הופיעו הוירוסים. עכשיו זה קצת נרגע כי יש גל רביעי. בעצם גל התחלואה בקרב הילדים יורדת ככל שההדבקות בקורונה עולה, זה פשוט, ברגע ששמים מסכות, יש פחות מחלות.
ככה זה, הוירוסים הם היצורים הכי פרימיטיבים ביקום אבל גם הכי מתוחכמים כי הם עוברים מוטציות.
הסיסמה הזאת שאימצנו, 'לחיות לצד הקורונה' היא נכונה גם לגבי שאר הוירוסים. אנחנו חיים בעולם שיש בו וירוסים ואנחנו חיים זה לצד זה מאז ומתמיד. וכמו אנחנו לא מוותרים על טיולים כי מפחדים ליפול, או לא מוותרים על נסיעה ברכב כי מפחדים מתאונת דרכים, פשוט ננקוט באמצעי זהירות רלוונטיים".
חיסוני קורונה לילדים?
"חד משמעית כן. כל מי שכבר יכול להתחסן - שיתחסן. אם יורידו את גיל החיסונים אהיה הראשון שיחסן את המשפחה שלי. את יודעת שראש הממשלה בנט התקשר אלי כשהיה בדרך לישיבת ממשלה? הוא שמע אותי מתראיין בעד החיסונים וביקש להתייעץ. אני לא נוהג לענות לכל שיחה, בפרט לא שיחות לא מזוהות, אבל אינוטואיציה, הרמתי. 'ראש הממשלה רוצה לדבר איתך'. ואז הוא ביקש: 'אני רוצה שתסביר לי למה לחסן'. אז הסברתי: ממגיפת האבעבועות השחורות, דרך פוליו ועד קורנה, חיסון הוא המונע.
נכון שהוא לא אידיאלי ונכון שהוא לא תקף לכל החיים, ולפעמים יש לו מעט תופעות לוואי קלות, אב כל עוד זה הנשק שיש, צריך להשתמש בו".
בהצלחה לכל התלמידים, שתהיה שנה פוריה, שמחה ורגועה