החל מהיום (ראשון) יצומצמו ימי הבידוד של תלמידים המתגוררים ביישובים ירוקים, במסגרת מיזם "הכיתה הירוקה", כך מדווח העיתון 'ישראל היום'.
המשמעות היא שבכיתה אשר בה מתגלה חולה מאומת - ייבדקו תלמידי הכיתה בבדיקת PCR שתבוצע בעמדות פיקוד העורף או בקופות החולים. התלמידים יישארו בבידוד עד לקבלת תשובה שלילית, ולאחריה ישובו לשגרת הלימודים בכיתה, תוך חובה לבצע בדיקות מהירות באמצעות ערכות אנטיגן למשך שבעה ימים. ביום השביעי תבוצע בדיקת PCR נוספת. לאחר קבלת תשובה שלילית, תחזור כל הכיתה לשגרה.
ההחלטה תקפה רק לבתי ספר יסודיים, ולצערם הרב של ההורים - היא אינה כוללת גני ילדים של גילי שלוש עד שש. הסיבה לכך היא שבכיתות תלמידים יושבים עם מסיכות ובמקומות קבועים, בניגוד לגנים, שם יש קושי לשמור על ריחוק חברתי והם אינם עוטים מסיכות.
סוגיה נוספת שנוגעת להחלטה עוסקת בכך שהפטור מבידוד לתלמידים תקף אך ורק ללימודים, לצהרונים (כיתות א'-ב') ולהסעות. כלומר, הפטור מבידוד לתלמידים אוסר עליהם להשתתף בתקופה זו (השבוע שבו הם אמורים להיות בבידוד) בחוגים, ללכת לקניון, לפגוש חברים ועוד. עדיין לא ידוע כיצד יאכפו את הנושא.
אתגר נוסף שעולה מההחלטה הוא שהורי התלמידים הם שצריכים לעשות עבורם את בדיקת ה-PCR ולהמתין לתוצאה. העברת האחריות להורים יכולה להביא לכך שחלק מהם לא יבצעו את הבדיקה, זאת בניגוד למתווים קיימים אחרים שבהם דוגמים את התלמידים בבדיקת PCR על ידי ניידות ייעודיות בבתי הספר.
במשרד החינוך הדגישו כי המיזם לא יתחיל היום בכל בתי הספר שיתגלה בהם חולה מאומת, כיוון שלא בכל בתי הספר יש בדיקות אנטיגן כדי לחלק להורים. משרד החינוך אינו מחזיק במלאי בדיקות והוא מחכה שאלה יועברו אליו ממשרד הבריאות, שיצא במכרז ל-30 מיליון בדיקות.
כמו כן, המיזם יהיה רלוונטי רק לכיתות שהתגלה בהן חולה מאומת אתמול או שלשום. תלמידים אלה יידרשו לבצע היום בדיקת PCR ויוכלו לחזור ללימודים מחר רק בתנאי שמשרדי החינוך והבריאות יספקו להם בדיקות קורונה ביתיות.
כאמור, המתווה יהיה תקף רק ביישובים ירוקים, אך עם זאת, פיילוט הכיתה הירוקה נעשה גם בערים צהובות, כתומות ואדומות - בסך הכל ב-130 בתי ספר. שם יהיו פטורים מבידוד (במקרה של חולה מאומת) רק בכיתות שמשתתפות בפיילוט, ולא כל תלמידי העיר.
בתוך כך, מתברר כי חברות שזכו במכרז של משרד הבריאות לאספקת כ-30 מיליון בדיקות מהירות, שמיועדות עבור ביטול הבידוד לתלמידים, פנו לחברות מתחרות לרכוש מהן מלאי.
אותן חברות לא הצליחו עד כה לעמוד במלאים שאליהם התחייבו, וכן לא יעמדו ביעד שאליו התחייבו - לספק את הבדיקות עד ליום חמישי השבוע.
לפי תוצאות המכרז, חברת גוד פארם (בבעלות איש העסקים רמי לוי) מחויבת לספק למשרד הבריאות 10 מיליון בדיקות, במחיר של 6.7 שקלים לבדיקה, וחברת לייפג'ן (הקשורה גם היא לרמי לוי) תספק למשרד הבריאות 18 מיליון ערכות בדיקות, במחיר של 6.85 שקלים לערכה. חברת דניאל ביוטק תספק 1.9 מיליון ערכות בדיקה מהירות.
כמו כן, לפחות אחת מהחברות שהפסידו במכרז מתכוונת להגיש עתירה בדרישה לביטולו - צעד שעלול להביא לעיכוב באספקת הבדיקות.
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר: "מכרז לרכש ערכות בדיקה מהירה מסוג אנטיגן לאבחון קורונה הסתיים בשבוע שעבר, והודעת זכייה נמסרה לחברות הזוכות. החברות צפויות לספק כ-30 מיליון ערכות לבדיקה מהירה, שיחולקו בין היתר בבתי הספר ובגני הילדים. משרד הבריאות נמצא בקשר ישיר עם החברות ומוודא כי יעמדו בתנאי המכרז כנדרש, ובשלב הזה לא צפוי מחסור בהיקף הבדיקות".