פריצת דיסק
פריצת דיסקצילום: ISTOCK

עמוד השדרה שלנו בנוי מ-25 חוליות שביניהן מפרידים דיסקים עגולים, המשמשים מעין כרית לצורך תמיכה. הדיסקים הם למעשה בולמי זעזועים שמונעים מחוליות הגב להתחכך אחת בשנייה, ועל ידי כך מבטיחים את תפקודם התקין של עמוד השדרה ושל הגב.

הדיסקים בין החוליות עשויים מרקמה קשיחה, שבתוכה יש חומר גמיש דמוי ג'ל. במצבי עומס מתמשך, חבלה, מחלה או הזדקנות - סיבי הרקמה הקשיחה נשחקים ונקרעים, עד כדי שהחומר הג'לטיני בולט החוצה מהדיסק. לכך קוראים בלט דיסק. כאשר הרקמה נקרעת והחומר הג'לטיני פורץ החוצה, נוצר מצב של פריצת דיסק (Spinal Disc Herniation).

"ברוב המקרים לא נחוש בכל שינוי, וזאת מכיוון ש-65% ממקרי פריצת הדיסק אינם מלווים בתסמינים כלשהם" - אומרים ברשת מכוני הפיזיותרפיה מדלידר. "ביתר המצבים עלולים להתעורר כאבי גב בדרגות חומרה משתנות, קושי בהליכה, עקצוצים ועוד. בלט דיסק ופריצת דיסק מופיעים בדרך כלל בשני אזורים עיקריים בגב, או בחלק העליון או בחלק התחתון של עמוד השדרה. התסמינים יופיעו באיבר שקשור לעצבים המוליכים ממנו אל המקום הפגוע."

מתי חייבים להיבדק?

בלי קשר לשאלה האם מדובר בבלט דיסק או בפריצת דיסק – כל כאב גב שנמשך יותר מ-3 חודשים ו/או מקרין לרגליים, מחייב פנייה מיידית לרופא. כל השתהות נוספת עלולה להחמיר את המצב.

כאשר מדובר בפריצת דיסק, יש לגשת לבדיקה מיידית תוך 48 שעות, בשני מצבים עיקריים: המצב הראשון הוא חולשה או שיתוק של שריר/ים (לדוגמה: לא ניתן להרים מעלה את כף הרגל); המצב השני הוא אי שליטה בסוגרים (בריחת שתן וצואה), איבוד תחושה בפי הטבעת ובקצה איבר המין ו/או בעיות זקפה.

טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח

ניתוחי גב בדרך כלל נשמרים כמוצא אחרון, ומשתמשים בהם רק אם המצב חמור ואין ברירה. למרבה המזל, ברוב מקרי פריצת הדיסק ניתן לטפל כיום בצורה יעילה גם בשיטות שמרניות. למעשה הטיפול השמרני יעיל ביותר מ-90% מהמקרים.

בסיסו של הטיפול השמרני בפריצת דיסק משלב כמה מתודות: תרגילי פיזיותרפיה בהנחיית מטפל מוסמך; מתן תרופות לשיכוך כאבים, ולעיתים גם חומרים לשיתוק העצבים שגורמים לכאב; דיקור יבש המשתמש במחטים דקות לשחרור שרירים מכווצים; וכמובן גם שיטות טיפול אלטרנטיביות נוספות כגון טיפול במים (הידרותרפיה), דיקור סיני מסורתי, עיסוי רפואי ועוד. כמובן שאין צורך להזכיר שינויים ברורים מאליהם באורח החיים, כגון משקל תקין, הימנעות מעישון, אי נשיאת משקלים כבדים ועוד.

בחזית הפיזיותרפיה משתמשים במגוון רחב של אמצעים לטיפול בפריצות דיסק. החל מתרגילים לחיזוק שרירי הגב והחזרת טווח התנועה הרגיל; המשך בעיסויים מסוגים שונים; וכלה בחימום ו/או קירור של האזור לשיפור זרימת הדם, שיטת אפוסתרפיה המבוססת על מערכת תמיכה בנעליים ועוד.

אחת השיטות החדשניות ביותר לטיפול פיזיותרפי בפריצת דיסק היא באמצעות מיטת DOC. מדובר במיטה מכנית המפעילה על המטופל/ת כוחות מתיחה, שבתורם מגדילים את המרווח הבין-חולייתי, מורידים את העומס והלחץ ומייצבים את עמוד השדרה.

אם המצב נמשך למרות שפע הטיפולים השמרניים ו/או אם הכאבים בלתי נסבלים, רוב הסיכויים שיפנו אתכם להליך כירורגי. למרות שיש כמה גישות כירורגיות לטיפול בבעיה, המטרה של כולן היא להפחית את הלחץ באזור על ידי הסרה של הדיסק שפרץ (בצורה חלקית או מלאה).

כדי למנוע פריצת דיסק נוספת בעתיד, יש להקפיד על אורח חיים נכון (כפי שצוין קודם לכן), לדאוג לחיזוק שרירי הליבה ולייצוב עמוד השדרה, לעבוד בצורה נכונה (במשרד או בחוץ) ועוד.

*המידע במאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, ואינו מתיימר להוות חוות דעת רפואית.