בית כנסת שעיצב יוסי לוי
בית כנסת שעיצב יוסי לויצילום: באדיבות המצלם

כשמעצב הפנים החרדי יוסי לוי התקבל לאחד מבתי הספר הנחשבים בארץ לעיצוב, הוא מצא את עצמו בסיטואציה מעוצבת באופן לא אסתטי: הוא - גבר חרדי, בוגר חברון ובעל משפחה המתגורר בלב בני ברק, ומסביבו – אנשי עיצוב תל אביביים חילוניים עם ז'רגון אחרי לגמרי מהוויות אביי ורבא עליהן גדל.

בימים ההם, טרם הוקמו בתי ספר לעיצוב עבור המגזר החרדי. אחרי שהתייעץ עם רבו, החליט לוי לקפוץ למים, למרות היותו חרדי.

בהתחלה, לוי (כיום בן 34), ניסה לזרום ולייצר עיצובים שידברו לסביבה הלימודית התל אביבית. הפירגון הראשון שניתן לו בבית הספר לעיצוב היה על עיצוב פנים לדירת רווקים תל אביבית.

"עיצבתי דירה יפה, חלל פתוח אחד הכולל אמבטיה ללא קירות", מספר לוי. "ניסיתי להיות מי שאני לא".

מהר מאוד הפך לוי את דרכו וחזר למקורות התורניים עליהם גדל ומגדל את ילדיו בעצמו, בבני ברק. "אמרתי סטופ", מספר לוי. "זהו. אני מביא את העיצובים שאני באמת רוצה להביא. עם האמירה שלי ועם כל מה שאני מאמין בו. עד הסוף".

כך נוצר לו פרויקט הגמר של לוי בדמות 'בית הרב'; פרויקט מהפנט עיין שזכה לתשבחות מטובי מעצבי הפנים בארץ שהיו נוכחים בפרזנטציה החגיגית בה הציג את פרויקט הגמר שלו. בסוף אירוע הפרזנטציה המוצלח, ציפתה ללוי הפתעה: 'בית הרב' הוכתר לפרויקט הזוכה במקום הראשון מבין שלל היצירות שהכינו תלמידי בית הספר.

הקונספט שיצר לוי היה 'להכניס את הרוח לתוך החומר'. העיצוב ניסח מחדש את הפרשנות לקידוש החומר. צריך להתבונן כדי להבין. "יש הרבה מעצבי פנים טובים", אומר לוי. "הבנתי שאין טעם להתכחש למי שאני. ההיפך. אם אני רוצה לעצב משהו שדומה למשהו - אין שום טעם שאהיה בכלל מעצב", הוא אומר.

"אני מאוד מחובר להתחדשות ולאמרה: 'המחדש בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית'. זה מה שמעניין אותי; להביא עיצוב אחר, מקורי, מעניין. ליצור יש מאין. אני נפגש עם הלקוח, הוא אומר לי את הצרכים והרצונות שלו מבחינה עיצובית - ואני יושב ותופר לו שפה קונספטואלית חדשנית מקורית. כל פעם מחדש בונה עולם חדש לגמרי".

ילד מבני ברק מתבונן

כבר כילד טוב בני ברק התייחד לוי בעין חדה ונמשך לתחום העיצוב, למרות שלמד בתלמוד תורה ובהמשך בישיבת 'חברון'. "כל הזמן הייתי מסתכל על עיצובים של בתי מלונות בהם שהינו, כילד", הוא מספר. "עניין אותי מה גורם לי להרגיש את מה שאני מרגיש ברגע שאני נכנס לסוויטה מפנקת. להבין בזכות אלו פריטים שנמצאים בחדר ותאורה מסוימת".

את כישרון העיצוב ירש מאימו, אמנית בזכוכית החתומה על עיצוב הויטראז'ים בבית הכנסת המפורסם 'איצ'קוביץ' בבני ברק. לוי הצעיר היה מתבונן בה ולומד כיצד לשרטט, לצייר ולעצב. היה זה רק עניין של זמן, עד שהבין שעיצוב פנים הוא הייעוד שלו.

לוי נישא בגיל 20 וחצי ועיצב את דירתו בעצמו, למד בכולל מספר שנים. משם המשיך לעבודה בתחום הנדל"ן, עד שהחליט שעם כל הכבוד לפרנסה - הגיע הזמן להגשים את כישוריו. בתמיכת אשתו, הוא נרשם ללימודים בבית ספר גבוה לעיצוב.

בית הכנסת הגבוה ביותר בארץ

זמן קצר אחרי סיום לימודיו, פתח לוי משרד המתמחה בעיצוב פנים עבור אנשים שמחפשים סטנדרטים גבוהים של דיוק ויצירתיות. בראש העבודות הרבות עליהן הוא חתום, נמצא בית הכנסת הגבוה ביותר בארץ הממוקם בקומה 34 במגדל 'ב.ס.ר 3', בפאתי בני ברק.

"המטרה הייתה שיבואו לשם מתפללים בצורה מסודרת מכל הבניין. רציתי לתת טאצ' עיצובי שמנתק את העובדים מהמשרדים הקרים ומכניס אותם לחמימות ולרוחניות של בית הכנסת. שירגישו שהם במקום אחר לגמרי מכל הביזנס והלחץ שהם היו בו עד לפני רגע. התורה היא טובה מכל סחורה ואם אני רוצה לתת לזה ביטוי - אני צריך להגיד בעזרת עיצוב שהדבר היקר בעולם - מתבטל לתורה. לכן עשיתי את ארון הקודש בצורת יהלום. לקחתי את הדבר הכי יקר בעולם - יהלום - ואמרתי בעצם שהוא רק עטיפה לתורה הקדושה".

לחצו כאן לקבלת המדריך לעיצוב בית החלומות שלכם - ללא עלות >>

לחצו כאן למעבר לאתר

לתגובות: גְּדַלְיָה - כַּתָּב אָמָּן

 

צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק
צילום: איציק אבוחצירא ואסף פינצוק