מתן כהנא
מתן כהנאצילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הפרשן הפוליטי שלום ירושלמי כותב בטורו בעיתון "מקור ראשון" כי מהלכיו של שר הדתות נועדו בין השאר גם להרחיב את קהל התומכים המידלדל של ימינה, כלשונו.

"הסיטואציה הפוליטית הדתית והאישית המיוחדת מאפשרת לכהנא לזעזע את המדינה. חרדי לא היה עושה את זה. חילוני לא היה נכנס לזה. כהנא, איש דתי-לאומי, לובש ציצית מתפלל שלוש פעמים ביום ומגדיר את עצמו כשמרן הלכתי הגיע למקום שבו הוא יכול לבצע מהפכים ואפילו לזכות בתמיכה. וגם המתבגרים הדתיים שלו לכולם עדיין יהיו מוכנים לשמוע, לקיים דיון ואפילו להסכים".

"האנשים שמתנגדים בכל כוחם לממשלה הזו ומכנים אותה ממשלת בנט עבאס חמאס מוכנים לקבל את כהנא הרפורמטור הדתי אלה הם חלק מהציבור התורני, אנשי המיינסטרים והלייט מבין חובשי הכיפות הסרוגות. לכהנא יש גם התנגדות תורנית, אבל הוא מקבל כתפיים הלכתיות מרבנים חשובים בזרם המרכזי: הרב אליעזר מלמד, הרב יעקב מדן וגם רבני צהר ורבני בית הלל. אילולא התמיכה שלהם כהנא לא היה עומד על הרגליים", כותב ירושלמי.

לדברי ירושלמי, כהנא חייב לייצר עניין גם בשנים הבאות כדי לשמור את הסיכוי של ימינה. "המאבקים הקולניים מול ש"ס ויהדות התודה טובים לו (וגם לחרדים). כהנא ברגע זה הוא היחיד שיש לו נקודת אחיזה גם בקרב ציבורים חדשים שיכולים לעזור לימינה מחוץ למגזר הציוני דתי. מדובר בחילונים ואנשי ימין ליברלי שרק נהנים מהמלחמה שמתנהלת בינו לבין החרדים והרבנות הראשית ורואים בו סוג של גיבור".

"כהנא יכול להפוך לכוכב לאומי. יש לו הכישרון למשוך עניין ולעשות כותרות. הרי לא פשוט לקחת נושא כמו כשרות ולהפוך אותו לקאלט. בניגוד לפוליטיקאים אחרים כהנא גם מצליח לנטוע אמון ולעורר את הרושם שהוא חף מאינטרס אישי, הוא באמת רוצה לשנות. אילו היה מגלה מתינות גם בעמדות המדיניות, אפילו שמאלן כמוני היה בוחר בו".