בראיון לערוץ 7 מתייחס סגן שר הביטחון, חבר הכנסת אלון שוסטר, למה שנראה כהחמרה במצב הביטחונית ועליית גל הטרור של השבועות האחרונים.
בראשית הדברים שאלנו את חבר הכנסת שוסטר אם ניתן לזהות את הסיבה שמובילה לעלייה זו בגל הטרור. שוסטר משיב: "אנחנו לא יודעים בצורה מדויקת מה גורם לגלים האלה. אלו עניינים אקראיים בסך הכול. אני חי ליד הר הגעש העזתי וגם שם לא תמיד יש סיבות מדויקות", להערכתו של שוסטר מדובר באירוע קפריזי, כהגדרתו.
"אני מקווה שכמה שיותר מהר נכניס את להבות הטרור למקום המתון שבו הם היו בחודשים ובשנים האחרונות. כוחות הביטחון עושים עבודה מצוינת בקיצוץ הדשא הרעיל הזה של הטרור", אומר חבר הכנסת שוסטר ואנחנו שואלים אם יתכן וישראל וכוחות הביטחון מוחלשים הרתעתית, שאלה שעולה לנוכח תיעודים מצולמים המופצים כמעט מדי יום ביומו ובהם נראים כלי רכב צה"ליים מותקפים מטווח אפס בבקבוקי תבערה, סלעים וכל הבא ליד ובמקום להגיב הם נמלטים מהמקום. סגן שר הביטחון משיב:
"אנחנו לא מזלזלים בסיכון שבכל יידוי אבן או בקבוק תבערה וכל שכן ירי. עם זאת אנחנו פועלים תחת שיקולים של סדרי עדיפות ומוגבלות של כוח אדם. גם המודיעין צריך להיות מכוון לטרור המאיים יותר והתיעדוף גורם לכך שאי אפשר לעצור כל פורע וכל מחבל. יחד עם זאת צריך להחזיר את השטח למציאות שלפני החודש האחרון ואנחנו יודעים שיש תופעה של "השראה" שלילית ואני מקווה שהגל הזה יגיע לקיצו בהקדם".
האם יש בידי מערכת הביטחון את האמצעים להחזיר אותנו אחורה אל המציאות הביטחונית הרגועה יותר? "כמו שעשינו בגלים הקודמים, הרבה נחישות. לא להיבהל מהעובדה שאנשים צעירים מתגייסים, עם מדים או בלי מדים, כדי להגן עלינו המבוגרים ביותר. עשינו את זה אנחנו בתורנו והדרך ארוכה. צריך לשמור על רוח טובה ומאמינה שאפשר לעמוד באתגרים ולגייס את האמצעים הטכנולוגיים והאנושיים הדרושים לשם כך ואנחנו עושים זאת".
מכאן ביקשנו את התייחסותו של סגן שר הביטחון להשלכות חקירת מח"ש על לוחמי מג"ב שחיסלו את המחבל בירושלים וזאת על רקע התבטאותם של לוחמים שרואים בכך פגיעה אישית וגורם לירידה במוטיבציה, ועל רקע דברי אביה של הלוחמת שחיסלה את המחבל לפיהם לא בטוח שהיה שולח בן נוסף לשירות קרבי לאחר יחס שכזה מצידה של המערכת.
"צר לי על כך. כאבא שכל ילדיו היו בצה"ל וכקצין קרבי אני מבין את העניין ואת החשש הגדול. יחד עם זאת אני משווה את זה למצב שבו יש תקלה טכנית במטוס בחיל האוויר או באימונים, יש נהלי בדיקה בין אם יש או אין נפגעים. יש אלמנט של עצירה ובחינה, ולבחינה יש פנים רבות", אומר שוסטר המדגיש כי "בראש ובראשונה יש לברך את האומץ והחתירה למגע, ואת זה אני אומר כקצין קרבי ומי שנפגע בפעילות מבצעית, אבל יחד עם זה אנחנו מצווים ללמוד, ראשית ברמה המקצועית, להשתמש בכוח הנדרש ולהסביר כדי לצמצם את הפגיעה ובמקרים שנראים לכאורה גבוליים צריך ללמוד את העניין".
ובכל זאת, אנחנו שואלים, האם נכונה במקרה כזה חקירה באזהרה שאינה רק בדיקה, אלא מציבה את הנחקרים ככאלה שיכולים להפליל את עצמם בדבריהם? השאלה מתחזקת לאחר שהשוואה למקרים קודמים מגלה שלא מדובר בנוהל הכרחי ואירועים קודמים הסתיימו ללא חקירת מח"ש.
"אני לא מכיר את החומר ואת הנהלים המקובלים במשטרה, אבל אני בטוח שראוי שכך יהיה ולא צריכה להיות כאן שום האשמה מלכתחילה. לצד הנחישות והאומץ שהפגינו ושצריך עוד להפגין, השימוש בנשק לא יכול לשמש למידה כלשהי של ענישה או נקמה. אנחנו צריכים למצוא את המינון המתאים ולמנוע מצב שלא קרה במקרה הזה, אבל גם שלא יקרה בעתיד, שבהפרות סדר גדולות ואירועים לאומניים נתדרדר למצב של מליציות לא ממושמעות. המקצוענות דורשת חתירה למגע, צמצום הנזק בכוח הסביר וביצוע בכלים הנכונים והמדודים. אני משוכנע שהחקירה תהיה מהירה והתוצאות יהיו לשביעות רצוננו ואני שוב רוצה לשבח את עבודת השוטרים ולאחל החלמה לפצועים".
ושוב אנחנו שואלים את סגן שר הביטחון אם לצד הבנת הצורך בבדיקה של השתלשלות האירועים אין מקום לערוך הפרדה בין בדיקה לבין חקירה באזהרה על כל המשתמע ממנה, והוא משיב: "כקצין קרבי, כשאתה יוצא לפעולה אתה יודע שיש סיכונים גדולים פי כמה מאשר חקירה כזו או אחרת. החשש הוא לפגיעה לצד היותך מצווה למסירות נפש במידת הצורך, ועל הדרך להיות מקצוען מספיק כדי לדעת באיזה מינון של כוח להשתמש".
"חזקה על כל המערכת הישראלית שהיא תגבה אותך כי טעויות זה דבר אחד וזדון זה דבר אחר. אני משוכנע שכאן לא מדובר בזדון, אלא לכל היותר אירוע שניתן ללמוד ממנו. לכן עצם הבדיקה לא צריכה להבהיל את השוטרים והחיילים. אנחנו במדינת חוק והדברים צריכים להתבצע על פי החוק ותמיד נכון לבדוק באילו אירועים בדיקה כזו או אחרת, עם או בלי אזהרה".