מיקי לוי
מיקי לויצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ההחלטה על הקמת ועדת האתיקה באופן חד צדדי שקיבל יו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי, נעשתה לאחר שניסה להגיע להסכמות עם האופוזיציה ונפגש עם כל הגורמים האפשריים, שהשיבו לו בשלילה.

לערוץ 7 נודע כי מעבר לפגישות שהתקיימו היום עם ראשי המפלגות החרדיות אריה דרעי ומשה גפני ועם יו"ר מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', בשבוע שעבר הבחין לוי בראש האופוזיציה בנימין נתניהו שיצא לצלם סרטון 'טיקטוק' למרפסת שמחוץ לאולם המליאה והזמין אותו לשיחה בארבע עיניים על איוש ועדת האתיקה בלבד. גם בשיחה זו לא הצליח לשכנע לוי את יו"ר הליכוד להצטרף למהלך.

גם הבחירה של יו"ר הכנסת בח"כים יעקב מרגי וגילה גמליאל אינה מקרית. השניים הביעו לפני כמה חודשים עניין בתפקיד אך ציינו כי יסכימו למינוי בכפוף להחלטת האופוזיציה. לאחר שכל ניסיונות להביא להקמת הוועדה בהסכמת האופוזיציה כשלו, החליט לוי, למרות שהשניים לא הסכימו, לשבץ אותם כחברי הוועדה מטעם האופוזיציה. בינתיים נודע שמרגי כבר החליט לא לכהן בוועדה וגילה גמליאל צפויה לנהוג באותה הדרך.

בקואליציה ינסו להמשיך לשכנע את האופוזיציה להצטרף לוועדה. בשלב ראשון, אם בליכוד, במפלגת הציונות הדתית ובמפלגות החרדיות יסרבו לקחת חלק בדיונים, תופעל הוועדה עם נציג אחד מהאופוזיציה שייחשב רק כממלא מקום, ח"כ אוסמה סעדי מהרשימה המשותפת.

יו"ר הכנסת מתכוון גם לאפשר את החלפת הנציגים שנקבעו על ידו, ייתכן שגם מספר פעמים, אך הוא מתכוון להקציב פרק זמן, שלאחריו אם האופוזיציה תתמיד בסירובה לשלוח נציגים לוועדה, ימונו באופן קבוע שניים מחברי הכנסת של הרשימה המשותפת כחברי ועדת האתיקה.

גורם בקואליציה אמר לנו, "עשינו את כל מה שאפשר במשך חמישה חודשים. חשבנו שאחרי התקציב דברים יראו אחרת, קיווינו שהליכוד יסכים לפחות להקמת ועדת האתיקה שאינה כמו ועדות אחרות ויש שיוויון מלא בין האופוזיציה לקואליציה".

עוד הוסיף הגורם, "אי אפשר יותר להמשיך במתכונת הזו. לא יכול להיות שח"כ איימן עודה מרים יד על ח"כ איתמר בן גביר וממשיך לשבת במליאה כרגיל כי אין ועדת אתיקה שמטפלת במקרה החמור הזה. לא יכול להיות שח"כ מקלל את יו"ר הכנסת במליאה ואין דרך להתמודד עם הסוגיה. לא הגיוני שח"כים טסים ואיש לא מפקח על המצב. הקמת הוועדה היתה צעד מתחייב".