
שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר חתמו על צו לביטול הפיקוח על המחירים על חמאה.
עד לשנת 2020 סבל המשק הישראלי ממחסור בחמאה, בעיקר בתקופות החגים. בתקופה זו הצריכה התבססה על ייצור חמאה מקומי ומעט מכסות לחמאה מייבוא שלא ענו על צורכי הביקוש.
במרץ 2020 נקבע בהוראת שעה פטור מלא ממכס על חמאה. בעקבות זאת המחסור במוצרי חמאה נפסק, וצריכת החמאה גדלה בשנת 2020 ב-50%.
בנוסף, מגוון המוצרים גדל ב-30% והמחיר של החמאה שאינה בפיקוח ירד ב-11%. בנוסף, פתיחת השוק לא פגעה בייצור המקומי אלא להיפך - ייצור החמאה המקומית גדל בכ-11%.
על רקע זה החליטו שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר כי נוכח הייבוא אין מקום להמשיך ולפקח על מחיר החמאה, והורו להסיר את הפיקוח.
השר עודד פורר: ״החמאה היא דוגמא מצוינת לאפשרות להוזיל ולהגדיל את מבחר המוצרים בתחומי החקלאות כשפותחים את השוק לתחרות. המלחמה ביוקר המחיה לצד קידום החקלאות הישראלית הם היעדים המרכזיים שבהם אני עוסק״.
אבשלום (אבו) וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, הגיב: "שוב הוכח כי 'הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות'. ניסיון העבר מראה כי ייבוא של מוצרים חקלאיים אינו מוריד את מחיר המוצרים לצרכנים ואינו הפתרון ליוקר המחיה. כך קרה גם בשוק החמאה: לפני כשנתיים הוסרו מכסי הייבוא על חמאה, דבר שהציף את השוק בחמאה מיובאת, אבל המחיר לצרכנים לא ירד – ומי שהתעשרו היו הקמעונאים והיבואנים. אנו צופים שכך יקרה גם הפעם, עם הסרת הפיקוח; הרפתנים הישראלים ייפגעו אבל המחירים לצרכנים לא יירדו. כוונתם של שרי האוצר והחקלאות במהלך הזה היא להיטיב עם הציבור, אך בפועל – הציבור לא ייהנה ממנו".