שי באב"ד בכנס
שי באב"ד בכנסצילום: יוסי וקנין

מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שי באב"ד, התארח היום (רביעי) בכנס המיסים והכלכלה השנתי של פירמת רואי החשבון והייעוץ העסקי BDO, בהשתתפות מאות בכירים מהמגזר העסקי.

במסגרת הכנס ניתחו הדוברים את שינויי המס העכשוויים ממיסוי חברות ועד למיסוי האופציות, ואתגרי משבר האקלים ושוק ההון.

"הפקידים במשרד האוצר התבלבלו. הם רצו לעשות את הדבר הנכון, אבל בחרו בדרך לא נכונה לעשות זאת," אמר באב"ד בדבריו.

"מחובתו של הפקיד לפנות ליועץ המשפטי לממשלה ולדווח על כל האירוע ושתיפתח חקירה בנושא וכאן נגמרת חובתו. ברגע שהפקיד לא הולך ליועץ המשפטי אלא לאילנה דיין הוא איבד את הזכות שלו. באותו רגע שהוא מתחיל לשחק במגרש הפוליטי הוא לא מבין את תפקידו.

''צריך לייצר מערכת יחסים טובה של אמון עם ראש הממשלה והשרים וזה לא רלוונטי אם אתה מסכים איתם או לא. ברגע שיש מערכת אמון היכולת להשפיע על ההחלטות היא הרבה יותר טובה וזה נכון גם לפוליטיקאים שדורסים לעיתים את הדרג המקצועי."

"הגורם המרכזי ליוקר המחיה ועלית מחירי הדירות הוא העדר מדיניות ממשלתית מסודרת ורפורמות בשלוש השנים האחרונות," אמר באב"ד. "מהרגע שהממשלה התפרקה ונקלענו למערכות בחירות מחירי הדירות התחילו להשתולל. הבעיה המרכזית בשוק הדיור היא ההיצע ולכן צריך הרבה יותר התחלות בניה ולשווק יחידות דיור. עלויות היצור במדינה של מים ועבודה, אבל לא יתכן שבגלל עשרות אלפי חקלאים 8 מיליון אזרחים יסבלו מיוקר מחיה. אפשר לסבסד את החקלאים בדרך אחרת כדי להמשיך לייצר תוצרת מקומית, אבל לא על ידי רמת מחירים גבוהה.

''שיטת הממשל הנוכחית שלנו היא גרועה כי היא מביאה לכך שמפלגות מקבלות הרבה יותר כוח מהייצוג שלהן. זה קרה עם משה כחלון ועם החרדים וקורה בכל ממשלה בלי ענין של ימין ושמאל. המס החדש על כלים חד פעמיים לא יוסיף שקל למדינה. האזרחים יקטינו את הצריכה ותהיה לכך ללא ספק השפעה חיובית על איכות הסביבה, אבל השפעה קשה בעיקר על השכבות החלשות וצריך לראות איך פותרים את זה. אי אפשר להטיל אגרת גודש על המכוניות כשאין עדין אלטרנטיבה של תחבורה ציבורית אמיתית ואמינה.

שחר זיו, שותף מנהל BDO אמר בכנס שהנזילות העצומה בשוק ההון והריביות הזולות מאד ברמה היסטורית וברמה האבסולוטית מהוות הזדמנות יוצאת דופן לחברות לחזק את בסיס ההון העצמי שלהן וכן להוזיל את עלויות החוב ובכך לאפשר תמיכה בצמיחה עסקית מהירה.

''חשוב מאד שבעלי מניות , דירקטוריונים וההנהלות של החברות יבחנו לעומק את האפשרויות על מנת לא להחמיץ את חלון ההזדמנויות. בו זמנית אנו חוזרים ומדגישים ומזכירים כי תקופות של נזילות גבוהה יוצרות שחיקה בתפיסת הסיכון ובפרמיית הסיכון. בפרט אנו מדגישים שאין להיכנס למינוף יתר אשר בעקבות שינוי בכלכלה עשוי להוביל חברות למשבר עמוק'', הוסיף זיו

חן הרצוג, שותף וכלכלן ראשי BDO: "כלכלת ישראל יצאה מחוזקת ממשבר הקורונה. הצמיחה השנה בשיעור של כ-7% היא הגבוהה ביותר מאז שנת 2000. הצמיחה הגבוהה מלווה באנומליה בשוק העבודה: מצד אחד שיעור אבטלה של 7%, הגבוה ביחס לרמה טרום המשבר ומצד שני מחסור בעובדים ועליית שכר ברוב ענפי המשק. שוק העבודה הישראלי משלם היום את המחיר היקר של העיוותים שיצרה שיטת החל"ת של הממשלה הקודמת. שיטת החל"ת היתה ניסוי כלכלי חסר תקדים, הממשלה הרגילה עשרות אלפי עובדים במשק שאפשר לחיות ברמה סבירה גם בלי לעבוד או עם עבודה חלקית, ועכשיו האתגר הוא להחזיר אותם למעגל העבודה."

אייל רובין, שותף וראש אשכול מיסים ב-BDO: "שותפויות ההשקעה מהוות כלי חשוב בהתפתחות הכלכלה הישראלית. רפורמת מיסוי השותפויות בנוסחה המוצע עלולה להדיר את רגליו של ציבור היחידים הישראלי מכניסה לשותפויות אלה, ובמקרה הרע, תביא להשקעה של ציבור זה בשותפויות זרות. זה עלול להיות הפסד נטו לכלכלה הישראלית."