מחלת הצהבת היא מחלה שבה פיגמנט בשם בילירובין מצטבר בדם החולה. בשל התופעה הזו צבע עורו של החולה ואף צבע עיניו הופכים לצהובים ומכאן שם המחלה.
ניתן לראות את המחלה גם בקרב תינוקות וילדים וגם בקרב מבוגרים, אך בכל אחת מהקבוצות נראה תסמינים מעט שונים, מהלך מחלה שונה וגם אופן הטיפול יהיה שונה בהתאם. לפניכם כל מה שאתם צריכים לדעת על ההבדלים בין מבוגרים לילדים בכל הקשור למחלת הצהבת.
גורמי המחלה
גורמי המחלה בין מבוגרים ליילודים מעט שונים. צהבת יילודים נוצרת ממש לאחר הלידה, כאשר מצטברות כמויות גדולות של פיגמנט הבילירובין בדם. פיגמנט זה נוצר כאשר הגוף מפרק המוגלובין מתאי דם אדומים. בשל פירוק הפיגמנט הרקמות בגוף הופכות לצהובות.
ליילודים יש בגוף יותר תאים אדומים מאשר באדם מבוגר, כך שישנו פירוק מוגבר של המוגלובין. כאשר הכבד אינו עומד בעומס החומר המצטבר ואינו מצליח לסנן אותו, נראה צהבת ביילוד.
הסיבות לכך שהכבד אינו עומס במשימה יכולות להיות ליקויים בכיס המרה בשל גידולים או אבני מרה, דלקת בכבד, שחמת הכבד, ליקויים מולדים וגם סיבות הקשורות באם התינוק.
במבוגרים גורמי המחלה מורכבים יותר, משום שישנם שלושה סוגי צהבת מוכרים: הסוג הראשון נוצר מעודף של פיגמנט הבילירובין, בדומה ליילודים. אך כאן הסיבה לכך היא הרס גדול של כדוריות דם אדומות.
פעמים רבות הסיבה להרס היא מחלות תורשתיות, תרופות מסוימות או מחלות כבד. הסוג השני של צהבת במבוגרים נגרמת מהרס של תאי כבד. לרוב הגורם לכך יהיה זיהום נגיפי בכבד הגורם לדלקת.
הזיהום עשוי להופיע לאחר צריכה מופרזת של אלכוהול, נטילת תרופות מסוימות, סרטן או רעלנים שונים. סוג שלישי של צהבת נגרם מפגיעה בכיס המרה דווקא בשל אבני מרה, גדולים בלבלב או בכיס המרה.
תסמינים
התסמין המשותף לילדים ומבוגרים בצהבת הוא כמובן הצהבת הרקמות בגוף כמו העור והעיניים. ביילודים הצהבת תופיע בימים הראשונים לאחר הלידה. תסמינים נוספים שבהם ניתן יהיה להבחין הם שינויים בצבעי הצואה והשתן, קושי בפעולת מציצה וגרד בעור. במבוגרים הסובלים מסוג הצהבת הראשונה, הזהה כמעט לצהבת יילודים נראה תסמינים דומים.
בצהבת זיהומית גוון העור גם הוא יהפוך צהוב, אך יתלוו לכך תסמינים כמו תחושת עייפות מוגברת, רגישות בבטן, כאבים במפרקים, ירידה בתאבון, בחילות ועוד. יחד עם זאת יהיו חולים שלא יחושו באף אחד מהתסמינים הללו. בסוג השלישי של הצהבת התסמינים המתלווים לבעיה רפואית זו יזכירו במידה רבה תסמיני שפעת. חולשה, חום, כאבי בטן ועייפות, כולם תסמינים שעשויים להופיע.
דרכי טיפול
כדי שניתן יהיה לטפל בצהבת באופן יעיל חשוב למצוא את גורם המחלה הגורם לסימפטום המרכזי, הצהבת העור. צורת טיפול אחת היא פירוק של הבילירובין באמצעות פוטותרפיה. באמצעות סיוע בפירוק הפיגמנט ניתן להוריד את העומס שבו הכבד לא עומד. במקרים מסוימים ייתכן שתידרש החלפת דם או מתן נוגדנים מדמה של האם.
גם במבוגרים יש לבדוק את גורם המחלה בטרם ניתן יהיה לטפל בו. במקרים של דלקת יהיה צורך בטיפול באמצעות סטרואידים המסייעים לגוף להילחם. במקרים של אנמיה יהיה צורך במתן מנות דם.
במקרים שבהם הצהבת הופיעה בעקבות נטילת תרופה מסוימת, יצטרך המטופל להפסיק את נטילת התרופה כמובן. במקרים של שחמת הכבד לא ניתן יהיה להחלים מהמחלה לגמרי ודרך הטיפול מיועדת להאטת קצב המחלה בלבד.
ישנם סוגי צהבת שאינם דורשים טיפול מיוחד משום שהן עוברות מעצמן. במקרים כאלה הטיפול יהיה תומך בלבד להקלה על תסמינים, כמו מתן נוזלים למשל.