
בישראל חיים יותר מ- מיליון אזרחים, אזרחיות, בנות ובני נוער עם מוגבלות: 15% מאזרחי ישראל בני 20 ומעלה (818,000 איש) הם עם מוגבלות תפקודית חמורה, ובנוסף למדו בישראל 235,000 תלמידים עם צרכים מיוחדים. כלומר: כל אדם שמיני בישראל. המון!!!
הנתונים הם מסקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ולפי הסקר יותר מ- 50% (מחצית) מהאנשים עם מוגבלות – לא עובדים. המון! בקורונה מעסיקים הוציאו לחל"ת עובדים עם מוגבלות פי 3.8 יותר מאשר עובדים שאין להם מוגבלות.
רוב מכריע מבין משרדי הממשלה לא עומדים ביעד להעסקת אנשים עם מוגבלויות, שנקבע על 5%. המצב בעיריות, רשויות מקומיות, בתי חולים ועוד – גרוע הרבה יותר. לפי נתונים שפורסמו, רק 2.2% מעובדי המדינה הם עם מוגבלות.
לפני 6 שנים בערך מבקר המדינה פרסם דוח שלפיו הכלכלה הישראלית מפסידה כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות 5 מיליארד שקלים כל שנה. הקביעה הזו מתבססת על מחקר של משרד הכלכלה, שבדק את הנזקים כתוצאה מחוסר השילוב בעבודה. אם נהפוך את התמונה, נגלה שהמשק היה יכול להרוויח 5 מיליארד שקלים משילוב ראוי של אנשים עם מוגבלות בעבודה. צמיחה כלכלית כבר אמרנו?!
כלומר: המטרה של כולנו צריכה להיות שילוב של אנשים עם מוגבלות בחברה. הם יביאו לצמיחה כלכלית גדולה. החברה שלנו תהפוך להיות בריאה, מכילה, שוויונית, מגוונת. חברה שתקבל את האחר ולא תפלה אותו. חברה נטולת סטיגמות היא חברה עם עוצמה.
לפני 6 שנים הקמנו את דף הפייסבוק "סיכוי שווה", שפועל לשילוב של אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה. יש כבר 75,000 חברים בדף, ובכל יום מתפרסמות בו משרות שמיועדות רק לאנשים עם מוגבלות וסיפורים של אנשים עם מוגבלות שמחפשים עבודה.
ב- 1.1.2017, נכנס לתוקפו החוק ההיסטורי שיזמנו, שמחייב סיכוי שווה לשילוב של לפחות 5% עובדים עם מוגבלות בכל גוף ממשלתי שיש בו יותר מ- 100 עובדים: עיריות, משרדי ממשלה, בתי חולים, חברות ממשלתיות, קופות חולים ועוד.
מדובר על עשרות אלפי משרות שייפתחו אם החוק החשוב הזה ייאכף סוף-סוף (תוך 5 שנים) לאנשים עם מוגבלות. החוק הוא יוזמה של סיכוישווה.
החוק הזה מקרב אותנו לרמה האירופאית וברור עכשיו לכו-לם ששילוב של אנשים עם מוגבלות בעבודה הוא לא המלצה, אלא חובה חוקית. תם עידן מכבסות המילים של "העדפה מתקנת", "אפלייה מתקנת" וכו'. עכשיו יש חוק ברור, עם מדדים ויעדים.
אבל בישראל – כל חוק הוא המלצה, אלא אם כן אוכפים אותו. ונדרשת אכיפה!
לפי שיחות שלי עם מעסיקים, וגם מתוך הניסיון שלי כמעסיק של עובדים עם מוגבלות - הם נכס גדול לארגון. מדובר בעובדים מצויינים, עם מוטיבציה גבוהה מאוד, שרוצים להוכיח כל הזמן שהם הכי טובים, עם נאמנות ארגונית גבוהה מאוד וכאלה שמעוניינים ביציבות ולכן נשארים בארגון לטווח זמן ארוך, גם בעבודות שוחקות.
בתקופה שבה גיוון תעסוקתי הוא כבר לא המלצה, אלא חלק מקוד-עסקי של ארגון, שווה להפנים: עובדים עם מוגבלות הם מצויינים. הם משנים את פני הארגון, מסייעים לארגון לתת שירות טוב יותר ולשפר את התוצאות העסקיות שלו.
השילוב של עובדים עם מוגבלות הוא לא רק יתרון או המלצה – הוא חובה. ואת החוק יש לאכוף ולוודא ביצוע שלו! המסר שלי לאלה שהחוק הסמיך אותם לאכוף את החוקים הללו הוא – תבצעו את תפקידכם, ותאכפו!
הכותב הוא מייסד מיזם הפייסבוק והלינקדין "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה.