ד״ר אנג׳ליק קוטזי, הרופאה שגילתה את זן האומיקרון, מספרת על גילוי הוריאנט החדש.
בראיון ל-i24NEWS סיפרה ד״ר קוטזי כי ב-18.11 קיבלה לידיה ממצאים של חולה קורונה אשר לא התאימו לזן הדלתא.
לדבריה, החולה היה גבר אשר הגיע עם תסמינים של עייפות וכאבי ראש: "הוא הניח שזה בגלל שעבד במהלך היומיים הקודמים בשמש וחשב שזה קשור לכך. זה לא היה נראה לי הגיוני, לכן בדקתי וגיליתי שהוא חיובי לקוביד-19. באותו היום בדקתי שבעה חולים, כולם חיוביים, הסימפטומים לא תאמו את מה שבדרך כלל ראינו".
היא הוסיפה כי לא ידעה שבמקביל, מעבדה נוספת בדרום אפריקה, זיהתה ממצאים חריגים בבדיקת PCR ודיווחה ל-ICD. "בשלב זה לא ידענו על שום וריאנט, מבחינתי אלה התסמינים שהיו הרבה יותר קרובים לזן ה'בטא' ורק בשבוע שעבר הכריזו שאכן יש וריאנט חדש".
ד״ר קוטזי סיפרה כי התסמינים של ה'אומיקרון' הם מתונים והגדירה אותם כחולשה קלה. לדבריה, החולים דיווחו על כאבים קלים בכל הגוף, כאבי ראש, עייפות ולעיתים כאבי גרון. היא ציינה כי רק חלק מהחולים דיווחו כי הם חושבים שהיה להם חום.
על ההשוואה בין זן הדלתא לאומיקרון אמרה: "זן הדלתא מאופיין במה שאנחנו מכנים ׳אף סתום׳, איבוד טעם, איבוד חוש ריח, נטייה לקצב לב מוגבר. רמות החמצן נמוכות יותר בזן הדלתא. במיוחד מהיום החמישי ואילך ראינו עם וריאנט הדלתא שמצבם של המטופלים משתנה, בעיקר מטופלים מעל גיל 50 עם מחלות נלוות. עד כה לא ראינו תמונה קלינית כזאת במרפאות המשפחה. אני לא מדברת על אשפוז בבית חולים, לכן המקרים שלנו עולים מעט מאוד בבתי החולים, אחד או שניים ביום בבתי החולים ולא בטוח אם זה אומיקרון או דלתא, למרבה הצער אין לנו את המידע הזה. אך לעת עתה, רוב המטופלים שאנו רואים הם במרפאות הרגילות, מרפאות המשפחה, עם תסמינים קלים".
ד״ר קוטזי נשאלה על מסוכנות וריאנט האומיקרון לדעתה והשיבה, "בשלב זה עדיין מוקדם מדי לומר שזה הולך להיות מסוכן יותר, זו רק התפשטות מהירה, יכול להיות שזה מהיר יותר, אני לא יודעת, רק הזמן יגיד לנו. זה עדיין מוקדם, בקושי עברו שבועיים, אבל בינתיים מה שאנחנו רואים זה בעיקר מקרים קלים. לא אומר שזה יישאר ככה, אנחנו מקווים שזה יישאר ככה. למה חשוב לנו לתת את התמונה הקלינית של מה שאנחנו רואים עם מטופלים ולשתף אותה עם העולם? זה בגלל הסימפטומים הקלים מאד שיש למטופלים. המטופל יודע רק שהוא לא מרגיש טוב, כפי שתיארתי את כאבי הגוף, הכאבים, העייפות, מן גרון מגרד. מכיוון שהמטופלים לא מגיבים בצורה חריפה, במיוחד בחולים המבוגרים יותר בני 20 פלוס, קל להחמיץ את זה בקלות ולסווג כדלקת רגילה".
היא קראה לאנשים שלא מרגישים טוב, גם אם הם חווים תסמינים קלים, לפנות לרופאים שלהם, להיבדק ולהימנע מללכת למקומות העבודה.
"אני נוהגת לומר שלצערי אף אחד מאיתנו לא יישן בבטחה עד שאפריקה כולה תתחסן. אנחנו יכולים רק לקוות שהוירוס ייצר מוטציות שיהפכו להיות פחות מזיקות לאנשים, ויהפכו לסוג של צינון או שפעת עונתית", סיכמה הרופאה.