רוצים להגיע ל-8200? השיוויון עוד רחוק

במסלול הטכנולוגי היוקרתי ביותר בצבא, 76% מהמסיימים באים מיישובי המרכז והיתר מגיעים מיישובים וקיבוצים מבוססים.

חייל ביחידה 8200
חייל ביחידה 8200צילום: דובר צה"ל

תוכנית "תלפיות" היוקרתית של צה"ל בתחום הטכנולוגי מגייסת צעירים שמטרתם להוביל את מערכי מחקר ופיתוח אמצעי לחימה.

לתוכנית מתקבלים מדי שנה כ־70 בני נוער, רובם ינשרו במהלך המסלול שאורכו בסך הכל תשע שנים, וכולל לימודים אקדמיים בפיזיקה, מדעי המחשב ומתמטיקה.

בעיתון 'ידיעות אחרונות נחשף כי למרות הבטחות צה"ל לייצר שיוויון הזדמנויות להתגייסות ליחידה 8200, השיוויון עוד רחוק.

על פי הדיווח בצה"ל מתגאים שאחוזי הגיוס מהפריפריה הגיאוגרפית עמדו במחזור האחרון על 23%, אבל מתברר שחלקם מגיעים מיישובים וקיבוצים מבוססים.

כך, לדוגמה, הבוגרים מהיישוב להבים המבוסס שממוקם בציון הגבוה ביותר (10) במדד החברתי־כלכלי, או היישובים בעמק יזרעאל (שמשית, אלון הגליל, בית שערים) שממוקמים באשכול 8 הגבוה, עם המושבה זיכרון יעקב. לצד זאת, אפשר למצוא שלושה בוגרים של התוכנית, שהגיעו מהערים הצפוניות נהריה וקריית־שמונה ומהעיר הדרומית אשקלון.

גורם בכיר באגף כוח האדם בצה"ל התייחס לנתונים ואמר כי "24% בוגרים מהפריפריה הגיאוגרפית זה לא מספיק, אבל זו מגמה".

בצה"ל טוענים כי הם משקיעים משאבים רבים בגיוס בני נוער מהפריפריה לתוכנית, בין היתר באמצעות קיום המבחנים ביישובי הפריפריה וביצירת קשרים עם מובילי תוכניות מצוינות בבתי ספר, כדי להעלות את המודעות ולהביא את הצעירים למיונים.

מצה"ל נמסר בתגובה: "צה”ל רואה חשיבות רבה בשילוב מתגייסים מכל רחבי הארץ לכלל יחידות הצבא, ובהן גם היחידות הטכנולוגיות, כחלק מהמאמץ הלאומי ליצירת שוויון הזדמנויות וצמצום פערים בפריפריה החברתית־גיאוגרפית. בשנים האחרונות, וביתר שאת בשנה החולפת, בוצעו תוכניות ייחודיות לצמצום פערים. באשר לתוכנית תלפיות, תוכנית זו הינה תוכנית מצוינות צבאית־אקדמית ולפיכך אחוז המתקבלים לתוכנית מצומצם מאוד. בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בהליך המיון לתוכנית, כגון פתיחת מוקדי מיון נוספים בפריפריה, בניית מבחן ייעודי בהתאם לנתוני איכות של המלש”בים, קיום כנסים בבתי ספר תיכוניים בפריפריה ושילוב פרויקטים של התוכנית יחד עם תלמידי תיכון בבתי הספר בפריפריה. צה”ל ימשיך לפעול כל העת להגעה לשוויון מלא בקרב המתגייסים".