הפגנת הימין בכיכר הבימה
הפגנת הימין בכיכר הבימהצילום: אלישיב רקובסקי/TPS

אלפי מפגינים מהמחנה הלאומי הגיעו השבוע (שלישי) לכיכר הבימה בתל אביב במחאה נגד הממשלה שמנסה לפגוע בזהות היהודית של מדינת ישראל.

"הדבר החשוב שצריך לזכור, וזה מה שמתברר מההפגנה הזאת ומעוד הרבה דברים שמתרחשים בעם ישראל, הוא שאנחנו הרוב", מדגיש הרב חגי לונדין, ר"מ בישיבת ההסדר בשדרות ומראשי ארגון קהלים, אשר השתתף בהפגנה. "זהו לא קרב מאסף של מעטים נגד רבים, הרוב המוחלט של התושבים היהודים רוצים מדינה יהודית ומסורתית ולכן אנחנו ננצח. הממשלה הזאת היא תאונת דרכים זמנית והתפקיד שלנו להתחבר עם הכוחות שעולים במדינת ישראל, הרע יעבור והטוב יתגבר", מדגיש הרב לונדין.

הרב לונדין לא לבד. רבנים בציונות הדתית כמו הרב יהושע שפירא, הרב דוד דודקביץ, הרב נתנאל יוסיפון, הרב אברהם בלס, הרב עמיחי אליהו ועוד מאות רבות של בחורי ישיבה הגיעו לעצרת. מבין המשתתפים ניתן למנות בחורים מישיבות מרכז הרב, הר המור, רמת גן, מעלה אליהו, אורות שאול, אריאל, נווה, אלון מורה, איתמר, שבי חברון, תלם, יצהר, חיפה, דימונה, אור עציון, נתניה, ישל"צ והמכינה בלוד, וזוהי רשימה חלקית בלבד. משדרות יצאו כארבעה אוטובוסים, שניים מהם מישיבת ההסדר בעיר. כמו כן, מהישיבה התיכונית בחיספין הגיעו קרוב ל־70 תלמידים וכשלושה אוטובוסים מאולפנת בהר"ן, ואלו דוגמאות בודדות.

'הציונות הדתית התעוררה והגיעה להפגין'

הגעת התלמידים לעצרת היא במידה לא מבוטלת תוצאה של מכתב שעליו חתמו גדולי רבני הציונות הדתית, ובו קראו לצאת להפגין נגד הממשלה. נוסף על כך פורסמו בישיבות מודעות על ידי ראשי הישיבות והרבנים. כך למשל הרב חיים גנץ, ראש ישיבת מעלה אליהו, תלה פתק בישיבה שבו נכתב: "יש חשיבות להשתתפות בעצרת מחאה כנגד הפגיעה החמורה של הממשלה בקדושתה של המדינה". רבנים רבים, וביניהם גם הרב שמואל אליהו, שלחו סרטוני ברכה הקוראים לציבור להגיע.

הרב אליהו עצמו, כמו רבנים חשובים נוספים שרצו להיות נוכחים בהפגנה, נמנע מלהגיע עקב מגבלות פוליטיות כנושא משרה ציבורית. לדברי יהודה ולד, מנכ"ל מפלגת הציונות הדתית, מדובר באחדות רבנית כוללת סביב הנושא. "בסופו של יום רוב מניין ובניין של רבני ישראל, מהרב דרוקמן ורבני הציונות הדתית, הרב קנייבסקי והרבנים החרדים, חכם שלום כהן והרבנים הספרדים, כולם מאוחדים סביב אמירה שהזהות היהודית של המדינה בסכנה, עמדה ברורה ופשוטה של רוב מניין ובניין של רבני ישראל. זו בשורה חשובה".

בתחילת העצרת הקריא הרב אליאב תורג'מן, ר"מ בישיבה בדימונה, פרקי תהילים כדי לעורר את הלבבות. "מדובר בחיבור הברית האמונית. אחרי שאמרתי פרקי תהילים על הבמה ניגשו אליי נשים מבוגרות עם חזות לא דתית ואמרו: 'איך ריגשת אותנו. הרב, תברך את הילדה שלנו'", מספר הרב תורג'מן. "העצב הכי חשוף שלהם זה לא ביבי, זו הזהות היהודית. הכוחות הבריאים מתעוררים כי הם מרגישים שהעתיד שלהם בסכנה. יש לנו מחויבות כלפי קודשא בריך הוא להפיל את הממשלה. הפוליטיקאים בימינה בלחץ מטורף כי הציבור רואה את השקר שלהם. בעומק ליבם הם יודעים שהם פוגעים בקב"ה ובתורתו. הבשורה של ממשלת בנט הנוראית היא חיבור הימין האמוני".

בעצרת נאם הרב יהושע שפירא, ראש ישיבת רמת גן, והדגיש את החולשה של "ממשלת הרפורמים והרפורמות". הרב שפירא דיבר על הצורך ב"זהות יהודית חזקה, רבנות ראשית אחת, שכל אלו ינצחו את כל החולשות, כמו שכתוב 'נצח ישראל לא ישקר'".

"זהות יהודית חזקה, רבנות ראשית אחת". הרב יהושע שפירא נואם בעצרת

צילום: תומר נאוברג, פלאש 90

המאבק על הזהות מתחדד

להפגנה הגיעו פוליטיקאים רבים מהאופוזיציה: חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ', מיכל וולדיגר, איתמר בן גביר, שמחה רוטמן, אורית סטרוק ואופיר סופר ממפלגת הציונות הדתית, וחברי הכנסת אמיר אוחנה, שלמה קרעי, גדי יברקן, קטי שטרית, אלי כהן וגלית דיסטל־אטבריאן מהליכוד. גם חברי כנסת מהעבר כמו אריאל קלנר, עמית הלוי, ניסן סלומינסקי ושולי מועלם־רפאלי נכחו בעצרת המחאה, לצד בני משפחות שכולות, פעילי ימין כמו שפי פז ויוצרים כמו מני אסייג, שחלקם אף נאמו בעצרת. "אני מקווה מאוד שאנשים לא מאבדים את התקווה. אנחנו משתדלים מאוד לבנות את הציונות הדתית ולהחזיר עטרה ליושנה וכתוצאה מכך להוביל למהפך בשלטון במדינת ישראל", אומר סלומינסקי. "אנחנו מדברים על האור ולא על החושך כי יש אור בקצה המנהרה גם בתקופה כזו קשה שלא שיערום אבותינו".

ההפגנה שהתקיימה השבוע בלטה בכך שהשתתפו בה בני הציונות הדתית יחד עם מפגיני הליכוד ואפילו חרדים. הדבר התבטא גם בארגון ההפגנה, שבו שילבו ידיים פעילי ציבור מהמגזר הדתי־לאומי עם גיא לוי, איש מסורתי מהליכוד. "בגוש קטיף עמדנו הכיפות הסרוגות לבד וקיבלנו על עצמנו להתאחד, יש פה בהפגנה תיקון בכך שהשתתפו כיפות שקופות וסרוגות ביחד", אומר יהודה ולד, מנכ"ל מפלגת הציונות הדתית. "חיבור הלבבות שקורה הוא בשורה אדירה. ציבור גדול שמאמין מתוך דאגה אמיתית למדינה הוא המתכון לתיקון פוליטי, כי בסוף הפוליטיקה היא תשקיף של העם. היום, בזכות ממשלת בנט־עבאס שחידדה שהמאבק הוא על המדינה היהודית או מדינת כל אזרחיה, נוצר לנו מחנה מאוחד".

'קבלת עול מלכות שמים' עם הרב יצחק בצרי בהפגנה בתל אביב

המחנה החדש שהתהווה בא לידי ביטוי גם במסרים. לא רק על מנסור עבאס ורע"מ דיברו הנואמים והמפגינים, אלא גם על זהותה היהודית של המדינה. "הרפורמות של מתן כהנא מסוכנות יותר מכל איום אחר שחל עלינו כרגע", טוענת אורנה ישר, אחת המפגינות. "הבקשה לפגוע בזהות היהודית ולהפר את הסטטוס־קו לראשונה מאז קום המדינה בגיור, בכשרות ובדריסת רגל בכותל רפורמי וקונסרבטיבי. בנט לא הפר מעולם את ברית האחים עם לפיד, ועכשיו עם ליברמן ומיכאלי הוא חותר למדינת כל לאומיה".

דווקא החיבור בין הציונות הדתית למפלגת הליכוד יצר התעוררות. "הערב עם ישראל התעורר, הימין התעורר", אומרת חברת הכנסת גלית דיסטל־אטבריאן. "אחד הבחורים מבני הישיבות שהגיעו אמר לי 'הגעתי כי זה פיקוח נפש'. אני חושבת ששילוב של מסורתיים וכיפות סרוגות הערב זו תחילת הפלת הממשלה".

לדברי חבר הכנסת בן גביר המתכון להפלת הממשלה הוא אחדות. "איזו אחדות. כשהייתי כאן לפני כמה שבועות שאלו אותי איפה הציונות הדתית, וכשהייתי ברמלה ולוד שאלו אותי איפה הציבור החילוני־מסורתי. היום כולנו ביחד, זו בשורה נפלאה לעם ישראל ורק ככה מנצחים".

חברת הכנסת קטי שטרית תולה את הצלחת העצרת במידה רבה בקריאת הרבנים. "אני ממש מברכת על קריאת הרבנים לצאת להיות כאן. זו השעה להחליף את הממשלה הרעה, ממשלת השיסוי שמתעלמת לחלוטין מעם ישראל. כל יום שעובר זה עוד פגיעה בעם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל. אנחנו רואים זאת יום יום במשכן, ואנחנו כאופוזיציה לוחמנית עומדים על העמדות הערכיות של עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל".

חבר הכנסת גדי יברקן, מה מביא אותך להפגנה?

"אני אזרח יהודי שחרד לזהות היהודית של מדינת ישראל", מצהיר יברקן. "הדמוקרטית בוודאי, חיפשתי אותה בנרות בחנוכה. אני שמח לראות את עם ישראל יוצא לרחובות כי אף אחד לא האמין שתקום ממשלה כזאת. אנחנו מתעוררים ורואים את עם ישראל שהגיע לרחובות בהמוניו מכל הארץ. בסופו של דבר מה שמחזיק את הממשלה זה הפחד והשנאה לנתניהו והפחד לאבד את הכיסא. נתניהו לא הולך לשום מקום, והכיסא שלהם יתערער כי הם בעצמם לא סומכים זה על זה, הם ייפלו לבד בלי שנעזור להם".

דבריהם של חברי הכנסת מהליכוד ומצביעיהם מחדדים אצל הרב עמיחי אליהו, יו"ר איגוד רבני קהילות, מסרים רבים של חיבורים עם הציבור המסורתי. "אני חושב שבאופן עקרוני אפשר לראות בכל התקופה האחרונה התעוררות וחיבור של המסורתי והחילוני", מדגיש הרב. "יש פה תהליכים שמנסים למחוק את הזהות היהודית שבו, וזה בעיניו הרבה יותר משמעותי מאשר כל המאבקים שהיו פה על ארץ ישראל. על ארץ ישראל חלקם אומרים יש פה אולי אינטרס מסוים, אולי יביא שלום, יש צדדים לכאן ולכאן. לעומת זאת, כאן הציבור מבין שיש מערכה. מערכה שמנסה לשנות אותו ולעשות לו חינוך מחדש, לא מקבלת אותו איך שהוא ולא מכבדת את סבא וסבתא שלו. זה שהציבור הדתי־לאומי מפלפל באצבע ומנסה להסביר זה בעיניי חלק מהבעיה, חלק מהניתוק.

''שמעתי שיחה של דניאלה וייס שאמרה שביום שהם ירוצו איתנו לגבעות אנחנו נרוץ איתם על הזהות היהודית. אני עומד משתומם לנוכח הדברים. כל הזכות לארץ ישראל נובעת מהזהות היהודית! שום דבר לא מתחיל ונגמר בביטחון, הכול מתחיל בזהות היהודית. בציונות הדתית באופן מסוים כאילו מוגנים כי יש לנו את מערכות החינוך שלנו, בתי הכנסת שלנו, תלמודי התורה שלנו, אז אנחנו לא מבינים את האסון הגדול שמתרגש על הציבור המסורתי. צריך להילחם למען האחים שלנו. יש בזה גם בשורה שמוציאה אותנו מארבע אמות של הלכה ומהיישובים שלנו, מערכה עם כל עם ישראל ולא על יישוב כזה או אחר. אני רואה בזה הזדמנות, וחלק מהיופי הוא שהציבור המסורתי הוא נושא את הדגל שנלחם על הילדים שלו".

הרב אליהו מדגים: "ברור שברגע שאתה לוקח את הכותל והופך אותו למקום תיירותי או למקום לקידום אג'נדות שסותרות את ההיסטוריה של העם היהודי, ניתקת אותו מהשורשים שלו ורוקנת אותו מתוכן. גם מתווה הכשרות של כהנא זה דבר שיגרום לאנשים בפועל לאכול לא כשר. הציבור המסורתי סומך על מדינת ישראל שמה שהיא נותנת לו חותמת הוא כשר, אבל שוק תחרותי עם מערכת אינטרסים שגורמת לאנשים או לגופים לשקר ולרמות כמו שקורה במדינות אחרות יוצר לא מעט ארגונים פיקטיביים. בסופו של דבר הציבור מזדעק: 'אתה גורם לי לאכול לא כשר'".

"יש היום נישואים אזרחיים דה־פקטו לידועים בציבור עם כל הזכויות האזרחיות, אז מדוע נלחמים על נישואים אזרחים? כי יש מערכת שמעודדת התבוללות", ממשיך הרב אליהו להסביר את הסנטימנט המסורתי. "הבת של השכנה שלי התחתנה עם גוי, והיא באה אליי בדמעות: מדינת ישראל מעצימה בסרטים בטלוויזיה ובתקשורת את התופעה של נישואי תערובת, לוקחים את הילדים שלי מהידיים ומעודדים אותם להתבולל. השדר לציבור המסורתי הוא שלגיטימי להתבולל, ומי שמחנך אותם זה המדינה ומוסדותיה. אם יחנכו אותם שזה בסדר להתבולל - זה מה שיקרה בפועל. המדינה הולכת להתערב בחינוך שהוא לא לגיטימי וכופה עליו תפיסת עולם ולכן אני מזדעק. אותם אנשים שמדברים בשם החופש עוצרים אנשים שמניחים תפילין ברחוב או אירועים נפרדים כי כל התפיסה שלהם זה חינוך מחדש. העובדה שהציבור החילוני זועק ורוצה להיות קשור למסורת שלו היא בעיניי בשורה גדולה".

דרעי מעוניין, יהדות התורה מתנגדת

לצד מרכזיות נושא הזהות היהודית, מתברר שהיו מי שבאו להפגנה כדי למחות על האפליה של ההתיישבות הצעירה והיחס המקל לפורעי החוק בנגב. "אתמול עבר חוק החשמל שמשמעותו היא שמפקירים את הנגב. הזוי שלוקחים עבריינים שכבשו אדמות מדינה ומחברים אותם לתשתיות בניגוד לעמדת משרד המשפטים במשך שנים", אומר ישראל גנץ, ראש המועצה האזורית מטה בנימין. "אני ישבתי עם משרד המשפטים שאמרו שהדבר לא אפשרי. עוול הרבה יותר גדול מכך זה שמפקירים תושבים ביהודה ושומרון, שראשי ושרי הממשלה שלחו אותם - אותם לא מחברים לחשמל. זה פשע".

אחרים, כמו עו"ד כנרת בראשי, הגיעו להפגנה עקב מצבה של מערכת המשפט. "הגעתי לפה כי המערכת המשפטית עשתה הפיכה פוליטית בכלים משפטיים. כל הנושא חייב לקבל תהודה וזה לא קשור לימין ושמאל", מפתיעה בראשי. "אני רוצה לראות את כל העם שלי מאוחד. אני לא חושבת שמישהו בעם שלי הוא אויב שלי, לא רוצה שאחיי השמאלנים יתאיידו לי מהחיים ולא רוצה להשמיד את בית המשפט. אבל אני רוצה אותם מתוקנים יותר כי היום הם מושחתים. יושבת פרקליטה ועוברת עבירה, אף אחד לא מתעסק בעבירות שלה והיא מגישה כתבי אישום נגד אזרחים בעבירות שהיא עברה. אסור להגיע לשם כי זו הסיבה שתהיה או מלחמת אזרחים או הפיכה אזרחית. המערכת המשפטית היא הריבון, אין מה לעשות. חייבים לדאוג שהמקום יהיה טהור ויחזור לקלאסיקה המשפטית שהייתה בעבר".

והיכן הציבור החרדי בכל הסיפור? לדברי יאיר לוי, עיתונאי 'המחדש' שהשתתף בהפגנה, הסיבה להיעדרותו ברורה: "בהפגנה הזאת לא היו חרדים, כל העשרות שראית הם אנשי רשת, עיתונאים וחבר'ה מהליכוד. מיינסטרים לא הגיעו כמעט בכלל, הם רוצים להישאר בנפרד מהליכוד. אני חושב שזו טעות כי מדובר בחבר'ה מסורתיים של הליכוד, אפשר לעשות אירוע בהפרדה ואף אחד לא ידבר נגד. מי שדווקא רוצה בהפגנות כאלה הוא אריה דרעי, אלא שיהדות התורה מתנגדת. לדעתי הפגנות ביחד יש להן הרבה יותר אפקט מאשר מיליון חרדים בהפגנה אחת, שבסוף תצטייר כהפגנה של חרדים".

אחד מהרבנים החרדים הבודדים שהגיעו לעצרת הוא המקובל הרב יצחק בצרי. "התרגשות גדולה לראות יהודים שבאו לזעוק ולהגיד 'אנחנו רוצים מדינה שהולכת בדרך התורה, בשביל זה באנו לארץ אחרי אלפיים שנות גלות'", אומר הרב ל'בשבע'. "באנו למדינה כדי שנהיה יהודים אמיתיים ולא נהיה מדינה ככל הגויים. אני חושב שכל מי שנמצא כאן רוצה לקרב את הדת והתורה לעם ישראל, יישר כוח לכולם שבאו. האג'נדה שלהם היא לגרום לעוד יהודי לעזוב את התורה, כמו שרואים בארצות הברית ובאירופה בכלל, אבל כשרואים אותנו שמחזקים עוד יהודי זה מה שמפריע להם. אנחנו נהיה השגרירים והם לא יצליחו. היו הרבה עמים שניסו והעם בדרך הטבע נשאר. נישאר בארץ ישראל ונביא את הגאולה".

מה הלאה? לדברי מטה 'הקו האדום': "ביום שאחרי ההפגנה אנחנו נשתמש בכל האנשים והמוסדות שהבאנו כדי לפעול בשטח בכל הארץ, החל משילוט, עשייה ומשם לרכז עוד כוחות, לחפש את מפלגת נעם והר המור שלא היו פה וכן את הציבור החרדי, עד להפלת הממשלה".