אלי כהן
אלי כהןצילום: Yonatan Sindel/Flash90

הצעת החוק של חבר הכנסת אלי כהן (הליכוד) לגירוש משפחות מחבלים נפלה בהתנגדות של 57 חברי כנסת לעומת 45 תומכים. בראיון לערוץ 7 תוהה חבר הכנסת כהן מה הביא לשינוי בעמדת ראש הממשלה וחברי מפלגתו.

"בחודש מאי האחרון סיעת 'ימינה' כולה לרבות איילת שקד חתומים על הצעה זהה, גם חבר הכנסת פורר, היום השר, חתום על ההצעה. אז מה השתנה במהלך ארבעה חודשים? מדוע שלא יתמכו בהצעה הזו?".

"בארבעת שבועות האחרונים אנחנו רואים שישה פיגועים, דם יהודים הפקר, יהודים מסומנים כמטרה רק בשל יהדותם. כמי שכיהן בקבינט המדיני ביטחוני אני יכול לומר שמסגרת הרתעה כוללת צריכה לכלול שני מרכיבים, הרס בתי המחבלים וגירוש המשפחות, מכיוון שהשיקול העיקרי שעומד מול המחבלים המתאבדים הוא מה יקרה אחרי מותם למשפחתם. אנחנו צריכים לעצור את האלימות ולהגביר את ההרתעה ולמנוע רצח של יהודים".

מוסיף חבר הכנסת כהן ובאותו הקשר אומר כי "בממשלה הזו אנחנו רואים שרים שלא תומכים בלוחמי ולחות צה"ל ומג"ב. השר בממשלת בנט עיסאווי פרג' לא נותן להם גיבוי וכך גם חברת הכנסת רינאווי זועבי לא נותנת גיבוי. מעולם לא הייתה לנו מעולם ממשלת שמאל רדיקאלי כפי שיש לנו היום. רואים את הצביעות של בנט שבעבר עמד מעל כל במה ואמר שהוא תומך בגירוש משפחות מחבלים ופתאום נעלם וממלא פיו מים ואפילו הצביע נגד ההצעה".

על ההערכה וההשערה לפיה חברי 'ימינה', 'ישראל ביתנו' ו'תקווה חדשה' אינם תומכים בהצעתו רק כדי שזו לא תגיע משורות האופוזיציה, אך לו היה קיים שיח מקדים בינו לבין הקואליציה התוצאה הייתה אחרת, קובע חבר הכנסת כהן כי "אין להם שום יכולת להעביר החלטה כזו כי הם שבויים בידיים של מנסור עבאס. עבאס הוא לא עוד גורם בקואליציה של בנט ולפיד, הוא הציר שסביבו הקואליציה מסתובבת, וכל דבר שיפגע בפלשתינים, גם אם זה על חשבון יהודים, הם לא מסוגלים לעשות ולא מסוגלים לקדם, כפי שאמר אחמד טיבי 'זו הממשלה הישראלית-פלשתינית הראשונה'. לראשונה יש בקואליציה 11 חברי כנסת שלא מאמינים בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ויתרה מכך, ארבעה תומכי חמאס שבזכותם בנט ושקד מכהנים בתפקידם, ולא נשכח את חוק החשמל השערורייתי שהם העבירו בתחילת השבוע בקריאה ראשונה".

על הטענה שגירוש משפחות מחבלים אכן ירתיע, שאלנו את ח"כ כהן אם הדברים ממוסמכים ומתבססים על מחקרים סדורים, והוא משיב: "הצעת החוק הזו מבוססת על דוחות המל"ל והשב"כ. החשש הכמעט יחיד של המחבל הוא מה יהיה על בני משפחתו, ולכן גם בית המשפט קיבל את הטענה שהריסת בתי מחבלים זה לא רק גורם נקמה אלא גורם הרתעה, ובאותו אופן גירוש המשפחות. אלו הנימוקים המקצועיים שבנט מכיר אותם, אבל בנט מכר את כל הערכים והאידיאולוגיה תמורת הכסא שלו".

ואולי יש בעיה משפטית לגרש מי שבאופן מעשי לא היה שותף למעשה טרור? "הצעת החוק מתייחסת לבני משפחה מדרגה ראשונה שידעו על מעשה הטרור או הביעו בו תמיכה, ואז תוקנה לשר הפנים הסמכות לגרש אותם. במעשה הזה אנחנו יכולים להציל חיי הרבה יהודים".