נעלי ספורט
נעלי ספורטצילום: ISTOCK

קניית נעליים עלולה להיות עסק יקר, בייחוד אם לא שמים לב לפרטים הקטנים. יש אנשים שמוכנים להשקיע לא מעט כסף בזוג נעליים איכותיות, ובתנאי שהן אכן מן המעלה הראשונה; אבל כשמתברר ששילמתם הון קטן על זוג מזויפים חוצפנים - זה כבר ממש לא בדיחה.

אז איך בכל זאת תחסכו לעצמכם בזבוז כסף ועוגמת נפש לא קטנה? אתר המותגים ברנדילס מלמד אתכם אחת ולתמיד איך מזהים סניקרס מזויפים: מה צריך לחפש כבר בשלב הקנייה, וכן טיפים שיעזרו לכם לא ליפול בפח בפעמים הבאות.

אם בנעלי האדידס שלכם חסר פס אחד מתוך שלושה; אם הלוגו של נייקי נראה כמו קולב או שהסולייה דמויית הוואפל של ואנס יותר דקה מוואפל אמיתי - רוב הסיכויים שנפלתם על פייק שוז. אבל מה לעשות, לא תמיד קל לזהות זיופים ורוב הנעליים המזויפות נראות אותנטיות לחלוטין. אז איך בכל מזהים? כך תעשו זאת.

האריזה

אם מדובר במוצר אמיתי, האריזה חייבת לכלול כמה פרטים חיוניים: מקום הייצור, קוד SKU (ראו בהמשך), ברקוד, שם הנעליים, מידע אודות מידות. ברוב המקרים המידע הזה נמצא במדבקה בתוך הקופסה, או במקרים נדירים על גבי הקופסה. אם אין מדבקה כזו - הרי לכם סימן מחשיד.

התווית

כאן יהיה קשה יותר להבחין בזיופים, אבל יש לזכור שמותגים לוקחים ברצינות את נושא התווית - זייפנים בדרך כלל לא. חפשו באינטרנט תמונות של תוויות נעליים מאותו מותג והשוו את סוג הפונט, הגודל, המרווח בין האותיות וכן הלאה. יש מצב שתצליחו לזהות הבדלים קלים שיעידו על זיוף.

המספר הקטלוגי

מספר SKU עשוי להיות הדרך הטובה ביותר לזיהוי זיופים. ראשית יש לזכור ש-SKU יכול להכיל רק אותיות או רק מספרים או שילוב כלשהו של שניהם. המידע הכלול במספר מעיד על פלטת הצבעים הייחודית של הדגם שקניתם. בדיקה של ה-SKU במנוע חיפוש תוכל לסייע לכם להשוות בין אמיתי למזויף.

הריח

לא רק העיניים יכולות לסייע באיתור זיופים - במקרה של נעליים גם האף נכנס לתמונה. יצרני סניקרס משתמשים בסוגים מסוימים מאוד של חומרים, ויש להם ריחות מאוד ספציפיים. דגמים מזויפים עשויים מחומרים באיכות ירודה, ובהתאם לכך יהיה להם ריח חזק יותר.

איכות התפירה

התהליכים שדורשים יותר השקעה ודיוק, הם מן הסתם גם אלו שעשויים לחשוף את הטעויות הגדולות יותר. בדקו את איכות התפירה והשוו את המרחק בין החורים, כמו גם את איכות הבד והמבנה שלו.

יש מצב שתוכלו להבחין בתפירה גרועה אפילו טרם לבישת הנעליים, אבל בהקשר הזה חשוב לזכור שאפילו בנעליים אמיתיות עלולים להיות פגמים קלים בייצור. אל תתנו לאיכות התפירה משקל גבוה מדי בשיקולי האותנטיות, אבל כן קחו זאת בחשבון.

הטקסטורה

הזייפנים לעולם לא יצליחו לשכפל במדויק את החומרים והטקסטורות של המותגים האמיתיים. למרות זאת, ההבדלים הספציפיים בין המזויף לאמיתי לא תמיד יהיו גלויים במבט ראשון, ובדרך כלל ידרשו ניסיון קודם בזיהוי מוצרים מזויפים.

זהו אחד הסעיפים הקשים ביותר ליישום מעשי, כי רובנו ככל הנראה לא נצליח לזהות הבדלי מרקמים... למרות זאת, בדקו אותם ויזואלית, מששו אותם ביד ונסו להבחין בהבדלים לעומת מוצר שאתם יודעים בוודאות שהוא אותנטי.

המשקל

בהמשך לסעיף הקודם, הזייפנים לא יצליחו להשתמש בדיוק באותם סוגי חומרים - ובהתאם לכך ישתנה גם משקל הנעליים. לעיתים זה ייצור מצב של נעליים קלות מדי או כבדות מדי לעומת המוצר המקורי, ולכן כדאי לבדוק ולהשוות מול מוצר אותנטי באם הדבר אפשרי.

השירות

נסו להחזיר או להחליף את הנעליים. אם מדובר בזיוף, רוב הסיכויים שאין בכלל אפשרות כזו של החזרה או החלפה - מה שמעיד על האיכות מלכתחילה. מעבר לכך, חפשו סימני אמינות באתר בו אתם קונים: האם יש המלצות? האם ניתן להחזיר או להחליף? האם יש תקנון שימוש? האם האתר מאובטח? האם יש לו אזכורים גם במקומות אחרים באינטרנט? וכן הלאה.

מה לעשות אם בכל זאת קניתם נעליים מזויפות?

זייפנים בדרך כלל לא באמת מאפשרים ליצור איתם קשר; וגם אם יש טלפון או מייל באתר, הם בדרך כלל יהיו מזויפים לא פחות מהנעליים שקניתם. לחלופין אפשר למצוא את בעל הדומיין ולשלוח לו מייל דרישה/איום משפטי להחזר כספי.

אם מדובר באתר ישראלי, החוק מאפשר לכם להחזיר את המוצר עד 14 יום מבלי שנעשה בו שימוש (מומלץ לוודא באתר הרשות להגנת הצרכן או במועצה הישראלית לצרכנות). אם מדובר באתר חו"ל, נסו לפנות לרשות המקבילה באותה מדינה.