
שנת הכספים הנוכחית מסתיימת באווירה של פרשת דרכים. במבט לאחור, זה כשנה וחצי הכלכלה העולמית ושוק ההון מאירים לנו פנים וממשיכים בהתאוששות המהירה מהשפל שנרשם עם התפרצות הקורונה. במבט קדימה, התנודתיות של התקופה האחרונה על רקע הווריאנטים החדשים שצצים אחת למספר חודשים, כמו גם האינפלציה שלפתע מרימה ראש, מדליקים שורה של נורות אזהרה מעל לראשם של המשקיעים.
מבט לטווח ארוך
כדי להבין טוב יותר את מצב השווקים ולאן פנינו מועדות בשנה הקרובה, ישבנו לשיחה מעמיקה עם ינון שויקה, סמנכ"ל הבנק הבינלאומי ומנהל מערך פאג"י מבית הבנק הבינלאומי. ביקשנו לשמוע ממנו על תמונת המצב כפי שהיא משתקפת בימים אלה במערכת הבנקאות ועל ההתנהלות הרצויה בעידן של חוסר ודאות.
אחרי שנה וחצי של עליות, שוק ההון עדיין אטרקטיבי למשקיעים?
"קודם כול חשוב לומר משהו שהוא נכון תמיד: הדרך הנכונה להסתכל על שוק ההון היא לטווח ארוך ולא לטווח קצר. מי שחושב לבוא, 'לעשות את המכה' ולצאת, יכול להרוויח לפעמים, אבל לרוב זה לא קורה, ובכל מקרה זו אינה דרך המלך", הוא מבהיר.
"הדרך היא להשקיע בנכס שיש לו ערך אמיתי, כזה שגם אם יום אחד הוא יורד ויום אחד הוא עולה – העמדה שלי כמשקיע לגבי הנכס וערכו בטווח הארוך אינה משתנה. וכדי להשקיע בנכס כזה צריך להכיר אותו. אם אני רוכש מניה של חברה, זה אומר לדעת מה השוק שבו היא פועלת, מה הסיכונים הספציפיים, עד כמה היא חשופה לאותם סיכונים, מה מפת הנכסים וההתחייבויות של החברה והאם הערך שהשוק נותן לה הוא מוצדק".
שויקה מבקש לשוב ולהדגיש: "בשוק תנודתי כמו השוק הנוכחי, שמאז הקורונה מתאפיין בתנודות מסחר גבוהות מהרגיל, חשוב עוד יותר לשים את הדגש על מבט לטווח הארוך. שוק תנודתי משפיע הכי חזק על משקיעים שאין להם אורך רוח, ומתגמל את מי שיודעים להביט הרחק קדימה ולהתעלם מתנודה רגעית".
מה הכוחות הפועלים כיום על שוק ההון?
"כדי לנתח את מצב השוק נכון להסתכל על מה שמניע את השווקים, להיכן נתונה כרגע תשומת הלב של המשקיעים. היא נתונה כיום למספר גורמים מרכזיים", הוא מאבחן ומפרט: "הגורם הראשון הוא הדפסת הכסף המסיבית של הבנקים המרכזיים ולאן היא הולכת. אנחנו בעידן של הרחבה כמותית חסרת תקדים, שמוביל הבנק הפדרלי בארה"ב. קיימת הבנה שזה ייעצר בשלב מסוים, וכמובן שתהיה לכך השפעה משמעותית. מכאן נובע הגורם השני – הוא החל בסוף הגל הראשון והפגיש אותנו עם מונח שכבר כמעט שכחנו ממנו, והוא האינפלציה. אנחנו רגילים בעשור האחרון לאינפלציה נמוכה מאוד, וכשהאינפלציה מרימה ראש אחרי תקופה ארוכה, יש לכך השלכות לא רגילות", מזהיר שויקה.
"הגורם השלישי שמשתלב בתמונה הזו הוא הריבית, או השאלה מה יקרה לה בשנה הקרובה. גם במקרה הזה, אנחנו בסביבת ריבית נמוכה כבר זמן רב, והשאלה הגדולה היא מתי זה ישתנה. גם בהיבט הזה, מי שנותן את הטון הוא הנגיד האמריקני, שאמר שהצפי הוא לשלוש העלאות ריבית בשנה הנכנסת. לסיכום, אנחנו ניצבים כיום אחרי שנה וחצי של עליות, בתקופה תנודתית במיוחד, ועם שלושה גורמים – צמצום ההרחבה הכמותית, הזינוק באינפלציה וההמתנה לעליית ריבית – שכולם משפיעים וישפיעו על מה שיקרה בשווקים בשנה הקרובה".
עד כמה עליית הריבית הצפויה עשויה 'להכאיב' למשקיעים בשוק ההון?
"אנחנו אף פעם לא יודעים לחזות בדיוק מה יקרה, אבל אין ספק שלעליית ריבית תהיה השפעה משמעותית על שוק ההון ובכלל. ראשית, היא תשפיע על כל מי שיש לו הלוואות או משכנתאות. כולם מכירים היום את מסלול הפריים, שאף נהנה בשנה האחרונה מביטול המגבלה על ידי בנק ישראל. כל מי שנטל הלוואה במסלול פריים חשוף לעליית ריבית שתייקר את ההחזר החודשי על ההלוואה. לפעמים מדובר בעלייה שמשפיעה על מפת ההוצאות של המשפחה, וחשוב להיות ערוכים לכך", הוא מציין.
"בנוסף, ישנה השפעה לא פחות משמעותית על העסקים. עלויות המימון גדלות וזה מוריד את הרווחיות ומחייב את העסקים לבצע התאמות. שוק ההון הוא גם מסלול מימון לעסקים, ולכן ההשפעה תורגש גם שם, ועלות המימון הנמוכה לא תישאר ברמה הנוכחית אלא תעלה".
כיצד נערכים לשינויים האלה?
"אם אתה לקוח שמשלם משכנתא לבנק, זה הזמן להיערך לעליית ההחזר החודשי. זה אומר לבדוק האם ההוצאות וההכנסות של משק הבית מאוזנות ותוכלו לעמוד בעלייה כזו, או שצריך לצמצם בהוצאות אחרות כדי לוודא שנעמוד בהחזרי ההלוואה", הוא אומר. "בעסקים זה אותו הדבר – אם אנחנו מביאים בחשבון שעליית ריבית תשׁחק את הרווחיות, אז העסק צריך להיות מוכן לספוג את זה. בנוסף, הבנקים במקרה כזה עשויים לדרוש יותר מהעסקים עבור גיוס הון עתידי, וזה משנה את מבנה העלויות של העסק".
עם הפנים לצמיחה
שויקה פורש את הציפיות לשנה הקרובה בכלכלה העולמית בכלל ובשוק ההון בפרט: "ציפיות מבטאות את מה שהשוק חוזה לעתיד, ואף אחד הרי לא יודע את העתיד. אבל הציפייה הכללית בקרב רוב האנליסטים היא שהשוק העולמי, וגם כאן אצלנו, ימשיכו לצמוח. אנחנו בשלב של התאוששות, ולפי כל התחזיות הצמיחה צפויה להיות גבוהה יותר מלפני הקורונה", הוא מעודד.
"אבל מצד שני, יש הרבה נעלמים שיכולים לטרוף את הקלפים. בראש ובראשונה – גרף התחלואה העולמי. העולם אומנם לא עצר מלכת למרות האבדות הקשות אחרי כשנתיים של מגפה, אך גם מי שחשב שהנגיף נעלם מחיינו גילה שיש עולם שלם של וריאנטים שצצים מפעם לפעם ומטלטלים שוב את היציבות. לסיכום, יש לנו מצד אחד ציפיות להמשך הצמיחה וחזרה לפסים תקינים, ומצד שני נעלמים לא פשוטים שיכולים להקשות על הכלכלה ולטרוף את הקלפים. מבחינתנו זה אומר שזה הזמן להיות זהירים, אולי יותר מתמיד, לזכור שהשקעה נכונה היא השקעה לטווח ארוך ולהתפלל להצלחה בסייעתא דשמיא".