הרב פרופ' אברהם שטיינברג והנשיא יצחק הרצוג
הרב פרופ' אברהם שטיינברג והנשיא יצחק הרצוגצילום: קובי גדעון לע"מ

נשיא המדינה יצחק הרצוג קיים היום (חמישי) במשכנו אירוע לציון 75 שנה להוצאת סדרת כרכי האנציקלופדיה התלמודית.

מנהל האנציקלופדיה התלמודית, הרב פרופ' אברהם שטיינברג, העניק לנשיא המדינה את הכרך החדש של האנציקלופדיה שיצא השבוע לאור.

הנשיא הרצוג הודה לרב שטיינברג ואמר כי האנציקלופדיה התלמודית מלווה את חייו ושוכנת בספרייתו בלשכת הנשיא.

לדבריו, "סיפורה של האנציקלופדיה התלמודית שאנו מציינים 75 שנים לייסודה הוא לא רק סיפורה של סדרת ספרים, אלא גם סיפורה של תנועה, שהקימה קומה חדשה וחשובה בעולם לימוד התורה".

האנציקלופדיה התלמודית נוסדה לפני 75 שנים בידי הרב מאיר בר אילן והרב שלמה יוסף זוין זצ"ל, עד עתה פורסמו ארבעים ושבעה כרכים שבהם אלפי ערכים.

הנשיא הרצוג אמר כי בארוע כי "התלמוד משקף בצורה המזוקקת ביותר את נצח ישראל ואת חיותו, והאנציקלופדיה מביאה לידי ביטוי את הנצח הזה במלוא עוצמתו. מאז ומעולם היה התלמוד אוצר של ידע, של חוכמה, של פרשנות ושל תרבות שיח. ארון הספרים שלנו פשוטו כמשמעו, מבוסס במידה רבה על התלמוד, על רוחו, על תלי תלים של העמקה באוהלה של תורה".

לדבריו, "מחכמי התלמוד למדנו כיצד מנהלים ויכוח ויחד עם זאת מגלים 'שאלו ואלו דברי אלוהים חיים', מהם שאבנו השראה ובעזרתם הצלחנו לקיים את הציווי הבסיסי של כל אם ואב, סבתא וסב בישראל – 'ושננתם לבניך', שימור והעברת המסורת היהודית מדור לדור".

הרצוג תיאר את הקשר האישי שלו אל האנציקלופדיה ואמר כי הוא "גאה מאד לארח כאן את האירוע החשוב הזה, לא רק כנשיא המדינה – וזה המקום להודות שלאנציקלופדיה יש מקום של כבוד בספרייתי שבלשכת הנשיא, אלא גם כנכד לסבי – הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג, שבשנת תש"ט, לאחר פטירתו של הרב מאיר בר אילן נרתם יחד עם אנשים נוספים כדי לבסס את הוצאת האנציקלופדיה התלמודית; וכבן לאבי - הנשיא השישי חיים הרצוג – שנרתם אף הוא לאורך השנים לגייס ולתמוך באנציקלופדיה. ולא בכדי – הרי זה מפעל של חיים תרבותיים שלמים של העם היהודי".

"תרומתה של האנציקלופדיה אינה מוטלת היום בספק", אמר. "היא אחד מבסיסיו החיוניים של לימוד התורה היום; בעולם המסורתי, הדתי והחרדי, גברים ונשים, מתלמידי ישיבות קטנות ותיכוניות, ועד רבנים, והגדולים שברבנים; מעולם המשפט והמחקר. האנציקלופדיה התלמודית פעלה ופועלת את פעולתה, וכולנו נהנים מפירותיה".

הוא בירך את הרב פרופ' אברהם שטיינברג, ואמר כי הוא "אחד מענקי הרוח והמעש של עם ישראל, חתן פרס ישראל לרפואה והלכה" וציין כי הוא "וכל השותפים הרבים והחשובים במלאכת הקודש הזאת, ממשיכים ביתר שאת את עבודתם של גדולי ישראל. כבר 75 שנים שעבודתכם הולכת יד ביד עם מדינת ישראל המתפתחת, מעמיקה בתחומי ההלכה ומעניקה עוגן רוחני עמוק המאפשר לכולנו להמשיך ולהתחדש מבלי לשכוח את אדני היסוד של תורת ישראל עליהם אנחנו עומדים".

מנהל האנציקלופדיה, הרב פרופ' אברהם שטיינברג, הודה לנשיא ואמר כי הוא תקווה שהנשיא יארח גם את האירוע לסיום כתיבת האנציקלופדיה כבר בשנים הקרובות. הוא הודה לכל עובדי האנציקלופדיה התלמודית ולכלל התומכים ובראשם לקרן ידידות טורנטו והעומד בראשה ד"ר דב פרידברג על כי הם מאפשרים את ההתקדמות לסיום המלאכה.

משה שפירא, מנכ"ל קרן ידידות טורנטו, אמר בברכתו כי האנציקלופדיה ממשיכה את העברת המסורת היהודית מדור לדור. וכי מאז נכנסה הקרן לשותפות בהוצאת האנציקלופדיה בשנת 2014 עלה קצב כתיבת הערכים ובשנים הקרובות תושלם המלאכה, וזאת גם בזכות בית המדרש החדש הוקם על שם דב וננסי פרידברג להכשרת כותבים וחוקרים חדשים.

הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו, בירך ואמר כי בארועים דומים הוא מברך כי המפעל יימשך עוד 75 שנה אך הפעם הוא משנה מברכתו ובטוח כי הרב פרופ' שטיינברג יביא לסיום כתיבת האנציקלופדיה כבר בשנים הקרובות.

הראשון לציון הרב יצחק יוסף בירך את העושים במלאכה ואת הנשיא והזכיר כי אביו, הרב עובדיה יוסף זצ"ל, היה מתלמידיו של הרב יצחק הרצוג והעריץ אותו ומידי יום שישי היה לומד בביתו. הוא ציין את הדיוק והסדר של כל מכמני התורה שבעל פה הנמצאים בכל ערך מערכיה של האנציקלופדיה התלמודית".

באירוע נשאו דברים שופט בית המשפט העליון נעם סולברג שבירך על תרומת האנציקלופדיה התלמודית ליישומי המשפט העברי והרב הראשי לצה"ל, אל"מ הרב אייל קרים, שתיאר התמודדות הלכתית מעשית בעולם הצבאי.

את ערכי האינציקלופדיה התלמודית ניתן למצוא באתר 'ישיבה'.