תומר בן צבי, מנהל מחקר בארגון כושרות, מספר מדוע הושק ה'מלשינון' הקורא לציבור לדווח על מסעדות שמיישמות את רפורמת ההכשרות.

בן צבי התארח באולפן ערוץ 7 והסביר את הדאגה מהרפורמה שיצאה לדרך. "השלב הראשון של הרפורמה בא ואומר שהרב של תל אביב יכול לתת כשרות בירושלים והרב של ירושלים בעפולה. כל רב מקומי יכול לתת כשרות מחוץ לאזור שלו".

"אותו רב משתמש במערכת שיש לו באותה עיר וחסרים בה המון דברים. עכשיו שמים את הכל בצד ובמקום לטפל בבעיות המקומיות, פותחים עוד מערכת כשרות. זה חוסר ענייניות של רב, שמתקשה בניהול מערכת הכשרות בעירו, וייתן כשרות במקום אחר. הרבה רבנים אמרו שהם לא משתפים פעולה עם זה ואין להם יכולת לעסוק בזה", אומר בן צבי.

לדבריו, הציבור אינו מבין ברובו מה עומד מאחורי תעודת הכשרות. "הניסיון שלנו מראה שהציבור לא מכיר לעומק את הנושא הזה ולא שם לב מספיק לתעודות הכשרות. הציבור לא ידע נניח שרבנות מסויימת הורידה כשרות למקום בגלל שגילתה ליקוי ובמקומה נותנת כשרות רבנות אחרת שאפילו לא הכירה את הליקוי כי לא סיפרו לה עליו".

הוא מציין כי הרפורמה היתה יכולה להיראות אחרת. "אנחנו קידמנו לפני כמה שנים יחד עם סגן השר לשירותי דת לשעבר הרב אלי בן דהן, רפורמה מקיפה, שעסקה בהקמת חברה לאומית לכשרות שתעסיק את כל המשגיחים לפי מחוזות ולפי נהלי כשרות של הרבנות הראשית. הנושא נעצר בידי משרד האוצר".

בן צבי גם קורא לשים לב להכשרי הבד"צ השונים. "את הבד"צים צריך להכיר. רשום הרבה פעמים מהדרין. יש גופים רבים שאין בהם כיסוי. הרבה בד"צים משתמשים במשגיח של הרבנות. אני אומר לציבור: אל תאכלו בד"צים שאתם לא מכירים".