פרופ' חגי לוין
פרופ' חגי לויןצילום: אלירן אהרון

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד בריאות הציבור, מתייחס בראיון לערוץ 7 למבצע החיסון הנוכחי בו מומלץ על גילאי שישים ומעלה לקבל את המנה הרביעית של החיסון.

לפני ימים אחדים קבע פרופ' לוין כי עדיין אין תשובות מלאות סביב יעילותה של המנה הרביעית וראוי שלא למהר בהחלטות. היום שאלנו אותו אם התקבלו כבר תשובות לאותן שאלות ותשובתו היא ש"עדיין אין לנו את התשובות לגבי החיסון הרביעי. אני חייב להגיד שוב שבזמן מגיפה צריך לקבל החלטות גם בתנאי אי ודאות בהתבסס על דעת מומחים והיגיון ביולוגי".

"אנחנו חייבים ללוות בהערכה מדעית מקיפה כדי לסייע בישראל ובעולם לקבל החלטות מושכלות, וחשוב לדייק בפרטים - משרד הבריאות הרחיב את האפשרות לקבלת חיסון. הוציא חוזר שאומר לאפשר לצוותים מערכת הבריאות מגיל 18 ומעלה לקבל את המנה הרביעית, לעומת ההמלצה לבני גיל 60 ומעלה. חשוב להדגיש את ההבדל בין להמליץ לבין לאפשר. מה שמוסכם על כל המומחים הוא שלא נכון להתנות תו ירוק או מגבלות אחרות בקבלת מנה רביעית".

דבריו אלה, אומר פרופ' לוין, משקפים את אי הוודאות המדעית. "אדם מעל גיל 60 שלא קיבל מנה ראשונה או שניה או לא קיבל את הבוסטר פועל בניגוד להמלצה הרפואית הברורה לאור עדויות מדעיות ברורות על הסיכון שבמתן החיסון. לגבי המנה הרביעית, העדויות עדיין הרבה יותר חלשות ואת חוסר וודאות הזו צריך לשקף". לוין מציין כי בארגונו הדעות שונות, וכלשונו "זה בסדר".

לדבריו "משרד הבריאות נימק את ההרחבה בכך שיש ירידה במידת החסינות אחרי המנה השלישית, ואכן יש מחקרים על כך, על סיכון לבני שישים ומעלה, על ההתפשטות המהירה של האומיקרון ועל הפרופיל הבטיחותי הגבוה של החיסון, ועכשיו נשארת פרשנות אם אנחנו רוצים לפעול על פי ההשערה, שגם אני סבור אותה, שאין במנה הרביעית סיכון מיוחד, אבל לאור היעדר המידע הברור על תועלת, מה שעולה מנתוני משרד הבריאות, עולה השאלה מה עושים במציאות הזו. לגבי דיירי מוסדות הנטייה היא לתת מנה רביעית כדי להגן על מי שבסיכון גבוה יותר, אבל באופן אישי כשמדובר ברופא בריא בגיל 43 אני מעדיף לחכות בשלב הזה ויתכן שכשיתקבלו תוצאות המחקר ב'שיבא', או שיתקבלו נתונים על תחלואה קשה בישראל אשנה את עמדתי האישית ואשתף בכך את הציבור.

עוד מוסיף ומעיר פרופ' לוין כי השאיפה היא שלא להסתמך על מחקר יחיד. "רוצים גם לבדוק את הנתונים האפידמיולוגיים, לבדוק אם יש פריצה של תחלואה אצל אנשים צעירים מגילאי שישים שקיבלו את החיסון. אלה הדברים שיתמכו בהחלטה נרחבת לעודד את המנה הרביעית מתחת לגיל שישים. לכן אני מחכה לנתוני המחקר ב'שיבא' אבל הוא לא הנתון היחיד שצריך לראות".