
במהלך השנה וחצי האחרונות כולנו למדנו מושגים חדשים שכנראה לא היינו מכירים לולא המגיפה אשר שינתה את כל חוקי המשחק, הלא היא הקורונה COVID-19. ה-19 אגב מסמן את השנה 2019 בה לראשונה התגלה הנגיף בסין.
"עומס נגיפי", "מקדם הדבקה", "PCR", "חיסון mRNA" ועוד ועוד ולפתע זה נראה כאילו כולנו עשינו תואר רפואי בווירולוגיה (הלא היא תורת הוירוסים).
בכתבה זו החלטנו לעשות קצת סדר בבדיקות הקורונה. מהי בדיקת PCR, מהי בדיקת אנטיגן מהירה, איך הן מבוצעות, איפה ניתן לעשות אותן ומה היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן.
אילו בדיקות קורונה קיימות ומה ההבדלים ביניהן?
- בדיקת ה-PCR נחשבת לבדיקת ה-GOLD STANDARD שהיא הבדיקה הכי מדוייקת והכי מהימנה לזיהוי נגיף הקורונה. בדיקת ה-PCR נועדה לזהות רצף גנטי ספציפי של הנגיף מתוך הדגימה אשר נלקחת מעומק תעלות האף והלוע בעזרת מטוש. החיסרון של בדיקה זו הוא שהיא מחוייבת להגיע למעבדה ולעבור בתוך מכשיר הPCR אשר בודק את הרצפים הגנטיים שמכניסים אליו ולכן תשובה ממנה תתקבל באופן איטי יותר. יש להדגיש שבדיקה זו מאפשרת זיהוי של הנגיף בגוף הנדבק בכל שלבי ההדבקות ולא רק לאחר שהוירוס התפשט בגופו ולכן היא המדוייקת ביותר ויכולה לזהות שנדבקנו בקורונה גם בשלבים הראשוניים של המחלה.
- החידוש האחרון: בדיקת קורונה ביתית. בדיקות אנטיגן אלו נכנסו בחודשים האחרונים לשוק וניתנות לרכישה בבתי המרקחת ורשתות הפארם, או באתרים כמו "פארמה פלוס". יש להדגיש כי בדיקות אלו יעילות לזיהוי הנגיף רק כאשר יש כבר הדבקה והתפשטות משמעותית של הנגיף בגוף והן אינן יכולות לזהות את הנגיף "בראשית דרכו" ולכן משומשות בעיקר בשביל ה"שקט הנפשי" ואינן ברות סמכה. הדיוק של בדיקות אלה גבוה ככל שהנגיף התפשט משמעותית בגוף הנדבק. הבדיקות הביתיות משווקות על ידי כמה חברות, ביניהן רניום מדיקל, בקטון דיקינסון (BD), אבוט PANBIO ועוד. מחיר בדיקות נע בין 30-40 ש"ח לבדיקה בודדת, כאשר קיימים מארזים של זוגות או חמישיות, שאז עלות הבדיקה נמוכה משמעותית. בדיקות קורונה ביתיות נעשות באמצעות מטוש כאשר הנבדק לוקח בעצמו דגימה מעומק האף ומכניס אותה לתוך חומר בדיקה ומערבב. לאחר מכן יש לטפטף את חומר הדגימה על גבי משטח כמו בבדיקת הריון. משטח זה ייתן תשובה שלילית או חיובית בעזרת פס. פס אחד הוא בקרה ואומר בעצם שאנחנו שליליים לקורונה. שני פסים אומר שהבדיקה חיובית ושהנבדק נדבק בקורונה. על פי משרד הבריאות, בדיקות אלה יעילות גם בזיהוי וריאנט ה"אומקירון" שהוא הדומיננטי בגל הנוכחי.
מתי למשל נוכל להשתמש בבדיקה ביתית?
- כשנרצה ראש שקט לפני שנפגוש את המשפחה המבוגרת
- כשאנו חולים במחלה עם תסמינים כגון שיעול, חום, כאבי ראש, נזלת, איבוד טעם וריח ואנו רוצים לוודא שזוהי לא קורונה.
- כאשר אנו רוצים ללכת לאירוע גדול, כאשר הילד הולך לבית הספר ואנו רוצים לוודא שאינו חולה בבדיקה.
- ועוד ועוד.
בדיקת אנטיגן מהירה. בדיקה זו מזהה אנטיגן ספציפי של וירוס הקורונה, גם כן מתוך דגימה של האף. בדיקה זו נותנת תשובה כעבור 15 דקות ונקראת "בדיקת סופיה". משרד הבריאות משתמש היום בבדיקות מהירות אלו לתו הירוק והשמח כיוון שהן יותר מהימנות ומדוייקות מהבדיקות הביתיות, אינן מצריכות הגעה למעבדה כמו בדיקת הPCR ולכן מאפשרות לבצען בשטח.
איזו בדיקה נצטרך לבצע על מנת לטוס לחו"ל או לצאת מבידוד?
בדיקת הPCR היא הבדיקה היחידה אשר קבילה כאשר אנו רוצים לטוס לחו"ל או לצאת מבידוד, היא היחידה שתקפה גם למשרד הבריאות הישראלי וגם בכל מדינות העולם.
האם הבדיקות המהירות והביתיות יכולות להוציא אותנו מבידוד או לאבחן אותנו באופן רשמי לקורונה?
בפירוש לא. אם אנו חוששים שנדבקנו בקורונה ונבדקנו בבדיקה הביתית או שיצאנו חיוביים בבדיקת קורונה מהירה בעמדות לפני הופעות או חתונות – נאלץ לאמת את נתון זה באמצעות בדיקת PCR.
ההוראות של משרד הבריאות הן שמי שנדבק ונמצא חיובי לקורונה בבדיקה ביתית או בדיקת אנטיגן מהירה חייב להכנס מיידית לבידוד ולבצע בדיקת PCR על מנת לאמת את האבחנה וכמובן לבצע לאחר מכן בדיקה נוספת בסוף תקופת הבידוד על מנת לוודא שהחלים וכעת הוא שלילי.
יש לציין כי אם יצאתם חיוביים בבדיקה ביתית או מהירה ולאחר מכן יצאתם שליליים בבדיקת PCR, הרי אתם חופשיים לצאת מבידוד כיוון שבדיקת הPCR היא הנחשבת בכל מקרה שהוא.
עם זאת, למרות האמור לעיל, לבדיקות הביתיות יש יתרונות רבים:
- ניתן לרכוש אותן בבתי המרקחת וברשתות הפארם, ללא מרשם
- אין צורך לשנע את הבדיקה למעבדה
- תשובה מהירה ביותר (כ-15 דקות)
מי צריך לשלם על אילו מהבדיקות?
- אלו שאינם מחוסנים יאלצו לשלם בעצמם על הבדיקות המהירות בכניסה למופעים וחתונות במסגרת התו הירוק/שמח. הפטורים מתשלום הם ילדים עד גיל 12 ואלו אשר אינם יכולים להתחסן עם אישור כגון מדוכאי חיסון וחולים במחלות שונות.
- לגבי הטסים לחו"ל. כל מי שטס לחו"ל יאלץ לשלם על הבדיקה שלו. גם ביציאה מהארץ וגם בחזרה לארץ.
- הבדיקות ביתיות לרכישה בבתי המרקחת ובאתרי הפארם עולות בין 69.9-76.9 ש"ח לצרכן לערכה המכיל זוג בדיקות.
- כמובן שבשאר המקרים בדיקות PCR בקופות הן אינן בתשלום.
האם מותר לבצע בדיקת קורונה ביתית בשבתות וחגים?
שאלה זו נדונה בהרחבה, בעיקר לאור העובדה שהבדיקות הנ"ל נכנסו לשוק ממש לפני תקופת החגים. הרב הרוך אפרתי דן בנושא עם הרב אביגדור נבנצל, והוחלט כי מותר לבצע בדיקת קורונה ביתית בשבתות וחגים.
באילו מקרים יש לבצע בדיקת קורונה בבית חולים?
ראשית נאמר, שההנחיות משתנות מעת לעת ויש להתעדכן באתר של משרד הבריאות.
ההנחיות משתנות בהתאם לסטטוס החיסוני (יש לשים לב שכיום, אם עברה חצי שנה מאז החיסון השני, הסטטוס החיסוני יחשב כלא – מחוסן ויש להתחסן בבוסטר כדי לקבל סטטוס של מחוסן)
עבור בלתי מחוסנים:
- במידה ונחשפתם לחולה מאומת
- במידה ויש לכם תסמיני קורונה – חום גבוה, קשיי נשימה, שיעול, כאב גרון
- אם ברצונכם לקצר בידוד
עבור מחוסנים / מחלימים:
- בחזרה מחו"ל
- במידה ואתם עובדים עם אוכלוסייה בסיכון
- במידה ואתם סובלים מסימפטומים כמתואר בסעיף הקודם, ועברו 3 חודשים מאז ההחלמה / החיסון.