חנויות זמן הקורונה. אילוסטרציה
חנויות זמן הקורונה. אילוסטרציהצילום: iStock

לאחר חצי שנה בלבד במשרד הכלכלה, המנכ"ל רון מלכא נדרש להתמודד עם אתגרים לא פשוטים: גל האומיקרון משתולל ובדרך לשבור שיאי תחלואה חדשים, פעילות המפעילים והתעשייה עלולה להשתבש כתוצאה מהבידודים ההמוניים, והפקקים בנמלי ים עלולים לגרום לעיכובים בהגעת המוצרים לארץ. אם לא די בכך, העסקים מפעילים לחץ תקשורתי אדיר במטרה לקבל פיצויים, ואילו באוצר אומרים שהנושא ייבחן רק בעוד חודשיים וחצי.

מלכא, שלא מרבה להתראיין, מנסה לשדר מסר מרגיע לציבור ואומר בראיון ל"ישראל היום" כי ישראל ערוכה לכל תרחיש קיצון.

עם זאת, הוא לא פוסל אפשרות כי עלול להיווצר מחסור נקודתי, אך גם לכך "יש מענה". לדבריו, המטרה היא להשאיר את העסקים החיוניים פתוחים וכל מי שיימצא זקוק לסיוע – יפוצה.

מלבד ההתעסקות באומיקרון, מלכא עסוק בעת הזאת במלחמה ביוקר המחייה, הוא מתלה תקוות רבות ומגדיר כ"ציון דרך בכלכלה הישראלית", ויש לו מסר למקבלי ההחלטות: יש לחזק את רשות התחרות.

לשאלה האם לאור התחזיות המבהילות לגבי מיליוני מבודדים, אין חשש שהמפעלים החיוניים לא יצליחו לתפקד והמשק לא יתפקד ענה: "אנחנו פועלים לפי תרחישים. היות ואנחנו לא רוצים לקחת סיכונים מיותרים, אנחנו מתייחסים גם לתרחישי קיצון, שבהם מפעלים חיוניים לא יוכלו לעבוד. שרשרת האספקה היא מאוד חשובה, יש לנו רזרבות, ויש לנו אמצעים שנוכל להפעיל במצב חירום. אני בקשר רציף עם דסק הכלכלה והתעשייה שהקמנו, רק אתמול דיברתי עם ראש רח"ל, אנחנו בקשר איתם, הם יודעים איזה מלאים יש אצלנו והם אחראים על הלוגיסטיקה. יש לנו תוכניות איך נוכל לספק למשל מזון לתינוקות. יש לנו מלאים למצב חירום, מזון לציבור, דלק, אנרגיה, אנחנו ערוכים. מדינת ישראל יודעת להיות ערוכה לשעת חירום. סגן שרת הכלכלה (יאיר גולן) היה אלוף פקע"ר וסגן רמטכ"ל, אז הוא מכיר היטב את נושא החירום ואיך נערכים לחירום ולכן אנחנו גם נעזרים בידע שלו. בהחלט לכל תרחיש יש לנו מענה, אנחנו מכינים אותו מראש. ברור שבסוף המציאות היא יכולה להיות קצת שונה, אנחנו נדע להגיב למה שקורה".

הוא העריך שגם אם יהיה מחסור במוצרים עקב המצב, יהיה לכך מענה. "זה עלול לקרות. יש עכשיו פקק בנמלים ויכול להיות שגורמי אספקה ולוגיסטיקה לא יתפקדו. לזה יש לנו מענה, דיברתי עם משרד התחבורה לבדוק מה קורה מבחינת לוגיסטיקה, מבחינת נמלי ים, מבחינת האפשרויות שלנו, אנחנו נערכים לתרחישים כאלה, כדי שלא יהיה מחסור. לכן אני מאמין שיש לנו יכולת לתת מענה לדברים שיקרו, אבל תמיד בסוף דברים עלולים להפתיע אותנו. נכון לעכשיו אני לא צופה שום מחסור".