ד"ר גל בן אריה, רדיולוג במכון הדימות בסורוקה
ד"ר גל בן אריה, רדיולוג במכון הדימות בסורוקהצילום: רחל דוד, דוברות סורוקה

המרכז הרפואי סורוקה יחד חברת 'סרבריו' מדנמרק חתמו לאחרונה על הסכם שיתוף פעולה מחקרי.

שיתוף הפעולה מתמקד בפרוטוקול חכם ובינה מלאכותית במכשירי MRI המבצעים סריקות מוח. הטמעת הבינה המלאכותית במכשירי ה–MRI, צפויה לחולל מהפיכה ולשנות מהיסוד תהליכי בדיקה ופענוח לכדי דקות ספורות בלבד.

כיום, בדיקה ב-MRI נמשכת בין 15 ל-45 דקות, וכוללת הזרקת חומר ניגודי ולעיתים אף הרדמה מלאה אצל חלק מהנבדקים, ויש חשיבות לקבלת תוצאות הבדיקה בזמן קצר.

איך עובדת הטכנולוגיה? לאחר שתוכנת הבינה המלאכותית מוטמעת בסורקי MRI, האלגוריתם מנתח, כבר בשלבים המוקדמים של הבדיקה ובזמן אמת, סט תמונות מקוצר ומציע את הרצפים הבאים המתאימים ביותר על סמך הממצאים הראשוניים. במידה והאלגוריתם מזהה ממצאים קריטיים, הוא מאפשר לרדיולוג להחליט על תיעדוף המשך הסקירה והודעה מהירה על הממצאים לצוות המטפל.

הטכנולוגיה החדשנית מקצרת את זמן הבדיקה והפענוח מכיוון שהממצאים מזוהים בזמן אמת, כך שהנתונים מתקבלים בתוך דקה בלבד מתום הסריקה, לעיתים עוד לפני שהמטופל יוצא מהמכשיר.

"הדיוק של הטכנולוגיה מאפשר להגיע לאבחון מדויק ומהיר יותר", אומר ד"ר גל בן אריה, רדיולוג במכון הדימות בסורוקה, "ובנוסף מייתר את הצורך בבדיקות חוזרות ובמקרים מסויימים גם בהזרקה של חומר ניגודי. זוהי בשורה גם עבור מטופלים הנבדקים בהרדמה מלאה מכיוון שהטכנולוגיה מקצרת את משך הבדיקה ובהתאם גם את משך זמן ההרדמה".

פרופ' אילן שלף, נוירורדיולוג, מנהל מערך הדימות בסורוקה מוסיף, "שיתוף הפעולה בין סורוקה וחברת סרבריו מדנמרק מציב אותנו בחזית הפיתוחים של הבינה המלאכותית ויאפשר לנו לתת למטופלים הדמיה מותאמת אישית, כלומר התאמה דינמית ובזמן אמת של הבדיקה לנבדק שנמצא בתהליך בדיקה" .

רוברט לאוריצן, מנכ"ל 'סרבריו' אומר: "אנחנו מספקים פתרונות בינה מלאכותית (AI) לאוטומיזציה של זרימות עבודה ברדיולוגיה ברחבי העולם, ובפרויקט זה אנחנו מציינים אבן דרך חשובה. שיתוף הפעולה עם מוסד מוביל ועם מערכת הבריאות הגדולה ביותר ב Start-Up Nation הוא הוכחה חזקה לערך הרב שהמוצר הייחודי שלנו נותן למערכות הבריאות, רופאים ומטופלים ברחבי העולם".