עסקים. ארכיון
עסקים. ארכיוןצילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

שר האוצר אביגדור ליברמן אמר בשבוע שעבר כי שנת 2021 הייתה "בוודאות השנה הכי טובה במאה ה-21 מבחינה כלכלית". ואכן, בשנה שעברה נשברו כמה שיאים מרשימים - בתחום היצוא, הוצאות האשראי, רווחי הרשתות הקמעונאיות, הבנקים ועוד.

בעיתון 'ישראל היום' פורסם כי בכל הנוגע לעסקים הקטנים והבינוניים מצטיירת תמונת מצב שונה לחלוטין. כך לפחות עולה מהערכות ראשוניות של לשכת העצמאים בישראל, שלפיהן בשנת 2021 נסגרו 70 אלף עסקים - לעומת 35 אלף עסקים בלבד שנפתחו.

מדובר בנתון הגבוה באופן משמעותי בהשוואה לשנים הקודמות. לשם ההשוואה, בשנת 2020 נסגרו כ-38 אלף עסקים, וב-2019 - 44 אלף. חשוב לסייג ולומר כי המספר הנמוך של העסקים שנסגרו ב-2020 קשור לסיוע הכלכלי אשר קיבלו העסקים בשנה זו מהמדינה, ושהיה "חבל הצלה" עבור רבים מהם - סיוע שהסתיים ברובו בשנת 2021 וגרם לסגירת חלק מהעסקים.

כמו כן, צריך להביא בחשבון שחלק (קטן) מהעסקים "דוממו" את פעילותם הכלכלית במהלך משבר הקורונה, אך לא סגרו את תיקיהם ברשות המסים במטרה לקבל את כספי הסיוע מהמדינה, וברגע שזה נגמר - העסקים נסגרו. חרף ההסתייגויות, עדיין מדובר במספר מטריד של עסקים שנסגרו, והוא נובע בעיקר מחוסר הוודאות הכלכלית במשק.

יתרה מזאת, סגירת עסקים ובכלל יכולת ההישרדות המועטה שלהם, מרתיעות את היזמים מפתיחת עסק, ובכך ניתן להסביר את המספר הנמוך יחסית של העסקים שנפתחו בשנה שעברה, למרות "הבום הכלכלי" שאותו תיאר שר האוצר רק לפני ימים ספורים.

עוד עולה מהמחקר שביצע ד"ר רובי נתנזון, יועץ כלכלי של להב, ש-86.4% מהעסקים שרדו את שנתם הראשונה, כמחצית שרדו את השנה החמישית ופחות משליש שרדו יותר מ-13 שנים. העסקים בענפי המשק השונים נבדלים מאוד גם בסיכויי ההישרדות. לדוגמה, בענף שירותי הבריאות, שירותי הרווחה והסעד, יותר ממחצית מהעסקים שורדים גם מעבר ל-11 שנים, בעוד בענף שירותי האירוח והאוכל כבר בשנה החמישית שורדים פחות משליש מהעסקים.