מתחילים בדקלים ונערכים להמשך
מתחילים בדקלים ונערכים להמשךפלאש 90

אתמול צוין יום ט"ו בשבט, יום חגם של האילנות בארץ ישראל. לצד העיסוק בנטיעות של עצים חדשים קיים הצורך לשמר את העצים הקיימים שלעיתים לוקים במחלות ובליקויים שמובילים לקריסתם החלקית או המלאה.

מחקר של מעבדות איזוטסט בחן את סוגיית עמידות העצים והיכולת לזהות ליקויים מבעוד מועד, מה שיאפשר גם טיפול מקדים שימנע קריסה.

גיל גורן, מנהל יחידת הניטור במעבדות מספר על המחקר ועל התוצאות: "לקחנו טכנולוגיה שעוסקת ביציבות עמודי חשמל, עמודי תאורה, טלפון ועוד, וניסינו לבדוק אם אותה טכנולוגיה מתאימה לעצי דקל שהתכונות שלהם דומות לתכונות של עמודים. עשינו מספר ניסיונות וראינו קשר בין התוצאות בדקלים לתוצאות בעמודים".

בניסוי הראשון הטכנולוגיה נבחנה על עשרה עצים שחלקם חולים וחלקם בריאים והתברר כי אכן בכוחה של הטכנולוגיה שנועדה לעמודים לאתר ליקויים גם אצל דקלים. "את התוצאות הצגנו למכון וולקני ומשרד החקלאות והם שנתנו לנו את ברכת הדרך לצאת למחקר רחב יותר. בדקנו בשתי רשויות קרוב למאה עצים וזה איפשר דיוק של הבדיקות. אנחנו מתכוונים כעת להרחיב את המחקר", מספר גורן.

לפי שעה המחקר מתמקד בדקלים המתמודדים עם מחלות עצים ידועות וטפילים המביאים לקריסתם, אך המשכו של המחקר יעסוק גם בעצים אחרים. גורן מסביר כי בבדיקות השונות התברר כי ניתן לזהות שלוש בעיות, האחת היא חולשה באדמה שגורמת לעץ לאבד מגמישותו ובכך לשבירתו, החלק השני הוא חולשה באזורי הסיכון של עד גובה 3 מטרים, חלק בו חללים פנימיים גורמים לעץ לאבד את גמישותו, ובהתאם נבחנת תגובתו ללחץ המופעל עליו, האם הוא חוזר למצבו הקודם, איך הוא חוזר ובאיזו מהירות, והבעיה השלישית היא בחלקו העליון של העץ.

להערכת גורן מסקנות מדויקות תהיינה בעוד כחודש. לשאלתנו אם המערכת תוכל לבחון גם מצבם של ענפים ולא רק גזעים הוא אומר כי אכן בשלב הבא של המחקר תיבחן סוגיית הענפים הרלוונטית לעצים אחרים, בעוד כעת ההתמקדות היא בדקלים.