הרב יצחק דביר
הרב יצחק דבירצילום: ערוץ 7

טענה זו חזרה שוב ושוב על ידי תומכי רפורמת הכשרות. בזמן אמת אנחנו ידענו לספר לכם שזה לא נכון, והשבוע נחשפנו כולנו לאחד הדוגמאות המשמעותיות שממחישות כיצד ההפרטה פוגעת בכשרות כולה. 

בכתבה שפורסמה בערוץ כאן 11 נחשף כי צהר מעניקים כשרות ליקבים שבהם עובדים יהודים שאינם שומרי מצוות, בשונה מהנוהל המקובל האוסר זאת כדין סתם יינם (יין נסך).

מדובר בהיתר חריג מאוד בנוף הכשרות, המתבסס על דעות יחידאיות שאינן מקובלות אפילו ברמת כשרות רגילה ומינימלית (גם הגרע"י שצוטט בכתבה לא בדיוק היקל בשופי, בילקוט יוסף למשל הדבר הותר רק "במקום שיש לחוש למחלוקת ואיבה"). עוד לפני שהרפורמה יצאה לדרך הזהרנו שהפקרת שוק הכשרות בידי גופים מסחריים תגרור את כולנו לקולות מעין אלה, ומצער לראות כיצד הדברים מתממשים אל מול עיננו.

החלטתם של צהר אינה משפיעה רק על צרכני כשרות צהר, אלא על כל עולם הכשרות.  מדובר באחד הנושאים הרגישים ביחסים החברתיים שלנו, שהיינן לא יכול לגעת ביין שלו. פתיחת תיבת הפנדורה הזו היא נקודת אל-חזור, והדבר ישפיע גם על הרבה יקבים אחרים שעד היום התיישרו עם ההנחיות מתוך הבנה שזו דרישת ההלכה ובה הם צריכים לעמוד לשם קבלת כשרות. 

אמרו לנו: כל צרכן יבחר מה שטוב לו. אז הנה לפניכם, איש לא טרח ליידע את הציבור בקולא החריגה. אילולא הכתבה הזו כנראה שרבים היו רואים בחנות יין בהכשר צהר, אומרים בלבם: 'מבחינתנו צהר זה נהדר', ורוכשים את היין בלא שהם יודעים על כך, ועל אף שיתכן שבביתם הם מקפידים מאוד על הלכה זו.

הצרכנים אינם יודעים שהיין שלהם ברמה פחותה משאר היינות, וכשזה יגרום לסחף וחלילה יצרף לכך רבנויות אחרות הצרכנים גם לא ידעו שהיין שהם קנו השנה ברמה פחותה מזו שקנו שנה שעברה.
כפי שהתרענו מראש, השקיפות של גופי כשרות מסחריים פחותה משל כשרות ממלכתית, מפני שהגוף חייב להלחם על שמו הטוב והוא איננו מעונין לחשוף כשלים שהתרחשו אצלו או קולות מיוחדות שיציבו אותו ככשרות ברמה נמוכה.

כך גם אנו רואים בדוגמה שלפנינו: על פי עדותו של הכתב, צהר לא היו מעוניינים בחשיפה של ההיתר שניתן. אך לא זו בלבד שהם לא היו מעוניינים בחשיפתו הם אף הסתירו אותו זמן רב למרות ששילמו על כך מחיר ציבורי: כמה וכמה פעמים בדיונים פומביים על כשרות צהר עלתה העובדה שהם נתנו כשרות ליקב מסוים גם על יין שיוצר ללא פיקוח ב-7 שנים שקדמו לכך, וזאת למרות שאנשים שאינם שומרי מצוות נצפו עוסקים במילוי הבקבוקים. טענה זו עלתה בבמות פומביות כמו עולם קטן וערוץ 14, ולמרות זאת צהר תמיד השיבו תשובות לקוניות (הנושא נבדק וכו'), אך נמנעו מלחשוף את מה שנחשף כעת - שהם פשוט מקילים בזה.

מובן שהאמור לעיל משליך על הגישה הכללית של כל גוף כשרות מסחרי, כאשר במערכת השיקולים שלו לא עומדת רק טובת הציבור ואיכות הכשרות, אלא גם שיקולים עסקיים שונים. ראינו זאת בדו"ח שפורסם בשבוע שעבר על ידי הרבנות הראשית בנוגע להתנהלות כשרות צהר, ואם לא ישתנה דבר לצערנו נראה זאת עוד פעמים רבות בהמשך.

הרב יצחק דביר, מרבני ארגון כושרות