מחיר הקורונה והבידודים: דו"ח 'ילדים בישראל' של המועצה לשלום הילד שפורסם היום (שלישי) מצביע על עלייה משמעותית באלימות פיזית של ילדים כלפי בני משפחה וחברים.
דיווחי הורים הצביעו כי בקרב ילדים שנכנסו לבידוד ובעיקר משנכנסו יותר מפעם אחת, נרשמו התקפי זעם או כעס שהובילו לאלימות. על פי הדו"ח אצל 31% מהילדים שנכנסו לבידוד יותר מפעם אחת נרשמה אלימות פיזית, לעומת כ-17% בקרב אלו שנכנסו לבידוד פעם אחת או פחות.
59% מהילדים שנכנסו לבידוד יותר מפעם אחת חוו התקפי זעם, לעומת 43% בקרב אלו שהיו בבידוד פעם אחת ו-36% מאלו שלא נכנסו לבידוד כלל.
עוד עולה מהנתונים כי בזמן הסגר השלישי לצד סגירת מערכת החינוך חלה עלייה של 43% במספר הטיפולים של תלמידים המצויים בסכנה אובדנית על ידי פסיכולוגים.
לצד זאת, נרשמה ירידה במספר הילדים ובני נוער שהגיעו לחדרי מיון לאחר ניסיון התאבדות.
בשנת 2020 התקבלו במשרד החינוך 103 התראות על רישום פלילי של עובדי הוראה על עבירות מין ואלימות נגד קטנים, תוך שהם מלמדים במערכת. באותה השנה הופעלה לראשונה המערכת המשותפת למשרד החינוך, המשטרה והפרקליטות.
בתקופת הקורונה, שיעורי החרדה שנמדדו בקרב הילדים ובני הנוער מהמגזר החרדי היו נמוכים משמעותית לעומת ילדים ובני נוער שאינם חרדים. בחודשים מארס-אפריל 2021, שיעורי ההורים לילדים החרדים שדיווחו שלילדיהם יש סימפטומים של חרדה היה שליש בלבד מהשיעור הכללי. כ-7% מההורים החרדים לעומת כ-21% מכלל ההורים.
בשנת 2020, ציינו 9% מבני הנוער בגילים 13 עד 17 כי הופנה אליהם שיימינג שהופץ ברשתות החברתיות. 21% מבני הנוער ציינו שהופנתה אליהם אלימות ובריונות ברשת. בד בבד, בשנתיים האחרונות חלה עלייה של 40% בטיפול של קציני ביקור סדיר לתלמידים על סף נשירה ממערכת החינוך.
הדו"ח מתייחס גם למצב הכלכלי של ילדי ישראל וקובע כי אחד מכל שלושה ילדים חי מתחת לקו העוני ומדובר ב-31.2% מהילדים. שיעורים אלו גבוהים משיעורי הילדים העניים ב-2020 שעמדו על 28.7%.
מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן, אמרה כי הגיע הזמן לדבר על מה שהגדירה "הבוסטר החברתי". "מערכות החינוך, ההגנה והטיפול בילדים הן אלה שצריכות כעת בדחיפות בוסטר. מבחינתם של ילדים ונוער אין צעד חשוב ודחוף מזה".