בארגוני החברה קדישא מדווחים על עומס עצום בגל האומיקרון ועל הלוויות שמתקיימות בזו אחר זו.
אנשי הארגון מאמינים שאנו רק בתחילת הדרך וכי בעוד כחודש ייתכן שנשמע על פטירתם של חולי קורונה רבים שנדבקים כעת בנגיף. בימים האחרונים, הם אומרים, צונח גיל הנפטרים, והם נאלצים ללוות גם ילדים בדרכם האחרונה.
בעיתון 'ישראל היום' דווח כי מתחילת ינואר עברו 468 נפטרי קורונה דרך מוקד פינוי הנפטרים מהנגיף של משרד הדתות, המקשר בין בתי החולים לארגוני החברה קדישא בכל הארץ, זאת לעומת 38 בלבד בחודש דצמבר 2021.
"קשה מאוד להתמודד עם המצב כרגע", אומר הרב אברהם מנלה, יו"ר פורום חברות קדישא וראש חברה קדישא בתל אביב. "אנחנו בקצה גבול כוח האדם. אנחנו מגייסים מתנדבים נוספים. בגל הקודם שרדנו בקושי עם מספרים דומים, אבל עכשיו אנחנו עדיין לא קרובים לשיא המתים. מה יקרה אם יהיו עוד 50 אחוזים מהמתים שיש היום? אני מתפלל שלא נגיע למצב כזה". הוא מציין לחיוב את העבודה מול משרד הדתות, המסייע לעבודת הארגון בעומס העצום.
בארגוני החברה קדישא הגדולים ברחבי הארץ פועלים בתקופה האחרונה במתכונת מורחבת, כדי לספק שירות לארגונים הקטנים יותר, שאינם מסוגלים לבצע את הטהרה של הנפטרים, הכוללת את חיטוים ופעולות מיוחדות נוספות על מנת למנוע הדבקה.
בירושלים, לדברי משה שמעון, מנכ"ל חברה קדישא "קהילת ירושלים", שמדי יום מטפלת ביותר מ-50 אחוזים מהקבורות בבירה, מבצעות עובדות הארגון את הטהרה של נפטרי הקורונה באזור, כולל כאלו שהולכים לעולמם בעיר ונקברים במקומות אחרים. "הצוותים מחוסנים לפחות שלוש פעמים ולבושים בבגדי מיגון, כך שאין לנו נפגעים, אבל העבודה קשה ומאסיבית", אומר שמעון. "האנשים שלנו עובדים במסירות נפש, יום ולילה, מסביב לשעון. אם אנחנו רגילים לשבע הלוויות ביום, כעת אנחנו מבצעים 14 הלוויות. במוצאי שבת בחודש האחרון המצב איום ונורא - בכל חצי שעה מתקיימת הלוויה. זה מתקרב לקטסטרופה".
הצניחה בגיל הנפטרים היא עוד סוגיה מטרידה בגל הנוכחי. אור פירון-זומר, המשמשת פרויקטורית בראש המערך שמביא את נפטרי הקורונה לקבורה מטעם פורום חברה קדישא, מציינת כי "אנחנו נמצאים במספרים מטורפים, וכעת אנחנו מתחילים לראות גם ילדים שנפטרים ומגיעים אלינו. האמירה של רופאי הילדים נגד הפסקת הבידודים נובעת מכך שהם מתחילים למלא את מיון הילדים - וגם אלינו מגיעים. זה נורא".