מחר תושק השדולה למאבק בהתמכרויות בראשה תעמוד חברת הכנסת מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) המספרת על המגמות שהיא מציבה לשדולה ומספרת על שיתופי פעולה מפתיעים ביותר שעשויים להתגלות בזירה הפוליטית לקידום המאבק בהתמכרויות.
חברת הכנסת וולדיגר מתייחסת להבדל בין השדולה שתושק לבין השדולה להתמודדות עם התמכרויות, בראשות חבר הכנסת רם שפע, השדולה שבעבר נקראה השדולה למאבק בסמים ובאלכוהול אבל שנה השתנה כחלק משינוי המגמות שבה. לדבריה ההבדל בין השתיים נוגע בין השאר ליחס לקנאביס, אם לראות בו סם שיש להתמודד אתו, או חומר אחר שהיעד הוא לאשר את השימוש בו.
"השדולה היא חוץ פרלמנטארית ותביא שולחנות עגולים שבהם הציבור ידון", אומרת וולדיגר ומתארת את המורכבות סביב סוגיית הקנאביס: "קנאביס לצרכים רפואיים הוא הצד האחד והצד האחר הוא הקנאביס לפנאי. אני בעד קנאביס לצרכי רפואה. אני מודעת לכך שיש רבים עם מחלות קשות וכאבים שהקנאביס, אחרי זיקוק מחומרים מזיקים, מסייע להם. זה לא חלק מהלגליזציה. צריך אולי להרחיב את מספר האנשים שיכולים להשתמש בכך". לעומת זאת מצריכת קנאביס לצרכי פנאי מזהירה וולדיגר.
"מאחר ומדובר בחומר ממכר ומסוכן, אני לא חושבת שאנחנו צריכים להביא את הדור לשימוש חוקי בקנאביס. הסכנות משימוש כזה מאוד גדולות. מדברים על אחד מתוך 11 מבוגרים שעלול ליפול להתמכרות שפוגע רפואית, בעיות שבץ מוחי, לחץ דם, פגיעה בקוגניטיביות, תאונות דרכים ועוד. אצל ילדים ונוער הסיכון גדול יותר, 1 מכל 6 עלול ליפול להתמכרות. המוח מתפתח עד גיל 27, ובגיל הזה שימוש בסם יכול לגרום לנזקים בלתי הפיכים".
וולדיגר מספרת על השפעת השיח על לגליזציה על בני נוער שמפנימים את המסר שהם מעוניינים להפנים ומרבים להשתמש בחומר. "נציגי תנועות נוער וארגוני נוער מספרים שהשיח מעודד אותם להשתמש", היא אומרת וקובעת כי בכך יש עדות לחוסר הרלוונטיות של הגבלת הגיל. קביעה חוקית שתתיר את השימוש מגיל 27 תיחשב להיתר מעשי גם לגילאים נמוכים יותר.
גם את הטיעון העולה להקטנת השוק השחור ולרווחים כלכליים למדינה ממכירת קנאביס, לא מקבלת וולדיגר. "הסכנות עולות לאין ערוך, אז מה אם המדינה תרוויח עוד כסף? נקריב את ילדינו למען רווח של כמה שקלים? לא!. עם זאת אני באה עם אוזן קשובה לשמוע מה אומרים אנשי המקצוע, אבל עד היום רובם המוחלט של אנשי המקצוע מצביעים על מגמה שהיא בגדר אסון אם נלך על לגליזציה כזו".
אחת המשימות שתעמודנה בפני השדולה היא ניטרול קולות הרקע של בעלי אינטרסים כלכליים שמציבים בקדמת הבמה אנשי ציבור, גנרלים בדימוס ובכירים אחרים כמי שיתארו את יתרונותיו של הקנאביס ויתרונותיה של הלגליזציה, בעוד מה שמניע אותם באמת הוא תמורה כלכלית אדירה לחברות שבראשן הם עצמם עומדים ולהם ברמה האישית. "מסתובב סביב הנושא הזה הרבה כסף ולצערי הרב מדובר הרבה פעמים באינטרסים זרים. צריך להבין שאנחנו שליחי ציבור", אומרת וולדיגר ומזכירה את המחויבות הציבורית של שליחי הציבור כמה שאמור להוביל אותם גם לומר עמדות שאינן פופולאריות בעידן הליבראלי.
"בטווח הארוך זה יעשה נזק עצום ואני מצפה מאנשי הציבור וחבריי בכנסת לעשות חשיבה מעבר לעוד קולות שיצביעו לי", היא אומרת ומעירה כי "אם נעשה לגליזציה נהיה אחת המדינות הראשונות שעשו את זה. חלק מהמדינות שעשו כבר לגליזציה מתחרטות".
לשאלתנו אודות כוחה המצומצם כחברת אופוזיציה, בעוד בקואליציה חברים מי שהבטיחו למצביעיהם את קידום הלגליזציה ב'תקווה חדשה', ב'יש עתיד', מפלגת העבודה ומר"צ. על כך היא מפתיעה ואומרת כי גם אם קשה לה לומר זאת הרי שבהקשר זה "אני נסמכת על רע"ם שעומדת על רגליים אחוריות ולא מאפשרים את זה". להערכתה המציאות הפוליטית עשויה להביא לחיבורים לא צפויים, כולל חבירה שלה, כחברת 'הציונות הדתית' לשיתוף פעולה עם רע"ם של מנסור עבאס. האם היא לא עשויה לגלות שאת התנגדות רע"ם "ישלימו" חברי כנסת מהליכוד? וולדיגר מודעת גם לאפשרות הזו אך מזכירה שגם אם לא עליך המלאכה לגמור הרי שאי אתה רשאי ליבטל ממנה.
וולדיגר אינה עוצמת עיניים מהמציאות המתהווה וקובעת כי נראה שאכן הפוליטיקאים הולכים לעבר לגליזציה, אך היא רואה כיעד להתריע בפני המצדדים בכך ולדרוש מהם להגיש חקיקה כוללת שתכלול גם הסברה, מניעה והשקעת כספים רבים במכוני הטיפול במתמכרים הצפויים להגיע ביום שאחרי הלגליזציה. "אין במדינה מספיק מסגרות לטיפול בגמילה למבוגרים ולצעירים", היא קובעת. "דרושה תכנית לאומית מסודרת עם לתקציבים למניעה חינוך הסברה ומסגרות לטיפול במתמכרים".
בדבריה מביעה חברת הכנסת וולדיגר חשש שמקדמי הלגליזציה "ירוצו מהר מאוד", כהגדרתה ויקדמו את הלגליזציה אך לא את המעטפת ההכרחית סביבה. היא מזכירה בהקשר זה את חוק ארדן שקבע שמשתמשים לא יקבלו רישום פלילי אלא קנס לכל היותר, אך חוק זה אמור היה לכלול גם מחקרים, הסברה, מניעה, טיפול במתמכרים ועוד, אך כל אלה לא קרו בעוד חוק האי הפללה הוא הדבר היחיד שאושר, "זה מה שעלול לקרות עכשיו. זה יהיה קטסטרופה", היא אומרת וקוראת למקדמי הלגליזציה, חברי הכנסת שרן השכל ורם שפע לבנות תכנית שלמה וכוללת להתמודדות עם היום שאחרי הלגליזציה והשלכותיה ורק לאחר מכן לקדם את הלגליזציה עצמה.