מתנדבת לב חב"ד
מתנדבת לב חב"דצילום: יחזקאל איטקין

אם אתם לא מכירים את ארגון לב חב"ד כנראה שברוך ה' אתם ובני ביתכם בריאים.

אבל מי שנאלץ למצוא את עצמו במסדרונות בית החולים בוודאי יזהה מייד את המתנדבים החייכניים, או המתנדבות ששואלות איך אפשר לעזור ולהקל על השהות שלכם בבית החולים?

"כשיצאנו לדרך", מספר הרב לוי מנדלזון, מנהל ארגון לב חב"ד של צעירי חב"ד, "שמנו לב שחב"ד הפכו לכתובת ובית לאנשים בודדים שזקוקים לעזרה בכל רחבי העולם, אבל מה עם מי שקרוב אלינו הביתה? במרכזים הרפואיים? זיהינו שיש אנשים שהם במרחק הליכה מאיתנו אבל הם בודדים. זה לא תמיד המטופל בעצמו, לפעמים אפילו אם אדם מלווה בטיפולים שלו יכול להיות שהמלווה שלו בודד וזקוק לתמיכה. הצבנו לעצמנו יעד, שלא יהיה דבר כזה מטופל בודד".

בואו גם אתם להיות שותפים בתמיכה בחולים - הצטרפו למיזם גיוס ההמונים של לב חב"ד

מתנדבי לב חב"ד
צילום: יחזקאל איטקין

חיוך שמציל חיים

הפעילות של לב חב"ד מתפרסת על פני מרכזים רפואיים בכל הארץ באמצעות שלוחי חב"ד ממש כמו בחו"ל, ובפשטות מבקשת להטיב ולהקל את ההתמודדות של מטופלים. הם מסייעים בצרכים בירוקרטיים כמו התייעצויות עם רופאים, טיפול בבירוקרטיה, צרכים דתיים כמו הנחת תפילין, צרכי שבתות וחגים, ואפילו צרכים חברתיים וסוציאליים כמו מישהו שפשוט ישב ויקשיב, יתן לילד בלון, או יחלק פעילויות צביעה וטושים.

"חז"ל לימדו אותנו ש"המבקר את החולה נוטל אחד משישים מחוליו". אומר הרב מנדלזון , "גם המחקר המודרני מלמד אותנו שחולים המוקפים באנשים יש להם אחוזי החלמה יותר גבוהים. יש אנשים שחיוך, חיבוק, מילה טובה, מצילים להם את החיים - ממש!"

להיות קרובים בעידן הקורונה

המגפה שהתרגשה עלינו דרשה התאמה של פעילויות אנושיות רבות, ואת זו של לב חב"ד אולי אפילו יותר. "הקורונה הפתיעה אותנו כמו שהיא הפתיעה את כל העולם", ממשיך לספר הרב מנדלזון, "ברגע שמחלקות הקורונה נפתחו היה לנו חשוב להיות שם ולפעול גם שם, גם אם זה אומר להתמגן כל הזמן. בשלב הזה הפעילות שלנו עברה להתמקד בקשר הבינאישי. אנשים לא זוכרים איך זה היה בתחילת הקורונה, הרבה מהפניות שקיבלנו היו 'אני לא יכול להגיע, בבקשה בקרו את המשפחה שלי', בגלל שמחלקות הקורונה הן מעבר להרי החושך. עזרנו אפילו בדברים הקטנים והפשוטים כמו להגיש כוס מים, או להעביר חבילות".

חלק ניכר מן הפעילות לב חב"ד הוא היכולת שהם להיות קשר, חיבור, גם בזמנים קשים מאוד בין חולים בבית החולים וקרובי משפחתם. כך הוא חולק איתנו סיפור מרגש ונוגע ללב, "יצרה איתנו קשר אישה דרך הוואטסאפ, בניסן שנה שעברה, היה פחות הגבלות בארץ אבל היו הגבלות רבות לבאים מחו"ל והיא התקשרה אלי מקנדה. אבא שלה היה מאושפז בארץ, הוא הובא למיון ולא הייתה לה אפשרות להתקשר בשיחה רגילה אלא רק בוואטסאפ. היא לא יכלה להגיע לארץ משום שגם אילו הייתה מגיעה הייתה צריכה לשבת בבידוד שבועיים ולא הייתה יכולה להיות שם בשביל אביה.

בואו גם אתם להיות שותפים בתמיכה בחולים - הצטרפו למיזם גיוס ההמונים של לב חב"ד

הצמדתי לו מתנדב שהגיע כל יום. בתחילה היה מצבו טוב לצערנו לאחר מכן הוא התדרדר ואנחנו עדכנו אותה ושמרנו על קשר בניהם ואפשרנו ללוות אותו מרחוק.

בערב בדיקת חמץ חזרתי הביתה ב11 וחצי בלילה ואז היא יצרה קשר ואמרה שהיא מרגישה תחושה רעה, שמשהו לא טוב. עזבתי הכול והלכתי לבית החולים, שם גיליתי שעושים לו החייאה. אפשרנו לה להיות איתו ברגעיו האחרונים, לפחות בצורה וירטואלית. אמרו איתו וידוי ושמע ישראל, וגם ברגעים הקשים של יציאת הנשמה יכלנו לאפשר להם לתקשר ולהיות יחד. למחרת בערב פסח במקום לעסוק בסדר פסח, עסקנו בלוית מת מצווה ולדאוג שיקבר לפני החג".

זהו אולי לא סיפור אופטימי, אבל הוא מבטא היטב את החשיבות של לב חב"ד. כיצד הם נקודה של שינוי, כיצד הם מעניקים למטופל ולבני משפחתו את התנאים הטובים ביותר לנוכח הנסיבות.

לעשות טובה ליהודי

ישנה אמרה ידועה של הבעל שם טוב, "נשמה יורדת לעולם הזה וחיה שבעים-שמונים שנה, כדי לעשות טובה ליהודי פעם אחת", הביטוי הזה מקבל פנים וצורה משמעותית בפעילות של לב חב"ד.

בימים אלו יוצא ארגון לב חב"ד בפרויקט גיוס תרומות כדי להרחיב את פעילותו, ולפתוח סניפים במרכזים רפואיים נוספים. קמפיין התרומות מזמין את התורמים אף לקנות כרטיסים להגרלה ולזכות במכונית "טסלה", כי אם כבר לעשות ליהודי טובה, אז גם ברוחניות וגם בגשמיות.

בואו גם אתם להיות שותפים בתמיכה בחולים - הצטרפו למיזם גיוס ההמונים של לב חב"ד