על רקע טענות שר האוצר אביגדור ליברמן על כך שרוב הגברים החרדים אינם שייכים למעגל התעסוקה בישראל, מציג מכון הסקרים 'דיירקט פולס’ נתונים השופכים אור על מפת התעסוקה החרדית בישראל.
"נתחיל מהשורה התחתונה", הם כותבים. "כ- 78,960 גברים חרדים בגיל תעסוקה אינם עובדים כלל. הם מהווים רק 1.85% מתוך 4.2 מיליון איש המהווים את כוח העבודה בישראל.
רבים מהחרדים הללו נשואים, וכ- 89% מבנות הזוג שלהם כן עובדות, רובן במשרה מלאה ובאחוז גבוה מהממוצע הארצי, כך שמדובר במשפחות המתבססות על מפרנס יחיד במשפחה.
ולשאר המספרים:
אוכלוסיית החרדים בישראל מונה כ- 1,285,000 איש, שהם כ- 13.5% מאוכלוסיית המדינה. רוב מכריע מהחרדים (70.1%) הם צעירים עד גיל 25 אשר נחשבים מתחת לגיל התעסוקה בישראל (גיל התעסוקה לפי הלמ"ס מחושב מגיל 25).
הגברים החרדים בגיל התעסוקה מונים כ- 172,000 איש, כאשר 54.3% מהם עובדים במשרה מלאה או חלקית ורק 45.7% בחתך הזה לומדים על מלא.
עוד נמסר, כי מתוך הפלגים החסידים, הליטאים והספרדים, האחוז הגבוה של הלומדים מתמקד בעיקר במגזר הליטאי. "זהו כאמור גם המגזר שבו הנשים עובדות באחוז גבוה אף משיעור תעסוקת הנשים בקרב כלל האוכלוסייה בישראל. הליטאים בחרו בהיפוך תפקידים במשפחה", הוסבר.
"צריך לציין שהחברה החרדית ברובה מקדישה גם את העשור השלישי של חייה (גילאי 20 עד 29) ללימוד, אך ככל שעולים בגיל, אחוז הלא מועסקים יורד, וכל זה עוד לפני שהרחבנו על השינויים. בדור החרדי הצעיר (גילאי 25 עד 35) שבו אחוז המשלבים לימודים אקדמאים ועבודה גדל כל העת.
לסיום הסיקו ואמרו כי "זהו רק קצה הקרחון של המהפכה שמתרחשת בחברה החרדית. ואם לסכם, פקידי האוצר, באיחור אופנתי, מנסים להציע פתרונות שהיו חשובים אולי לפני עשור - אבל הופכים מימלא להיות לא רלוונטיים בשנים הקרובות".
לטענת המכון, הממצאים הללו מבוססים על מחקרי שטח שכללו מיפוי עומק של כלל האוכלוסייה החרדית בישראל, עד לרמת הערים והשכונות.